logo-bns-app.png« Jezelf legaal suf downloaden | Index | Goede voornemens: er komt een netwerk »

December 14, 2002, by Léon Krijnen

Los bestsellers de Los Petersellers   

Na twee weken daveren met de Audigy Sound Blaster en de Klipsch boxen heb ik maar één klacht. De boombox staat onder mijn computertafel, en met een beetje bas heb ik het gevoel dat ik op een rijdende brommer zit. De boombox blaast een gezonde donderscheet lucht uit, die mijn broekspijpen op en neer doet wapperen. Er zitten weliswaar magnetic shields in de satellietspeakers, maar aan trouser shields heeft nog niemand gedacht.

Verder is het - in dit geval letterlijk - genieten geblazen. Al poogde een vriend met enig dedain mijn ethousiasme over mijn nieuwe speelgoed te temperen. Hij had net een nieuwe versterker voor in de huiskamer gekocht en voor dat geval had-ie 5000 euro (!) moeten bijleggen, op de inruilprijs voor zijn vorige die een jaar of wat geleden ongeveer hetzelfde gekost had. Hij doet maar. Ik kan mijn spul nog geen kwart open zetten of ik krijg ruzie met de hele straat, dus waarom zou ik? Trouwens, Klipsch heeft boxen voor de huiskamer in de aanbieding die per stuk hetzelfde kosten, formaat diepvrieskast. Lijkt me meer iets voor de huiskamer van Herman Heinsbroek of Emile Ratelband.
Het legaal dowloaden gaat intussen lekker, als schiet het schrijven van deze column intussen niet echt op. Ik heb constant een partij downloads simultaan aanstaan, zodat ik niet steeds hoef te kijken hoe dat op de achtergrond verder gaat. Maar je gaat op Weblisten.com een soort poezengedrag vertonen. Linksaf, rechtsaf, omhoog, omlaag, je ziet iets leuks en je vergeet waar je mee bezig was. Vooral met mijn nieuwe strategie van zoeken in de database. In Weblisten kun je op drie manieren zoeken: op artiest, op song en op album. Tik best als zoekwoord in, in de categorie albums, en je bent wel even zoek. Honderden albums die best of, of variaties daarop, in de titel hebben. Veel leuker dan gericht zoeken, en bovendien ben je anders een hoop tijd kwijt met zoeken waar je naar wil zoeken. Je gaat je af zitten vragen wat je mist, wat je in de loop der jaren kwijt geraakt bent, wat je graag zou willen hebben. Niet doen, gewoon een soort loterij gaan doen en zie waar je uitkomt. Je kan andere trefwoorden intikken zoals love, peace of birds. Maakt allemaal geen moer uit. Je krijgt de meest verrassende resultaten, met als gevolg een met de dag leukere mp3 bibliotheek.
Wist u bijvoorbeeld dat er een band bestaat die Los Petersellers heet, en dat ze een best of gemaakt hebben die Los bestsellers de Los Petersellers heet? Lollige muziek ook nog. Via alt-Tab kom ik in TextPad terecht. Da's waar ook, ik was aan het werk, en mijn donderdagse deadline is eigenlijk alweer verstreken. Terwijl het op deze manier met de muziekmarkt de goede kant uitgaat, zal het me benieuwen hoe de boekenmarkt zich via het web verder zal gaan ontwikkelen. De Nederlandse markt loopt met zijn idiote vaste boekenprijs nog verder achter de ontwikkelingen aan dan de platenindustrie, maar ook de Amerikaanse uitgeverijen zweten hete peentjes. Vanwege de e-readers, waarvoor boeken te downloaden zijn. Zie mp3, want net zomin als cd's zijn boeken niet te beveiligen tegen kopiëren.
Dus begint de boekenwereld dezelfde krampachtige bewegingen te maken als de platenindustrie. Maakt u zich er niet druk om, want straks zijn u en ik, de consument, de winnaar. Na Weblisten.com komt er vanzelf een bookread.com of zoiets, en uitgevers en platenmakers komen er vanzelf achter. De enige manier om aan al het illegale gekopieer een eind te maken is alles digitaal zo goedkoop en gemakkelijk mogelijk ter beschikking te stellen. Inplaats van via allerlei beschermingstechnieken en tactieken, waaronder de vaste boekenprijs, de marge kunstmatig hoog houden. Vanwege thematische kerst- en nieuwjaarsnummers is deze bijdrage de laatste van 2002. Happy downloading.

Posted: December 14, 2002 10:25 PM (621 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .