logo-bns-app.png« In naam van Oranje, open de poort | Index | Wat is het nummer van uw mobieltje? »

March 16, 2002, by Léon Krijnen

Maak van je hobby geen beroep   

Sinds een jaar of zo hebben we hier een nieuwe hoofdredacteur en omdat we er in de afgelopen jaren een aantal voorbij hebben zien paraderen, weten we dat ieder nieuw opperhoofd een nieuw manifest met zich meebrengt. Ik zal u niet lastig vallen met wat ons laatste beleidsplan allemaal behelst, maar twee paragrafen hebben mijn bijzondere interesse.
De eerste, minder werken, heb ik via onbetaald verlof al enkele malen praktisch ingevuld, de andere, over job-rotation, biedt ook mogelijkheden.

Ik vraag me namelijk af of ik niet veel meer plezier aan mijn computerleven zou beleven als zich dat louter in mijn vrije tijd af zou spelen. Het op zich aangename gegeven dat een van mijn hobby's - met computers pielen - mijn beroep is, heeft namelijk als bijeffect dat de lol aan het end van de dag op en over is.
ADSL tunen, Apache installeren, webservertje draaien, firewall tunen, lekker klungelen met de database? Pfff, ik heb het wel gehad na het werkzame gedeelte van de dag gedeeltelijk in ergernis doorgebracht te hebben omdat er door duurbetaalde professionals elders een potje van gemaakt wordt. Vierkante ogen, geen neiging meer om thuis ook nog eens iets te gaan doen. Maak van je hobby geen beroep, want de lol gaat eraf.
Waarmee de vragen van enkele lezers beantwoord zijn, die graag willen weten of ik Norton Ghost inmiddels genstalleerd heb, waarom ik mijn domein niet gewoon zelf host, waarom ik niet zus, waarom niet zo? Het antwoord is simpel: geen zin en geen tijd, maar blijft u vooral schrijven. Want het schrijven van deze column blijf ik nog altijd het leukste onderdeel van mijn werk vinden, zeker door de contacten die ik daardoor in de loop der jaren opgebouwd heb.
Waarmee ik weer bij job-rotation beland ben: in desbetreffende paragraaf staat dat iedere redacteur of verslaggever bij deze krant om de vijf jaar van positie dient te veranderen. Er staat niet bij of op dat besluit terugwerkende kracht van toepassing is, want dan is mijn tijd hier al een jaar om. Derhalve zit ik volgend jaar misschien 100-jarigen te interviewen, of mag ik weer aan 16-jarige tennissters vragen of ze de bal goed geraakt hebben.
Zolang mijn job nog niet geroteerd is, blijf ik mezelf beroepsmatig aan computers ergeren en beperk ik mezelf in mijn vrije tijd tot mail lezen of versturen en af toe eens een virtueel reisbureau raadplegen.
Van collega Peter van der Hoest, die een soortgelijke column als deze voor de Haagsche Courant schrijft, heb ik begrepen dat je maar beter niet kunt gaan verhuizen als je ADSL hebt. Hij heeft een huiveringwekkend relaas geschetst van enkele van zijn lezers die er ernstig over schijnen te denken een bom bij het hoofdkantoor van KPN naar binnen te gooien. Hetgeen ik me levendig kan voorstellen omdat ik ook wel eens de bijkans onbedwingbare neiging heb om hetzelfde te doen, maar dan bij enkele andere gebouwen van waaruit mijn digitale leven soms zo zuur gemaakt wordt.
Dat stuk over verhuizen en ADSL interesseert me. Ik speel namelijk al langer met de gedachte om tijdelijk te gaan verkassen, want er zal toch een keer een nieuw dak op mijn huisje moeten. Dat zou dus een paar maanden kunnen duren, maar die ADSL verbinding blijft dan zitten waar'ie zit. Ik haal voor een paar tientjes een oude koelkast bij het kringloopcentrum waarin de computer tijdens de verbouwing stofvrij kan overleven en af toe doe ik de deur open.
Intussen denk ik na over een nieuwe machine en is mijn oog gevallen op iets heel bijzonders. Het knalgele apparaat heeft de afmetingen van een externe cd-speler, dus lekker handzaam. De inhoud is verbazingwekkend: twee GHz G4 processors, een gigabyte SDRAM geheugen, fire-wire, usb, dvd super drive, ATI Radeon video card en een harde schijf van 80 gigabyte. Mooie hardware, maar ook mooie software, want twee besturingssystemen genstalleerd, met ondersteuning en garantie: Mac OS X, n Yellow Dog Linux.
Het ding kost 3800 dollar en kan via internet besteld worden. Waar is mijn spaarpot?

Posted: March 16, 2002 06:43 PM (665 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .