logo-bns-app.png« Mxstream: de lulligheid ten top | Index | OS X: het gebruiksvriendelijke Linux? »

January 19, 2002, by Léon Krijnen

Speel mee in de bullshit bingo   

Gebruikt uw chef, baas, directeur, lid of voorzitter van de raad van bestuur regelmatig een van de volgende woorden of zinsneden: 'synergie', 'extra inspanning', 'win-win situatie', 'focussen', 'reciprociteit', 'grote lijnen volgen', 'een stukje verantwoording', 'een stukje kwaliteit', 'benchmark', 'plan van aanpak', 'gaten in schieten', 'kennismanagement', 'project handen en voeten geven', 'even evalueren' of 'aan het eind van de dag'?

Komt het u bekend voor? Als u ergens in dienst bent, kan dat haast bijna niet anders, dus doe mee aan de bullshit bingo. Ga naar Google en tik daar als zoekstring 'Nederlandse bullshit bingo' in. U komt vanzelf verschillende websites tegen die zich bezig houden met deze ontnuchterende liefhebberij. De bullshit bingo formulieren staan klaar.
Print er eentje en neem mee naar de eerstvolgende vergadering, stafoverleg, netmeeting, managementteam, of hoe ze dat bij u op de zaak noemen, en doe net of u aan het notuleren bent. Kruis af, iedere keer als iemand een stukje gebakken lucht uitasemt. Heeft u een rijtje? Mooi zo, even ademhalen als het toevallig de baas is die aan het woord is en luidkeels 'bingo!' roepen. Ik verstrek geen garanties voor de lengte van uw wellicht nog prille carriere, want de een kan er slechter tegen dan de ander.
Bij KPN gaat de bullshit bingo vrolijk verder. Ook na de logische storm van protesten over de verhoging van de ADSL-tarieven volharden ze daar in mistflarden van zinnen, al dan niet in stukjes gehakt, een bullshit bingo op zich.
'Upstream snelheid van Mxstream basic wordt verhoogd' schreeuwen ze van het dak van de Mxstreamwebsite. Upload snelheid is voor het leeuwendeel van de surfers bijzaak, het gaat om downloadspeed. Lees dus: 'wij hebben schijt aan bezwaren en protesten, de prijsverhoging van 23 procent, ongeacht de aanbiedingen waarmee wij u binnengesleept hebben, gaat gewoon door'.
Een verdieping lager op de site: 'KPN komt met coulanceregeling'. Lees hier: 'Als het niet bevalt, dan rot je maar op'. Dat je het aankoopbedrag van het ADSL-modem terugkrijgt, lijkt me een normale zaak als je zo voor het lapje gehouden bent als door KPN. Niks 'coulance', bullshit.
Bullshit, begrijpelijk, was de overheersende teneur van de tientallen reacties die ik mocht ontvangen van mede-ADSL'ers die zich een oor aangenaaid voelen door KPN. Een van de aardigste was die van cultuurhistoricus Karel Leenders, die vanuit de residentie via het web alles wat Brabant is in de gaten blijft houden.
Hij schrijft: 'Was er in die goeie ouwe verschrikkelijk Heilige en nog veel Roomscher Katholieke Kerk niet een regeltje dat wanneer een huwelijk niet 'geconsumeerd' is, het nietig is of verklaard kan worden? Zou je dat op het mondaine bitjes en bijtjes-gedoe mogen toepassen: indien nog geen werkende verbinding is gerealiseerd, kan het contract instant en met de lichtsnelheid verbroken worden? Bovendien is er nog zo iets dat je contracten kunt verbreken als een partij plots rare voorwaarden gaat stellen, zoals prijsverhogingen. Toch? Kwenie, ben ook maar een leek'.
Tot zover de leek. Het mooie is dat KPN-kardinalen die redenering inmiddels uitdragen. Ze hebben immers de zegen gegeven aan de mogelijkheid van het ontbinden van het contract. Bovendien mag u uw bruidsschat - het ADSL modem - teruggeven, zodat u slechts blijft zitten met dezelfde oprispingen die wegebben na het ontbinden van ieder huwelijkscontract: tijdverlies en, in meer of mindere mate, een gloeiende hekel aan de ex-partner.
Op zoek naar een nieuw lief dan maar? 'Wijven zat', om met een mij bekende vrijgezel te spreken. Dat klopt in dit geval, want er staan maar genoeg providers te lonken die vrijgezelle surfers van KPN over willen nemen. Cistron is er een van. Die biedt zelfs de mogelijkheid tot supersuper snel ADSL: 7.8 megabit per seconde download (!). Het kost een paar centen, maar daar krijg je dan ook wat voor. Lees wel even goed de voorwaarden, die gegarandeerd minstens een jaar geldig blijven. Dat stond niet in de bullshit bingo van KPN.

Posted: January 19, 2002 08:24 PM (642 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .