logo-bns-app.png« ADSL: verslavend snel | Index | Hoe meer zielen, hoe minder vreugd »

December 01, 2001, by Léon Krijnen

Van kastje naar klaagmuur   

Het blijkt nogal te leven, ADSL en/of Windows XP, gezien het aantal reacties op mijn stukje van vorige week. Waarin ik u kond deed van mijn euforie, nadat ik erin geslaagd was én dat nieuwe besturingssysteem én een bliksemsnelle verbinding zonder al te veel gedonder aan de praat te krijgen.

Er blijken nogal wat lezers, collega's en bekenden te zijn die erover denken een of twee weghelften van hetzelfde pad te gaan bewandelen. Of die voorzichtig informeren of ik bereid ben om de draadjes aan elkaar te komen knopen. Eens te meer wordt ik, ten onrechte, als specialist beschouwd.
Het blijft dus op de krant van hetzelfde laken een pak. Wie een stukkie schrijft over een bepaald onderwerp, en het blijkt achteraf ongeveer te kloppen, die is stante pede specialist. Soms komt dat goed uit, want zo ben ik ooit in de tennisjournalistiek terecht gekomen. Dat waren mooie jaren, en nadat ik in 1995 iets over internet en e-mail geschreven had kwam alles wat daarmee samenhing in mijn nieuwe portefeuille terecht.
Nu leeft de opvatting dat ik verstand heb van ADSL, en moet ik veel vragen beantwoorden en adviezen geven. Waarom zou ik geen verguld schild aan mijn voordeur spijkeren, mezelf consultant noemen en voortaan driehonderd gulden per uur rekenen?
Toch maar niet. Al was het maar omdat schrijven leuker is. Geen last, geen ruggespraak, en geen gerechtsdeurwaarders die namens ontevreden klanten verhaal komen halen. Hetgeen sommige lezers toch wel doen, en gelijk hebben ze. Zo bleek mijn euforie, zonder dat ik met zijn installatie iets van doen gehad heb, voor een lezer reden om een droevige jeremiade tot mij te richten. Ter troost van degenen die te ver in de vaderlandse outback zitten om aan ADSL geknoopt te kunnen worden: de man in kwestie heeft het tot zijn verdriet, maar slaagt er niet im om er vanaf te komen.
Uit zijn verslag concludeer ik dat zijn provider, en niet KPN, er een puinhoop van gemaakt heeft. Hij tekent het patroon dat zich ontwikkelt als er problemen met ADSL zijn. Er is altijd één partij die de lijn levert, in Nederland KPN. Er is minstens een andere partij die het transport over die lijn levert, en dat is een provider naar uw keuze. Verder komen er enkele stukken hardware aan te pas, zoals netwerkkaart en ADSL-modem. Die twee kunnen door provider of KPN geleverd zijn, maar u kunt ze ook zelf aangeschaft hebben.
Effe kijken, wat kan er nog meer fout gaan? Uw computer zelf, om over de strapatsen van het besturingssysteem maar te zwijgen. Of, zoals in mijn configuratie, waar ik het circus geïnstalleerd heb over de ISDN lijn, blijkt ook nog het ISDN kastje spontaan de geest te kunnen geven.
Zie er dus maar eens achter te komen wat er aan de hand is als er iets niet goed werkt. Dat het zelfs voor een echte techneut een Gordiaanse knoop blijkt te zijn is nog daaraan toe. De ramp, voor bij wie een of ander niet doet wat beloofd en verwacht, is de Kafkaiaanse hel waarin de oplossing van de problemen gezocht moet worden.
Als u erin slaagt om door de loopgraven voor de helpdesks te komen begint zich een drama in een onvoorspelbaar aantal bedrijven af te spelen. Volgens de leverancier van het netwerk ligt het aan uw provider, maar die beweert dat de lijn niet goed is, of dat er iets aan een van uw kastjes mankeert. Het betreffende kastje is door die provider bij u thuis bezorgd, maar de garantie ligt bij de maker, die u van zijn kastje naar een andere klaagmuur stuurt. Verwijzen wel, maar naar elkaar doorverbinden kunnen ze niet.
Zo gaat dat in het geval van die lezer, wiens ADSL hem zo de strot uitkomt dat-ie er vanaf wil. Dat is na 23 telefoontjes en 37 e-mails naar verschillende partijen nog niet gelukt.
Ik bid in stilte, terwijl ik afklop op ongeverfd hout. Mijn ADSL-verbinding loopt als een droom. De gemiddelde download-snelheid is iets boven de 600 kilobit per seconde. Vaak schiet-ie zo hard door dat de teller de kluts kwijt raakt. Komt dat omdat ik driehonderd meter van de Bredase telefooncentrale woon? Blijft mijn mazzel?

Posted: December 1, 2001 08:37 PM (694 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .