logo-bns-app.png« Speel mee in de bullshit bingo | Index | De L-o-s-t spatie B-o-y-s punt »

January 26, 2002, by Léon Krijnen

OS X: het gebruiksvriendelijke Linux?   

Eerst even in mijn archieven kijken: ach, het is weer anderhalf jaar geleden dat ik iets over Apple of Mac geschreven heb, dus het kan weer. Bovendien heb ik mijn mail opgeschoond, dus als u nog op een reply zit te wachten, weet u nu dat u dat tevergeefs doet. Maar mijn mailbox is leeg, dus laat maar komen, de beginselverklaringen van heetgebakerde Mac-evangelistas.

Lees eerst verder voor u in uw Mac klimt, want ik was ditmaal niet van plan een onvertogen woord over Steve Jobs of zijn producten te tikken. Niet over de vormgeving, want over smaak valt niet te twisten, en die bakkies zien er best aardig uit. Verder kan het me niet bommen hoe mijn machine eruit ziet, als-ie maar werkt. Ik ben echter nog niet bereid twee keer zoveel te gaan betalen omdat hetzelfde soort plastic toevallig in een andere mal gebakken is.
Over benchmarks begin ik niet, want dat blijft appels met peren vergelijken, en snel genoeg is snel genoeg. Mijn huidige machine is een alweer verouderde Pentium III 650 mhz, maar ik zou niet weten wat sneller zou moeten, dus voorlopig wordt er geen upgrade meer aangeschaft.
Resteert de software, en bij Apple is dat tegenwoordig Unix, want dt is precies wat OS X is. OS X is sexy, snel, stabiel, betrouwbaar. Van voorgaande kwalificaties zijn de eerste drie ook van toepassing op Windows XP. De vierde niet, en dat zou voor mij de reden kunnen zijn om duizend euro extra te dokken en mezelf een Mac met OS X aan te schaffen.
Want als ik n ding niet vertrouw, dan is het de betrouwbaarheid van Microsoft in het algemeen, en XP in het bijzonder. Tekenend voor de onbetrouwbaarheid van de makers is dat de FBI eraan te pas moest komen om de wereld erop te wijzen dat het zoveelste gat in de security van XP gaapt. Natuurlijk wist Billy Boy dat drommels goed, maar, zoals altijd: gewoon op de markt gooien. Dus gaat het weer op dezelfde vertrouwde manier verder: iedere week, of vaker, ontdekt weer iemand een gat waar Microsoft allang van wist en wordt er weer een patch of update in elkaar geflanst.
De door Microsoft in XP ingebakken firewall staat volgens de door Microsoft gegeven aanbevelingen ingesteld. Desondanks gaan alle toeters en bellen rinkelen als ik mijn verbinding op zo'n daarin gespecialiseerde site laat controleren op gaten in de firewall: zo lek als een zeef.
Wat ik ook niet vertrouw, is dat Microsoft.net, waarmee ze de heerschappij op het internet proberen te veroveren. Ik wil daar niet aan meewerken, maar ik weet niet wat ze op of via mijn machine allemaal uitspoken.
Minstens n mailtje met in het subject: 'Moet je maar Linux draaien', zal inmiddels op weg zijn, maar Linux is me nog steeds te veel gedoe. Ondanks het gegeven dat ik in steeds meer magazines lees dat de installatieprocedure kinderspel is. Kinderspel? Iedere keer dat ik er genoeg tijd voor had en het weer eens probeerde, liep ik vast op gedonder met het indelen van partities of het mounten van harde schijven. Laat maar.
Intussen werk ik - op afstand - dagelijks met een werkelijk perfecte Linux-server en een net zo perfecte Free BSD server, maar dat is mijn desktop niet. De servermarkt zal Linux misschien veroveren op Microsoft, maar de slag om de desktop is allang verloren.
OS X dan maar? Misschien, maar ik heb geen zin om twee mille extra te betalen omdat het plastic zo mooi glanst.
Maar OS X, dat is toch Unix? Waarom kan dat dan niet naar Pentium geport worden? Het beschikbaar maken van dat systeem voor andere processors, dt lijkt me een nachtmerrie voor Microsoft.
Het probleem voor Apple snap ik ook: als ze dat doen, dondert hun eigen hardware-markt in elkaar. Het heeft dus met sentimenten te maken, want je kunt toch beter honderd miljoen pakketten OS X verkopen dan een paar miljoen Mac's. Ze mogen van mij de prijs nog opfokken ook, want voor zo'n gebruiksvriendelijk Linux wil ik best wat meer betalen dan Windows XP.

Posted: January 26, 2002 08:21 PM (674 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .