logo-bns-app.png« Bye bye XP, terug naar 2000 | Index | Eenzame nomade zoekt betrouwbare host »

February 23, 2002, by Léon Krijnen

OS X op een Dell? Gadver!   

Vroeger hoefde ik hier maar één keer 'Apple' of 'Mac' te tikken en de postbode moest overuren draaien. Het gegeven dat ik niet hard genoeg meejubelde met psalmen van de Mac-Evangelistas was immer garantie voor een uitpuilende mailbox, gevuld met een mix van hoon, spot en soms een beetje haat.

Tegenwoordig valt dat mee, kennelijk omdat ik heb laten weten dat er met OS X waarschijnlijk niks mis is. Zeker weten doe ik dat niet, want alles wat ik erover schrijf, doe ik in commissie: ik heb het ergens anders gelezen of gehoord. Of gezien, want ik heb even mee staan kijken over de schouder van een van mijn collega's die OS X op een I-book heeft geïnstalleerd.
Het ziet er gelikt uit en omdat het op BSD gebaseerd is - een Unix-variant die al een jaar of dertig zijn waarde bewijst - kan er met de onderliggende kwaliteit weinig mis zijn. Natuurlijk heb ik altijd wat te zeuren: ik begrijp niet waarom zelfs de duurste Mac qua beeldschermresolutie altijd achter de simpelste grafische kaart op de goedkoopste instap-pc aan moet lopen.
Ik heb graag een boel rommel op mijn desktop, mijn Matrox Millennium staat zelfs op 1600 bij 1200 met 86 hertz nog flikkervrij. Lees ik dan de specificaties van de nieuwe I-Mac, dan gaat die maar tot maximaal 1024 bij 768 en dat vind ik een beetje weinig.
Maar misschien is dat zowel een kwestie van smaak als van wennen en omdat ik van de arbo-dienst gehoord heb dat mijn leesbrilletje opgesterkt moet worden, is het sowieso misschien niet onverstandig om mijn instellingen ietwat in te zoomen.
Terug naar de postbode: op het verslag over mijn XP-crashes en mijn terugkeer naar Windows 2000 kreeg ik ongeveer dertig reacties. Die zijn in drie gelijke delen te kappen. Een derde wond er geen doekjes om: heel tevreden met XP, kletskoek, lul niet zo uit je nek! Een derde heeft nog geen XP en twijfelt, en een derde heeft wel XP, maar er ook goed de buik van vol.
De tevreden XP'ers laten weten dat alles werkt, scanners, camera, geen enkel probleem. Gefeliciteerd, denk ik dan, en dagelijks afkloppen op ongeverfd hout. De ontevredenen spuien hun gal: XP is niks anders dan 2000 met een Teletubby-schil eromheen geplakt. Juist die overbodige toeters en bellen veroorzaken allerlei nieuwe en idiote problemen.
Tussen de regels door in een van de reacties van die laatste categorie lees ik iets dat me interesseert. Het is iemand met verstand van zaken en dat doet me deugd. Want deze it-professional heeft, toevallig in hetzelfde weekeinde, hetzelfde meegemaakt als ik en hetzelfde gereageerd. Ook hij heeft XP Tubby System, zoals hij het noemt, met een grote schop van zijn machine geknikkerd en de cd het raam uitgefrisbeed. 'Wat mij betreft', schrijft-ie - en het gaat hier over onze moedermaatschappij Wegener - 'stapt de hele tent over op OS X.'
Dát zie ik wel zitten, maar ik zie geen enkele controller bij Wegener de declaratie van een stuk hardware van Apple paraferen. Voor de verandering ben ik het daar roerend mee eens, want ik ben zelf ook niet bereid om het dubbele voor een machine te gaan betalen omdat'ie afgeronde hoeken heeft.
Met software is het echter net andersom: OS X is qua prijs ongeveer de helft van XP home edition, maar misschien wel twee maal zo goed. Waarom geen huwelijk gesloten tussen pc en OS X?
Over dat huwelijk begint het links en rechts op internet gezellig te zoemen van allerlei geruchten. De it'er in kwestie, vroeger professioneel musicus, heeft een batterij Macs waarop hij met studio-applicaties tekeer gaat. Hij heeft vrienden in Cupertino, de navel van de Apple-wereld. Mooi gerucht: ze zouden daar bezig zijn aan een Intel-versie van OS X.
Of het waar is of niet, ook mijn geliefde columnist Robert X. Cringely legt deze week uit waarom Apple dat volgens hem moet doen. Hetgeen aanleiding is tot een levendige discussie op onder meer Applelinks. Waar liefhebbers van Mac-design walgen van het idee dat je over een paar maanden een Dell met daarop OS X zou kunnen kopen. Gadver! Over snobisme geproken...

Posted: February 23, 2002 08:10 PM (681 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .