logo-bns-app.png« Explodeert het of implodeert het? | Index | Jezelf legaal suf downloaden »

November 30, 2002, by Léon Krijnen

Sound Wars tussen de drivers   

De Sinterklaas in mezelf heeft een paar nieuwe hebbedingetjes in zijn eigen schoen gestopt. Symptoom van de onbedwingbare verslaving aan nog nieuwere hardware. Voor hen die ook lijden aan die net zo ongeneeslijke als dure ziekte: een 48 speed cd rewriter, een usb-2 kaart met vijf uitgangen, een externe Audigy geluidskaart en een set Klipsch boxen. De ene helft van het clich - 'het kost wat' - is een understatement, en wat ik precies voor heb heb, daar ben ik nog lang niet achter.

De combinatie van die geluidskaart, een gelikt uitziend doosje, en de satelliet-speakers plus de loodzware boombox van Promedia Klipsch, die mag er wezen. Met de volumeknop op een kwart gaan de pannen al van het dak. Vooral de basbutton niet helemaal naar rechts draaien, want dan springen de ramen van de overburen aan diggelen. Voor de echte liefhebbers: dat spulletje van Klipsch is THX certified, wat wil zeggen dat niemand minder dan George Lucas ze geschikt bevonden heeft om zijn Star Wars-films in de huiskamer met sensurround van theaterkwaliteit te begeleiden. Prachtig, maar in de haast om alles aan de praat te krijgen heb ik een klassieke fout gemaakt, die ik mezelf niet afgeleerd krijg: alle bijgeleverde software installeren. Stom, stom, nooit doen, maar toch gedaan, en het gevolg is een ouderwetse computeroorlog.
Sound Wars tussen alle drivers die iets met beeld of geluid te maken hebben. Bij die geluidskaart bijvoorbeeld, zou waarschijnlijk een enkele driver genoeg geweest om het ding te laten blren en die Klipsch boxen hebben zelf geen drivers nodig. Maar bij de kaart wordt is een heel circus aan software bijgeleverd: Play Center, demos, Remote Center, Wave Studio, Audio Center, Mini Dicsc Center, Recorder, Diagnostics, Flash Screen. Bij de LiteOn cd rewriter en de nieuwe usb hub zaten ook twee cd's met software, en voor het gemak maar weer ja en ja geklikt. Dus staat de Nero Burner, diens Toolkit, Express, Wave Editor en nog wat speeltjes ook op de machine. En vechten elkaar het kot uit.
Het goede nieuws: de mp3 weergave is fantastisch. De boxen zijn fenomenaal, aangestuurd door de Audigy. Over beiden nergens een kwaad woord kunnen vinden op internet, vele prijzen gewonnen in Amerika, alleen maar lof in allerlei hardware en muziekforums, blijkt allemaal te kloppen. Het slechte nieuws: Windows blijkt dat moeilijk te kunnen verkroppen. De Media Player laat videobeelden zien, maar het geluid is spoorloos. De oude cd speler speelt audio cd's af, maar het geluid verdwijnt consequent in een zwart gat. De nieuwe rewriter is wat dat betreft minder consequent: de ene keer speelt-ie wel een audio cd, de andere keer niet. Als er op een bestand met een geluidsextensie (.mp3 of .wmf bijvoorbeeld) geklikt wordt ontstaat er zo te zien partijtje vrijworstelen tussen Audigy, Windows en misschien dat Nero er zich ook nog even mee bemoeid.
Intussen heb ik KaZaa nog niet genstalleerd en vraag ik me af wat ik me daarmee op de hals ga halen. Want ik heb nog steeds irritante problemen met mijn firewall zodat ik die etterbak meestal uitzet, met alle mogelijke risico's van dien. Het komt goed: de problemen heb ik inmiddels herkend op de fora van de Audigy website. Onder mijn mede-eigenaren alom dikke tevredenheid over de kwaliteit, maar de software wil te veel, zo heet het. Na een dag of wat door de fora ploeteren meen ik daar consensus te herkennen over wat de ideale applicatie is: Music Match Jukebox (MMJ). Het schijnt het beste te zijn om de Windows Media Player, de software van Audigy (behalve de driver) en alle andere applicaties die iets met beeld of geluid te maken willen hebben, van de harde schijf te lazeren, om daarna MMJ de baas te laten spelen. Ik heb dus weer wat te doen dit weekeinde. Wat ik me afvraag: wat is nou eigenlijk het doel van dit gedoe? Het pielen met die computer? Of gewoon lekker luisteren naar muziek?

Posted: November 30, 2002 10:28 PM (651 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .