logo-bns-app.png« De nietszeggende hoofdprijs: 911 | Index | Een vliegende kraai vangt altijd iets »

October 05, 2002, by Léon Krijnen

In wiens tijd leest u dit?   

Ooit werkte ik in een diervoederfabriek, waar volop muizen ronddartelden. In dat paradijsje kon bezwaarlijk met rattengif gestrooid worden, en poezen in de fabriek loslaten hielp niet, vanwege de kattenbrokjes.
Er werkte een vrolijke ploegbaas, die thuis een hondenkennel bestierde.

Tijdens de avonddienst bereidde hij in een van de enorme snelkokers een volle pallet hondenvoer die rond middernacht in zijn bestelwagentje verdween. In de tijd van en met de grondstoffen van de baas. Later bestuurde ik een Scania 6x6 in de wegenbouw in Duitsland, waar toen nog 'West' voor stond. Voordat we vrijdagmiddag aftaaiden om bij de koppelbaas in Groesbeek de loonzakjes op te halen, parkeerde de chauffeur van ons ploegje zijn Mercedes naast een dragline of bulldozer. Terwijl zijn Hollndische mitarbeiter quasi onschuldig toekeken, onder het genot van een zware Brandaris, werd er door middel van een rubberen slang een volle tank diesel overgeheveld van werktuig naar priv-auto.
Van lease en bijtellingen had nog nooit iemand gehoord, maar het reed lekker goedkoop, terwijl de kilometers voor het volle bedrag gedeclareerd werden. Wat zou dat allemaal gekost hebben? Twee keer werd ik uitgeloot voor de School voor de Journalistiek, en het grootste gedeelte van die bepaald niet verloren jaren werkte ik in Duitsland, in allerlei baantjes, samen met vogels van allerlei pluimage. Een gedeelte daarvan was altijd op zoek naar een manier om de kluit te belazeren, en terugkijkend constateer ik dat het ervaren van dat soort types en eigenschappen goed is voor het opdoen van mensenkennis.
Sociale dienstplicht lijkt me wel iets: verplicht iedereen om twee jaar lang van alles te gaan doen voordat-ie mag gaan studeren. Kan geen kwaad. Als je dan later bij een baas gaat werken die je opdraagt om een vergelijkend onderzoek naar het een of ander te doen, zie je een hoop cijfers in een ander perspectief dan wie nooit aan de wereld geroken heeft. Wie bij Ernst en Young werkt moet smetteloos en haarscherp zijn, vooral goed in optellen en aftrekken. Is dezer dagen bijvoorbeeld in Breda nodig, waar samen met de gemeente Breda uitgevogeld wordt of NAC levensvatbaar is.
E & Y is derhalve een bureau wat qua onafhankelijkheid en betrouwbaarheid kennelijk hoog aangeschreven staat. Pakt datzelfde instituut uit met de resultaten van een onderzoek waaruit zou moeten blijken dat in Nederland jaarlijks miljarden euro's aan productiviteit verloren gaan met surfen en e-mailen in de tijd van de baas. Miljarden? Nou ja, zeg! Get real, jongens. Hoe serieus kan deze ICT barometer genomen worden? Het gaat om de mening van zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en ict-professionals. De ondernemingsraden zouden ongetwijfeld een ander verhaal ophangen. Wordt hier verkapt toegegeven dat inmiddels op alle machines van hun ondergeschikten spyware draait die iedere toetsaanslag van de digitale loonslaaf vastlegt?
Dan zou ik dat onderzoek serieus nemen, maar in dat geval zouden er duizenden rechtszaken lopen, en dat is niet het geval. Volgens E&Y gaat het om gemiddeld vijf procent verloren werktijd. Vijf procent? Hoeveel werktijd gaat er verloren op het toilet, met roken, met ouwehoeren op de gang, of het bellen van het lief? Wat ik me afvraag: hoeveel priv-tijd gaat verloren met het surfen voor de baas in de vrije tijd? Lach niet, ik doe dat veel te vaak, en ik weet zeker dat voor veel IT'ers hetzelfde opgaat. Bovendien zou iedere directeur in Nederland tekenen voor een therapie die vijf procent tijd van alle werknemers zou kosten, als de uiteindelijke baat de kost zou ontstijgen.
Los daarvan: surfen en mailen gaat sneller dan telefoneren en faxen, ik bedoel maar. En vijf procent surfen lijkt me nog altijd goedkoper dan fitness of kinderopvang, om maar eens wat te noemen. Trouwens: in wiens tijd zit u dit stukkie te lezen? In die van uzelf, of die van uw baas?

Posted: October 5, 2002 10:48 PM (623 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .