logo-bns-app.png« Putjesschepper op het net | Index | Mxstream: de lulligheid ten top »

January 05, 2002, by Léon Krijnen

QNX: je hele systeem op een floppy   

Ik wed dat een hoop mensen allerlei Windowsen opnoemen als je ze vraagt hoeveel verschillende besturingssystemen er bestaan. Windows 3.11, '95, '98, SE, ME, NT, CE, 2000, XP. Goed zo, maar weet u ook welke bijnamen van die rits systemen nooit officieel ingevoerd zijn? Ik herinner me dat er eentje Chicago genoemd werd, maar vraag me niet welk, en dat XP eerst Whistler heette. Als het aan mij lag werd dat vermaledijde Windows 95 met terugwerkende kracht de Blauwe Pest genoemd.

Het oogverblindende bevret van onvermogen van dat gedrocht verschijnt mij op de krant dagelijks voor ogen. Ook al is het inmiddels 2002, de standaard uitrusting van het digitale voetvolk hier is nog steeds Windows 95. Het is maar goed dat de mobiele brigade niet door Wegener IT bevoorraad wordt, want dan moesten ze op een ezel naar Afghanistan, een middeleeuws musket over de schouder.
Verder zeur ik nergens over, want thuis heb ik XP. Weliswaar een Windows, maar daarover hoort u mij niet klagen. Voor zover het tenminste stabiliteit, snelheid en gebruiksvriendelijkheid betreft. Qua beveiliging, het blijft tenslotte Windows, vertrouw ik het geen zier.
Mijn scepsis betreffende de security van het systeem werd de afgelopen week nog maar eens bevestigd. Ik werd gebeld toen ik thuis zat te werken; of ik een paar regels code in een cgi-script op de website kon veranderen. De collega in kwestie zag mijn IP-nummer toen ik aanlogde, en tikte het uit nieuwsgierigheid in het venster van zijn browser. Pardoes belandde hij op de harde schijf van mijn machine, waar hij vrolijk rond kon bladeren.
Wat dat zegt over de security van Windows XP weet ik niet, want ik heb niet genoeg verstand van dat soort zaken. Wat deze onnozele ziel wel weet, is dat de firewall van XP actief was. Voor de lol heb ik inmiddels als webserver Apache genstalleerd. Wie nu mijn IP-nummer uitprobeert als mijn ADSL verbinding aan staat wordt naar een zwart gat caramboleerd, en bij Amazon heb ik Apache for Dummies besteld.
Uiteraard zou ik een dikke firewall kunnen installeren, hetgeen me door nogal wat lezers aangeraden is. U heeft allemaal gelijk, maar ik vind het spannend om te kijken hoe lang het goed gaat. Als mijn machine door een hacker aangerand wordt formatteer ik de hele boel en begin ik weer op nul. Weet intussen dat uw sporen gelogd worden en dat mijn wraak zoet zal zijn.
We hadden het over verschillende besturingssystemen. Dat moeten er honderden zijn, met die van Microsoft, Apple, Linux/Unix en OS2 als de bekendste. Soms duikt er iets nieuws op. Iedere week lees ik de column van Robert X. Cringely, altijd met leuke dingen bezig. Bob is een supercomputer aan het bouwen. Met 6000 dollar tweedehands ijzer knutselt hij 'Wendy' in elkaar die even krachtig is als een Cray supercomputer die in 1988 een paar miljoen dollar moest kosten.
Het besturingssyteem: QNX, gratis, stabiel, en 'posix' standaard, dus je kunt er waarschijnlijk een hele zooi Linux of Unix software op draaien.
QNX? Nooit van gehoord. Even het web aantrappen. Vijf minuten later is mijn klomp gebroken: meer tijd had ik niet nodig om, inplaats van dat vervloekte 95, op mijn machine een grafisch besturingssysteem vanaf een floppie te draaien.
Een compleet systeem, met bestandsbeheer, een tekstverwerkertje, een browser, een webserver, en dat allemaal op n floppie. Computer herstarten met de flop erin, en het werkt. Je kan ook een compleet systeem downloaden, want, zoals de website van QNX zegt: 'als u ziet wat we kunnen vanaf een floppie, stelt u zich dan eens voor wat met onze techniek nog meer mogelijk is'. Ik hoop dat ik dat voorlopig laten kan, want ik heb helaas genoeg te doen.
Voorlopig amuseer ik mezelf met die floppy. De truc heeft u niet van mij: maak een bootfloppy vanaf de downloadpagina van QNX, en stop dat schijfje in iedere computer die u tegenkomt. Bij voorkeur als de eigenaar koffie halen is. Even herstarten, voila, genieten van stomverbaasde gezichten. Ik weet van niks.

Posted: January 5, 2002 08:28 PM (665 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .