logo-bns-app.png« Mag Jan met de korte Achternaam? | Index | Je digitale leven aan je sleutelring »

June 29, 2002, by Léon Krijnen

Dot.commers doen niet aan komkommertijd   

Aan de beursindex is het nog niet te merken, maar de laatste weken duiken optimistische berichten en voorspellingen over de 'nieuwe technologie' op. Althans, volgens bijvoorbeeld hoofdredacteur Anthony Perkins van het Amerikaanse magazine Red Herring. De man mag serieus genomen worden, want al in 1999 waarschuwde hij in zijn boek The Internet Bubble voor overgewaardeerde internet-aandelen.

'Ze zagen me toen niet zo graag op cocktailparty's', zei hij vorige week als gastspreker op de Emerce Industry Day in Amsterdam. Volgens Perkins, geen familie van de hoofdrolspeler met dezelfde voor- en achternaam in de film Psycho, gaat het allemaal goed komen, omdat de elektronische handel nu pas echt zal gaan beginnen.
Eerst even afwachten wat Amerika donderdag te wachten staat, op de nationale feestdag Independence Day, 4th of july. Als Al Qaida de dreigementen waarmaakt en er een of meerdere aanslagen gepleegd worden, zal dat in ieder geval niet positief uitpakken voor de beurzen. En dat geldt voor de nieuwe en de oude technologie. Maar ook als een dergelijk omheilsscenario zich af zal spelen, wijzen volgens Perkins en een aantal andere positivo's, alle tekenen erop dat de nieuwe technologien onstuitbaar zullen zijn. Terwijl de verkoop van I-mode toestellen in Nederland nog niet echt op gang komt, liggen er voor investeerders volop kansen in het snelle en draadloze internet, dat altijd 'aan' is. Perkins: 'Wie een internetbedrijfje wil beginnen, moet dat nu doen.' Ander positief bericht: volgens het onderzoeksbureau NFO Trendbox maakt nu, halverwege het jaar 2002, tweederde van alle Nederlanders wel eens gebruik van internet, terwijl dat vorig jaar nog maar 41 procent was. Ruim vijftig procent is minstens eenmaal per week online. Het bureau beroept zich op een representatieve steekproef onder 500 Nederlanders van 16 jaar of ouder.
Zie Trendbox.nl voor de volledige resultaten, waaruit blijkt dat een van de populaire toepassingen het bankieren via internet is. Een kwart van de bevolking maakt gebruik van 'online banking', waarbij opvalt dat internetbankieren vooral in trek is bij werkenden met een hoog inkomen. Voor het leeuwendeel betekent dat waarschijnlijk niet meer dan rekeningen betalen en geld overhevelen tussen priv-, krediet-, beleggings- en spaarrekeningen.
Voor wie dat gewend is, is de stap naar online beleggen, of dingen aanschaffen en afrekenen, in ieder geval kleiner dan voor wie het net als gereedschap van de duivel ziet. Je hoeft dus niet echt verstand van internet te hebben om te zien dat Perkins en consorten op termijn het gelijk aan hun zijde zouden kunnen krijgen. De vraag is alleen maar hoelang dat gaat duren en welke van die nu nog op te richten start-ups of de dot.commers die erin geslaagd zijn om het afgelopen jaar het hoofd boven water te houden, straks de winnaar zullen blijken te zijn. Wie daar echt in genteresseerd is en niet alle goede raad voor niets wil hebben, abonneert zich op de voorspellingen van George Gilder. Het kost een paar centen, zijnde 295 dollar voor twaalf onregelmatig verschijnende nieuwsbrieven, die niet meer dan 4 A-4'tjes beslaan. Je mag ze als beleggingsadviezen beschouwen of als berichten vanuit de toekomst. Gilder waarschuwt overigens om nooit meer dan 15 procent van je geld in nieuwe technologien te beleggen en daarvan hooguit vijf procent in bedrijven waarover hij schrijft.
Dat zijn zonder uitzondering fascinerende bedrijven. Er zijn er bijvoorbeeld enkele in de race om de techniek te produceren waarmee binnen afzienbare tijd een digitale camera of een mobiele telefoon met slechts een enkele chip uitgerust kan worden, die alle functies van het apparaat aanstuurt. Ieder mobieltje, iedere camera, zit nu nog volgepropt met allerlei processors die allemaal verschillende functies voor hun rekening nemen. Ze vreten energie, en iedere samenwerking, tussen mensen zowel als tussen chips, vertraagt en veroorzaakt mankementen. Andere bedrijven van whizzkids en tovenaars werken dag en nacht aan een andere chip: eentje die de vervanger zal worden van alle routers en talloze andere apparaten die nu nog nodig zijn voor het verkeer op het internet.
Wie als eerste zo'n werkende broadband chip op de markt krijgt, is een winnaar. Wie erin slaagt om de perfecte vertaalslag van analoog geruis naar digitaal te maken, is winnaar. Wie de beste touch-pad maakt is winnaar, want die dingen gaan door u en mij steeds meer gebruikt worden, toegepast in allerlei apparaten. Wat betreft de papieren krant: de komkommertijd komt eraan, en de krant gaat op zomerschema. Tot eind augustus zult u het zonder deze column en deze pagina moeten doen, maar kijkt u vooral iedere dag op onze website. Dot.commers doen niet aan zomerschema of komkommertijd.

Posted: June 29, 2002 11:13 PM (748 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .