logo-bns-app.png« Treed binnen bij de gezonde roker | Index | Pas op dat ze uw naam niet jatten »

June 01, 2002, by Léon Krijnen

Hoe reboot je zo'n rotkar?   

U kent misschien ook mensen die overspannen van vakantie terugkeren. Mogelijke oorzaken: drie weken boven op elkaars lip, achterstallig werk meegenomen, partnerlief verliefd zien worden op plaatselijke bimbo, noem maar op.

Onlangs liep mij een nieuwe variatie op dit thema tegen het lijf: in Spanje drie weken lang ruzie met zijn auto gehad. Hij was in een hagelnieuwe limousine, voorzien van allerlei interessante elektronica, naar het zonnige zuiden afgereisd. Het ding wordt niet geopend en gestart met een sleutel, maar met een soort chipkaart. Als ik het wel heb, hou je die kaart voor de deur, waarop die uit het slot springt en als je achter het stuur zit, duw je dat pinpassie in een spleet en als auto passie herkent, dan mag je hem starten.
Maar niet in Spanje. Hoe heet een chipkaart/sleutel in het Spaans ook alweer als je een dealer op je mobieltje te pakken hebt? En een beetje snel graag, want de batterij van het mobieltje raakt leeg en opladen had in de afgesloten auto moeten gebeuren.
Er is geschopt en gescholden tegen het kreng dat niet open wilde, tot lering ende vermaeck van de halve camping. Men gaf vrolijk en gratis goede raad. Bijvoorbeeld: de ouderwetse metalen nood-sleutel, zeg maar de back-up, voortaan niet meer in het dashboardkastje stoppen. Want dan kom je, om in computertermen te blijven, in een klassieke loop terecht, die slechts met een reboot op te lossen is.
Hoe reboot je zo'n rotkar? Je slaat een raampje in (shutdown -n, reset), je breekt het afgesloten dashboardkastje open (username), steekt hem in een vrij slot (login) en je kunt weer starten (reboot).
Ik heb iets met computers en ik heb iets met oude auto's. Tijdens het uitoefenen van die twee hobby's heb ik n ding geleerd: zo veel mogelijk gescheiden houden. Iedere combinatie van auto's en computers is vragen om problemen. Werd pas geleden maar weer eens bewezen door een andere vriend, die apetrots kwam laten zien hoe het dak van zijn nieuwe sportwagen computergestuurd in de kofferbak verdween.
Dat was tenminste de bedoeling, maar halverwege hikte het systeem en bleef het dak in een hoek van 45 graden omhoog steken. Een handslinger bleek er niet aan te zitten en terwijl de dealer gebeld werd, begon het te regenen. Ik heb geprobeerd om niet in lachen uit te barsten, maar dat is niet gelukt.
Dat soort ervaringen is de reden dat ik lang gezocht heb naar een degelijke diesel, voorzien van zo weinig mogelijk elektronica. Ik heb hem via internet gevonden. Toevallig stond-ie in Breda, zodat ik net zo goed de kleintjes in mijn eigen papieren krant had kunnen raadplegen. Leve de vooruitgang.
Hoe dan ook, het enige wat me zorgen baart aan die auto is de anti-diefstal toestand, een zwart reepje plastic dat aan de sleutelhanger bengelt. Er zit een computerchip in. Als je die langs het stuur wrijft, stopt een rood lampje met knipperen en mag ik starten. Afkloppen maar en intussen niet te hard lachen om het ongeluk van anderen.
Intussen hoor je iedereen die denkt verstand van auto's te hebben, verkondigen dat er binnen een jaar of wat iedere nieuwe auto van minstens n boordcomputer voorzien zal worden. Ter meerdere eer en glorie van de veiligheid en het gemak, heet dat dan, terwijl omzet de belangrijkste reden van dat monsterverbond tussen computer- en automobielindustrie is.
Ik geloof best dat een auto ooit een rijdende computer zal zijn, maar, zoals altijd, klopt er helemaal niets van de in de voorspellingen gehanteerde termijnen. In 1996 werd alom beweerd dat iedereen in het jaar 2000 bandbreedte in de orde van breedte van de monding van de Amazone tot zijn beschikking zou hebben. In iedere huiskamer zou streaming video on demand bekeken worden. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en de realiteit is anders.
Laat die gejaagde profeten dus maar zwammen en hou het intussen zo simpel mogelijk. Vooral als u van plan bent om een nieuwe auto te gaan kopen.

Posted: June 1, 2002 08:34 PM (659 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .