logo-bns-app.png« Hoe meer zielen, hoe minder vreugd | Index | Putjesschepper op het net »

December 15, 2001, by Léon Krijnen

Het komt wel weer goed met KPN   

Beschouw dit niet als een beleggingsadvies, maar KPN is goed bezig. Kennelijk is daar iets aan het veranderen. Onze nationale connectieprovider is niet meer het bastion van de burocratie dat het na de privatisering lang gebleven is.
Wie de afgelopen weken mijn instap van ISDN naar ADSL gevolgd heeft, moet het opgevallen zijn: geen gekanker op KPN. Niet over Tante Pos, niet over haar neefjes van de mobieltjes, de ISDN, de ADSL, de helpdesk, de monteurs. Zelfs niet over het personeel in de Primafoonwinkel.

Met minstens n vertegenwoordiger van genoemde takken heb ik het afgelopen decennium flinke mot gehad. Uit balorigheid imiteerde ik dan Basil Fawlty tegen Duitsers, Manuel en lastige klanten. En begreep ik pas goed die andere sketch van John Cleese, waarin hij een telefooncel molt omdat die niet werkt. Hij had gelijk: telefooncellen zijn niet kapot omdat ze gemold zijn, ze worden gemold omdat ze niet werken.
Klantvriendelijkheid la Fawlty Towers, dt ws KPN. Ooit was ik in een buitenland toen ze een nieuwe lijn door de straat trokken, Eenmaal terug had ik geen kiestoon meer, maar dat mest aan mij liggen, aldus KPN. Pas toen na een aantal oeverloze telefoontjes - via het toestel van de buren - een monteur de boel door kwam meten kwam de aap uit de mouw. Omdat ik niet thuis was hadden ze mijn uitgaande lijn buiten doorgeknipt, het gat voor de deur dicht gegooid, en doodleuk de bestrating teruggelegd. De tuthola die ik daarvoor een paar keer aan de lijn had: 'Meneer, bij ons in de centrale, en in de lijn naar u toe, is niet fout. Hoe komt u erbij!'
Ik werd nog een keer door zo'n type schoolmeester bestraffend toegesproken nadat ik zelf iets goed fout gedaan had gaande een verbouwing. Tijdens het plaatsen van een wandje schoot een gipsplaatschroef door de elektriciteitsleiding n door de telefoonleiding. Er smolt iets op de centrale, waarna die schoolmeester me aanraadde, op een toon alsof ik zijn kinderen aangerand had, mijn assuradeur te waarschuwen dat er zwaar weer op komst was. Nooit meer iets van gehoord.
Die primafoonwinkels: in de jaren negentig het voorportaal van de hel voor de arme ziel die iets nodig had dat alleen door KPN verkocht werd. Ik wed dat daar klanten zijn overleden en tot stof vergaan zonder dat het personeel een poot uitstak.
Zand erover. Dat was toen. Mijn Nokia werkt altijd en overal op het KPN netwerk, in vijf jaar geen enkele klacht. Mijn ISDN heeft vier jaar perfect gewerkt. De ADSL, van KPN Mxstream, is een zegen.
Iedere kapper weet het: klanten komen niet terug omdat ze geknipt worden, maar vooral omdat ze aardig behandeld worden. Dat kunstje heeft KPN eindelijk geleerd. De ADSL loopt perfect, maar er zit een vuiltje op de telefoonlijn.
Kan gebeuren, het blijft tenslotte techniek. De helpdesk antwoord weliswaar niet binnen drie minuten, maar een zeer beleefde jongen, die alles snapt, begint met zich te verontschuldigen dat ik vier minuten heeft moeten wachten. De volgende morgen gaat om vijf over acht de gsm. Of ik misschien tussen elf en n thuis zou kunnen zijn.
Natuurlijk kan dat, al is het alleen maar omdat ze het zo vriendelijk vragen. Vijf minuten later later belt de monteur. Omdat ik vlak bij de centrale woon, is het misschien handiger als ik hem bel als ik thuis kom. Dan komt hij meteen en hoef ik geen twee uur te wachten. Doen we, en mijn kapotte ISDN kastje wordt vervangen. Het komt allemaal goed, de lijn is perfect, en de ADSL loopt nog steeds als op anabolen.
Intussen ben ik een paar keer in de Primafoonwinkel geweest. ISDN stekkertje zus, verlengsnoertje zo, en uiteindelijk toch maar een ISDN-toestel gekocht, want dat meisje daar is aardig, en weet waar ze het over heeft. Inderdaad: zo'n Vox Alpha toestel staat netjes naast de computer.
Alsof de duvel ermee speelt blijkt het ding kapot te zijn: de toetsen 1, 4 en 7 doen het niet. Geen nood: ik krijg meteen een nieuwe. Alles werkt. Belangrijkste winst voor KPN: ik krijg een warm gevoel als ik aan al die vriendelijke ervaringen denk. Het komt wel weer goed met die toko.

Posted: December 15, 2001 08:35 PM (691 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .