logo-bns-app.png« Van kastje naar klaagmuur | Index | Het komt wel weer goed met KPN »

December 08, 2001, by Léon Krijnen

Hoe meer zielen, hoe minder vreugd   

Toch maar gaan adviseren? Ondanks het feit dat ik de vraag of ik het consultancywezen in zou moeten stappen, vorige week zelf negatief beantwoord heb, ben ik bestookt door verzoeken om informatie of advies over ADSL. Telefonisch, per e­mail, en in het geval van een arme drommel wiens digitale toko helemaal plat ligt, op papier.

Tussen de woorden van sommigen proef ik soms afgunst, en soms ongeloof. Eentje heeft zich met een smoes ­ 'ik kom even iets afgeven' ­ aan de deur gemeld, zodat­ie die intussen zelf gezien heeft dat het web door mijn ADSL­pijp inderdaad boven de 1000 kilobit per seconde binnenloopt. Zelf heeft­ie Casema thuis, waar­ie, net als geloof ik nogal wat anderen, zijn buik inmiddels vol van heeft.
Wat ik daarvan denk, willen sommige lezers weten. Tja, Casema. Toen de televisiekabel in Breda aan het internet geknoopt werd, ben ik ter ere van dat heuglijke feit op de koffie geweest bij de eerste gelukkig aangeslotene. Ik vond de verbinding toen, in juni 1998, redelijk snel, vergeleken met de ISDN­verbinding die ik toen al had. Waarover ik, tot drie weken geleden, altijd zeer tevreden was. Het is maar net wat je gewend bent.
Eind 1997 was er al veel gedonder over het Casema­netwerk in Delft, een van de redenen dat ik destijds voor ISDN koos. Los van de vraag of de leverancier van internet over de televisiekabel de technisch zaken netjes voor elkaar heeft, los van de vraag of hij voldoende bandbreedte ingekocht heeft en of zijn helpdesk nou wel of niet adequaat bezet is, vrees ik voor de kabelende internetters dat hun problemen nooit opgelost zullen worden. Ik begrijp dat het pijn doet, maar het is misschien beter dat het maar gewoon gezegd wordt. Even slikken, en gewoon verder lezen.
Internet via de kabel zal zich voor onbepaalde tijd een digitale varkenscyclus blijven afspelen. Stel dat de kabelleveranciers erin slagen om een gedeelte van de ellende op te lossen. Dan leest en hoort men alom dat het goed gaat. Het gevolg is een toestroom van nieuwe abonnees. De cybersouffle begint meteen te zakken, want een kabelnetwerk is opgebouwd volgens het model kerstboom.
Ieder abonnee is een naald, iedere naald gaat naar een twijg, iedere twijg naar een takje, ieder takje naar een andere tak. De stam van de kerstboom is de kabel die de straat of de wijk uitgaat, dus de files worden al gevormd voor de snelweg bereikt is. Hoe meer zielen, hoe minder vreugd.
ADSL is het protocol van de elektronische egotripper. Hij hoeft met niemand iets te delen. Zijn koperdraadjes lopen van het ADSL­modem eenzaam en ongenaakbaar naar de centrale, waar ze in het ruggemerg van de internet­backbone geprikt worden. Thuis zorgt een splittertje ervoor dat een gedeelte van de bandbreedte ter beschikking van eventueel spraakverkeer gesteld wordt, op de centrale doet een andere splittertje hetzelfde.
Ik geef geen adviezen, maar de conclusie kunt u zelf trekken. Helaas heeft een groot gedeelte van de naar breedband snakkenden daar niets aan, want de uitrol van ADSL gaat een stuk langzamer dan een jaar geleden verwacht werd. Wie in een stad woont, binnen een niet al te grote afstand van een telefooncentrale, maakt nu een gerede kans.
Belangstellenden doen de postcodecheck op de site van KPN Mxstream. Een onderzoekje leert dat dorpen voorlopig nog niet aan de beurt zijn, terwijl ADSL zelfs in de Haagse Beemden, een buitenwijk van Breda, pas in de loop van 2002 beschikbaar komt.
Alternatieven voor de bandbreedtejunk in het buitengebied zijn schaars. Er is een T1, goed voor 1.5 megabit per seconde, kosten enkele duizenden gudlens per maand. Zal misschien vanzelf goedkoper worden, nu het pro pakket ADSL voor rond de tweehonderd piek fluitend een megabit download blijkt te leveren. Dan heb je nog de satelliet, en vermeld ik voor de multimiljonairs onder ons de T3. Die kan tot bijna 44 megabit per seconde ophoesten, maar kost nog iets van 30 mille per maand. Waar is mijn spaarpot?

Posted: December 8, 2001 08:36 PM (655 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .