logo-bns-app.png« Eenzame nomade zoekt betrouwbare host | Index | Maak van je hobby geen beroep »

March 09, 2002, by Léon Krijnen

In naam van Oranje, open de poort   

Ik ben weer up, zoals dat heet in het boeventaaltje van het wereldje waarin ik me niet alleen beroepsmatig, maar ook uit liefhebberij beweeg. Niet meer down dus, na een uitgebreide mail- en woordenwisseling met helpdeskfiguren zoals Rich, Tim, Rob, Sylvia, Jeff, Eric en misschien nog wel een stuk of tig anderen in Californi.

Die wellicht, kennelijk niet gehinderd door enige vorm van overleg met elkaar, vrolijk klachten over het ontoegankelijk zijn van een mailserver bleven beantwoorden naar dezelfde onbereikbare mailserver.
Kan het nog erger? Jawel, want minstens de helft van die grappenmakers, nog steeds niet gehinderd door overleg, last of ruggespraak, maakte er helemaal een potje van door op eigen houtje nieuwe passwords aan te maken voor mijn digitale toko. Sommigen stuurden, zoals ik verzocht had, een afschrift van hun acties naar twee zakelijke mail-adressen, anderen niet. Zodat ik van Rich (lange tenen), Sylvia (erg vriendelijk) en Jeff (bijzonder kortaf) binnen drie dagen de volgende passwords toegestuurd kreeg: setpass (hoe verzin je het), [email protected] (Sylvia is kennelijk niet van Nederlandse afkomst) en krijnen (gemakkelijk te onthouden, maar niet erg veilig.
Mijn humeur werd er dus bepaald niet beter op toen setpass, [email protected] en krijnen niet de sleutels bleken te zijn waarmee de poort geopend kon worden. Om helemaal naar het dieptepunt te zakken toen met name Rich en Jeff er op hun beurt blijk van gaven gerriteerd te raken omdat ik ze begon te spammen met digitale versies van 'In naam van Oranje, doe open die poort'.
Dat stukje vaderlandse muziekgeschiedenis zal niet besteed zijn aan die Amerikanen, maar ik deed het met inwendig plezier, want ik moest denken aan de beiaardier van de Bredase Grote Kerk. Die werd een jaar of vijftien geleden abusievelijk in zijn eigen domein - om in termen te blijven - opgesloten, waarna hij onafgebroken herhalingen van desbetreffende melodie op zijn klokken begon te hameren. Het duurde even, maar op een gegeven moment begreep iemand het.
In mijn geval duurde het allemaal iets langer, want terwijl de ene helpdeskmedewerker mij liet weten dat'ie toch echt alles driemaal gecontroleerd had, had de andere er intussen weer een nieuw password op gezet. Het is uiteindelijk goed gekomen na een mail van mijn kant die zowel begon als eindigde met 'dammit'. Kennelijk niet correct in die kringen, want niemand heeft nog op reply gedrukt, maar wel effectief: de poort naar het vagevuur zwaaide na vijf dagen open.
Waarop ik om te beginnen als de wiedeweerga mijn hele site heb gedownload, vooral niet te vergeten mijn foto-archieven en de database waar al mijn columns van de afgelopen zes jaar in opgeslagen zijn. U kunt ervan vinden wat u wilt, maar mij zijn ze tamelijk dierbaar.
Daarna kreeg ik zowaar een warm gevoel na het lezen van alle mail vol bijval. Uiteraard vonden sommigen van u mijn jongste ervaringen met helpdesks in het algemeen en die van Verio in het bijzonder, heel herkenbaar. Andere wezen trots op de host waar zij gebruik van maakten: nooit problemen! Een aanrader ontving ik elf keer omdat de mailserver spontaan op hol geslagen was, dus de naam van die host zal ik niet onthouden.
Verschillende lezers raadden me aan om zelf een server te installeren, want ik heb immers ADSL thuis. Dat kan, maar ik merk in mijn werk dagelijks wat er allemaal fout kan gaan en hoe nauw de configuratie en beveiliging van een webserver luistert. Ik heb weinig zin om 's avond nog uren aan het beheer en de beveiliging van mijn eigen speeltuin te besteden. Dat gedeelte doe ik liever voor een paar tientjes per maand de deur uit, zodat ik me louter met het beheer van de content en het spelen met scripts bezig kan houden.
Drie lezers ten slotte blijken zich beroepsmatig met hosting bezig te houden en storten zich opportunistisch op mij, een mogelijke nieuwe clint in deze zo scherp concurrerende markt. De aanbiedingen zijn net zo scherp, waarvoor mijn dank. Ze worden, maar dat had u al begrepen, allemaal in overweging genomen.

Posted: March 9, 2002 08:02 PM (664 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .