logo-bns-app.png« OS X op een Dell? Gadver! | Index | In naam van Oranje, open de poort »

March 02, 2002, by Léon Krijnen

Eenzame nomade zoekt betrouwbare host   

Ik heb mijn buik vol van Verio.Com, mijn Amerikaanse gastheer, waar ik me steeds vaker een digitale parasiet begin te voelen. Van de frustrerende contacten met de afdeling support van de grootste host ter wereld krijg ik het gevoel alsof ik een eenzame nomade ben op een ezel in de woestijn. Die via zijn postduiven tevergeefs probeert het Witte Huis te bereiken om zijn beklag te doen aangaande de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Ze pronken graag - zoals de meeste Amerikanen - met zichzelf op de website waar ze hun diensten aanbieden. Verio is de grootste hosting company ter wereld en wil dat graag weten. 'Wij zijn', zo staat het er, 'de grootste, de leider op het gebied van allesomvattende internetdiensten. Wij zijn wereldomvattend, nadat we 54 grote lokale, regionale, nationale en internationale internetproviders hebben overgenomen. Nu we iServer, Hiway, DigitalNation, TabNet en anderen hebben gekocht, zijn we de allergrootste geworden'.
Waarna ze zich in het vervolg van de desbetreffende reclamepagina de ene na de andere veer in de reet steken. 'Integratie, organische groei, globale aanwezigheid, dominant aanwezig met 4000 verkoopkantoren in de Verenigde Staten en honderden in 170 andere landen. Robuuste, kwalitatief hoogwaardige, schaalbare platforms, strategische verkoop, allianties. Bla, bla, bla, mijn bullshit bingoformulier is zo vol.
Als ik het hele lulverhaal hier afdruk, is deze pagina te klein. Het gaat ook nog over geld. Volgens een onafhankelijk onderzoek is alleen de hostingmarkt in de Verenigde Staten dit jaar goed voor een omzet van zeven miljard dollar. Dat imposante bedrag zal bijgesteld moeten worden, want ik ben er zo snel mogelijk weg en dat gaat ze toch mooi een paar tientjes per maand schelen.
Ik weet zeker dat daar niemand van wakker ligt en juist dat is de belangrijkste reden om te verkassen. Mijn klachten doen er kennelijk niet toe, gezien de late, laconieke, onzakelijke en af en toe stupide reacties van de afdeling support.
Mijn gejammer betreft het gegeven dat mijn Telnet-account het bijna dagelijks niet doet, dat mij website via FTP onbereikbaar is en dat mijn mailserver niet werkt. Apache, het programma op de server dat de website voor de buitenwereld ophoest, blijft intussen wel werken, maar omdat al die andere gereedschappen het af laten weten, kan ik er geen letter aan veranderen. Soms duurt dat een paar uur, maar terwijl ik dit, steeds chagrijniger, zit te tikken, duurt het al zestien uur.
Of de formulieren die ik in het digitale Kafka-kantoor in Amerika ingevuld heb, beantwoord worden, weet ik niet, want die krengen werken met een autoreply naar het domein dat je om te beginnen in dient te vullen als het onderwerp van de klacht. Lekker handig vicieus, die cirkel: een klacht over een mail-account die niet werkt, wordt afgehandeld naar die mail-account.
Tegen beter weten verstuur ik mijn qua toonzetting steeds bozer wordende klachten daarom ook via reguliere e-mail naar de afdeling support. Die reageert in de regel binnen een minuut, maar dat is minder verrekte snel dan u denkt, want het is een stomme robot die je meedeelt dat er een klachtennummer geopend is.
Ik heb ze ook laten weten - want je moet toch wat in je machteloosheid - op zoek te gaan naar een host om de hoek. Daar kun je, als de frustraties heel hoog worden, altijd nog je auto tegen de gevel parkeren om ze wakker te schudden. Toen ik het grootste gedeelte van 1999 in San Francisco doorbracht en mijn domein nog in alle rust en tevredenheid door Tabnet gehost werd, ben ik een keer langs dat gebouw in Napa gereden. Nutteloze nieuwsgierigheid, maar ik kon het niet laten en redenen om ruiten in te gooien had ik destijds niet.
Ik ben me daarom, zoals dat heet, op vaderlandse hostingproviders aan het orinteren. Kan ik tenminste zelf voor Pieter Storms spelen en dwars door de voordeur en de receptioniste naar de directie stampen. Ik heb mijn buik vol van Verio. Reageer niet op onderstaand adres. Verio.com garandeert niet dat het aankomt.

Posted: March 2, 2002 08:04 PM (657 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .