logo-bns-app.png« Wat is het nummer van uw mobieltje? | Index | Al te goed buurmans gek? »

March 30, 2002, by Léon Krijnen

Een bejaarde op anabole stero拉n   

Stop een paar honderd megabyte geheugen in een oude bak en Windows loopt een stuk lekkerder: een bejaarde op anabole steroden. Ik kan er weer eens over meepraten nadat ze gisteren mijn oude desktop Toshiba op de krant opgewaardeerd hebben van 128 naar 320 megabyte geheugen.

Het blijft weliswaar Windows 95, maar het eind van dat tijdperk schijnt nou onderhand toch ook echt in beeld te komen. In de wandelgangen van Wegener gaat het bericht dat de standaard voor de inktkoelies opgekrikt gaat worden naar Windows 98. Een hele vooruitgang, zeg maar, zij het met een terugwerkende kracht van een jaar of vier. Achterom kijkend voortschrijdend inzicht.
Maar ach, 95, 98, ME, SE, 2000, XP, het zal me worst wezen zolang het werkt. De interfaces wijken, behalve dan dat Teletubby-gedoe van XP, nauwelijks van elkaar af, dus zoveel maakt dat ook niet uit. Bovendien heb ik iets met oude auto's en het is eigenlijk net zo charmant om met een antiek besturingssysteem te werken.
Wie met oude bakken rondkart, ontwikkelt mettertijd een feilloos gevoel voor naderend onheil. Piepje linksachter? Dat wordt een wiellager vervangen. Rammeltje in het vooronder? Zal het boutje zijn waarmee dat beugeltje aan het kick-down stangetje van de automaat vastzit.
Zo is het altijd wel wat en zo heb ik de afgelopen jaren ook aardig aan leren voelen wanneer de lagers van mijn digitale oldtimer op de krant vast beginnen te lopen. Het overkomt me nog wel eens dat ik ins blaue hinein, om maar in de juiste kleurstelling te blijven, met een felblauw screen of death verrast word, maar meestal weet ik die blauwe doodsvoorspellers voor te blijven.
De truc is, voor het te laat is, alle applicaties netjes afsluiten, of, als dat niet meer lukt, iets minder netjes via de beproefde combinatie control-alt-delete. Niet tweemaal, want dan is het effect hetzelfde als een crash, maar slechts nmaal en dan kun je soms eventuele dwarsliggers kaltstellen. Ga, nadat alle programma afgesloten zijn, naar de folders waarin alle tijdelijke bestanden en alle sub-folders waarin de tijdelijke internet-bestanden zijn opgeslagen en gooi lles rcksichtlos weg. Smijt voor de zekerheid alle cookies er achteraan en u start binnen een minuut met een schoon en snel systeem. Zoals altijd: zonder garanties en zeker niet als u niet eerst alle applicaties heeft afgesloten, want dan kan er van alles lelijk fout gaan.
Meerdere lezers hebben me de afgelopen tijd gewezen op back-up applicaties zoals bijvoorbeeld Norton Ghost, terwijl XP ook zogenaamde 'roll back' mogelijkheden kent. Inmiddels beginnen er ook hardware-matige mogelijkheden op te duiken. Er zijn door twee verschillende firma's insteekkaarten op de markt gebracht, waarvan de specificaties er veelbelovend uitzien. De ene heet Boot and Go, de ander Reborn. Op het net kun je links en rechts jubelende beschouwingen over die dingen lezen.
Ze slaan in hun eigen geheugen, of op een beschermde partitie, een image op van wat ze dienen te beschermen. Kennelijk zo goed dat de ultieme lakmoesproef met glans doorstaan werd. Na het opstarten van het systeem werd in een test doodleuk de hele harde schijf geformatteerd, waarna de computer uitgezet en weer aangezet werd. Het duurde weliswaar iets langer dan normaal, maar het systeem krabbelde zonder protest overeind en alles werkte weer zoals voor het formatteren.
Gezien de prijzen van die dingen, tussen de vijftig en de tachtig euro, zullen we er snel meer van horen. Ideaal ook voor systeembeheerders: stop zo'n kaart in iedere machine in je netwerk en je hebt er geen omkijken meer naar. De helpdesk hoeft alleen maar tegen de klagende klant te roepen dat 'ie zijn bakkie even uit en aan moet zetten. Dat is volgens mij toch al de meest gegeven raad in internet-land, maar voor de verandering zou dat met zo'n kaart ook kloppen. Nou maar hopen dat er geen grappenmakers zijn die erin slagen om de kaart zelf met een virus te infecteren.

Posted: March 30, 2002 06:40 PM (644 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .