logo-bns-app.png« Chase Cringely leeft niet meer | Index | Treed binnen bij de gezonde roker »

May 11, 2002, by Léon Krijnen

Wie niets heeft, hoeft niets te bewaren   

Vanwege Hemelvaart moest deze column eerder af dan normaal. Ik kan daarom nog niets melden over het nieuwe speelgoed dat, terwijl ik dit zit te tikken, in mijn machine wordt ingebouwd: een cd-brander, een extra netwerkkaart en een kaartje met extra usb-poorten.

Ik weet dat het insteken van die nieuwe apparatuur niets voorstelt, maar toch laat ik dat altijd de specialist doen. De belangrijkste reden: als er achteraf problemen zijn, kan ik hem kwaad aankijken en hoef ik mezelf niet op de kop te krabben. Verder is er geen kans dat de garantie verlopen blijkt te zijn omdat ik mezelf niet goed geaard heb voordat ik iets supergevoeligs aangeraakt heb. Sommige van die piepkleine stekkertjes of jumpertjes er z breekbaar uit dat ik er maar amper naar durf te kijken, laat staan dat ik ze in contacten ga proberen te proppen die ik zonder leesbril niet eens vinden kan.
Meer problemen: de oude cd-speler blijft in de machine zitten, net als de oorspronkelijke netwerkkaart. Die speler mag blijven omdat dat gemakkelijk is met kopiren, een tweede netwerkkaart moet er komen omdat daarmee de Toshiba naast de desktop gaat internetten over de ADSL-pijp.
Extra usb-poorten komen er omdat ik mijn buik vol heb van de vier usb-poorten in de voet van de Iiyama monitor. De ene keer doen de digitale camera en de printer het niet, de andere keer wel. Volgens een tamelijk laconiek figuur op een helpdesk zou dat wel eens iets met voeding te maken kunnen hebben. Kennelijk heeft de beeldbuis van de monitor zoveel honger dat 'ie niks overlaat voor die arme poortjes in zijn voet of zo. Wel laconiek, maar geen gevoel voor humor: na mijn ironisch bedoelde vraag of het zou helpen om 220 volt op de monitor te zetten, nam hij uitvoerig de tijd om me dat af te raden. Bedankt, maar dat was ik niet cht van plan.
Hoe dan ook, ik voorzie allerlei rampen als ik al dat spul er zelf in ga proppen, dus op naar de ijzerboer. Pas als alles werkt zoals het moet, masters, slaves, netwerkkaarten, adressen, usb-gedoe, dan wordt de rekening betaald, en eerder niet. En pas nadat de bijbehorende garantieformulieren afgestempeld zijn.
Zul je zien dat als dt allemaal goed werkt, er van alles fout gaat met de schijfjes. De afgelopen tijd heb ik een aantal alarmerende artikelen en tests gelezen over het branden van schijfjes en wat daarbij komt kijken. Los van het gedonder wat je kennelijk hebben kan met 'overrun buffers' als je cd-speler iets te enthousiast aan het draaien slaat, las ik enkele alarmerende verhalen over de kwaliteit van oudere schijfjes.
Dat betrof cd's die al vanaf 1995 gebrand waren, destijds daarna getest en goed bevonden, maar nu niet meer te lezen. Dat komt me bekend voor, want ook oudere muziek cd's die het altijd goed gedaan hebben, blijken soms ineens de hik te hebben. Beetje vervelend met muziek, want dat nummertje is niet meer te spelen omdat het steeds over blijft slaan of hangen, maar naar de rest kun je nog luisteren. Een ramp wordt het daarentegen wel als er iets beschadigd is in een programma of een database, want dat gaat gegarandeerd volledig fout.
Iemand die meerdere jaren ervaring heeft met het opslaan van oude - maar belangrijke - database en ander spul, maakt voor de zekerheid van ieder schijfje twee kopien. Eentje is de back-up zelf, de ander, die in zwart papier gehuld in een donkere kamer opgeslagen wordt, is de back-up van de back-up. Prangende vragen: hoe lang kun je de back-up van de back-up zonder risico bewaren. En als je op termijn een extra back-up wilt maken, doe je dat dan van de back-up, of van de back-up van de back-up?
Wat is wijsheid? Als je dan toch bezig bent, dan maar drie keer kopiren iedere keer? En dan maar meteen op drie verschillende locaties opslaan, voor het geval er iets in brand vliegt?
Nog simpeler: altijd naar een lekkere radiozender luisteren. Kost niks, geen gedoe. Wie niets heeft, hoeft niets te bewaren, laat staan te back-uppen. Ooit zal ik wijs worden.

Posted: May 11, 2002 08:42 PM (680 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .