logo-bns-app.png« De L-o-s-t spatie B-o-y-s punt | Index | Bye bye XP, terug naar 2000 »

February 09, 2002, by Léon Krijnen

Laat maar komen, dat studieverlof   

Het wordt tijd dat ik met studieverlof ga. Dat gelezen hebbende een reactie op mijn bijdrage van twee weken geleden, geplaatst onder de digitale versie van deze column op de website van deze krant. Daar staat een knopje 'reageren' onder en als u daar op drukt, kunt u een reactie toevoegen, die daarna door iedereen gelezen kan worden.

Tenminste, als iemand eerst op de knop 'toevoegen' in plaats van 'verwijderen' geduwd heeft. Dat om te voorkomen dat er onbetamelijke taal of racistische praat op de website terechtkomt. Juist de mensen die over de schreef gaan, en wiens bijdrage geweigerd wordt, hebben daarna vaak een nog grotere mond en beschuldigen ons dan van censuur. Onzin, want dan kun je het redigeren van de krant net zo goed censuur noemen.
Overigens valt het met de reacties in de afdeling internet wel mee, die worden in de regel zonder omhaal toegevoegd. Dat ligt bijvoorbeeld wel eens anders met verhalen over NAC.
In de reacties op de column over OS X, werd gemopperd op het feit dat ik stelde dat Linux de slag om de desktop verloren heeft en dat het nog steeds niet zo simpel te installeren is als een willekeurige Windows.
Slag verloren? Ik hoef alleen maar naar de statistieken van onze webservers te kijken. In die brouwerij van cijfers en interpretaties zit altijd veel leven, maar een cijfer is de afgelopen jaren nooit veranderd. Ongeveer n procent van de bezoekers maakt gebruik van een Unix/Linux systeem en onze doorsnee-bezoeker is de Jan Modaal van internet, de thuissurfer. Ik bedoel maar.
Overigens: met het verliezen van de slag bedoel ik niet dat XP de meerdere zou zijn van een goed geconfigureerd Linux-systeem, het gaat hier alleen om marktaandeel.
In alle reacties, ik heb er nog een tiental per e-mail gekregen, wordt gehamerd op het feit dat ik ongelijk heb als ik schrijf dat het nog steeds te veel gedoe is om Linux te installeren en te configureren. Vooral Mandrake wordt me aangeraden als het toppunt van gemak. 'Mandrake 8.0 installeren op je pc is kinderlijk eenvoudig', schrijft iemand, 'zelfs zo eenvoudig dat de grootste idioot het kan.' Bedankt voor die mededeling, maar juist de installatie van die distributie stopt bij mij spontaan uit zichzelf: weigert om iets te gaan doen naast XP.
Let wel: ik doe dat even snel als test, zodat ik dat - en niet meer dan dat - hier op kan schrijven. Met enige kunstgrepen zal er ongetwijfeld iets op gang komen, maar dt wil ik juist niet: ik kruip in de jas van Jan Thuissurfer die van techniek niets weten wil en maar n ding wenst: dat alles vanzelf werkt.
Wie me op het idee brengt om studieverlof aan te vragen, wijst me erop dat OS X gebaseerd is op BSD en niet op Linux. Dat laatste heb ik nooit beweerd, dus overbodig. Niet overbodig: de opmerking dat ik de laatste jaren niks bijgeleerd heb: 'In plaats van gemmer over wel of niet gebruikersvriendelijk zijn van Linux of andere Unix derivaten zou je jezelf eens wat meer moeten verdiepen in de materie. Ik volg je column nu alweer zo'n twee jaar en in mijn ogen ben je er niet op vooruit gegaan met je kennis van computersystemen. Je blijft helaas een beetje hangen op het niveau van 'ik wil wel, maar ik kan niet'. Toch zonde..'.
Blijf hem lezen, zou ik zeggen en laat maar komen dat studieverlof. Niet gehinderd door kennis ben ik de afgelopen weken lekker aan de gang geweest met Linux, maar niet op mijn desktop. Ik heb met veel plezier allerlei programma's voor allerlei kranten genstalleerd en afgesteld op een Compaq Proliant, een dual processor systeem met ruim 770 megabyte geheugen. Onze nieuwe server, 'Angel', staat bij de KUB in Tilburg zo ongeveer bovenop de backbone en ze is bloedsnel.
Angel is door een professionele Linux-goeroe perfect aangekleed, met alles d'r op en d'r aan. Een waar genot om die bak te mogen beheren. Dat doe ik echter vanaf mijn Windowsmachine, die via secure telnet een Linux-terminal van Angel wordt. Een gelukkig huwelijk, kan ik uw verzekeren, ook al is het op afstand. Als server is Linux onverslaanbaar.

Posted: February 9, 2002 08:17 PM (691 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .