logo-bns-app.png┬ź Op reis: de digitale pakezel | Index | ADSL: verslavend snel ┬╗

November 17, 2001, by Léon Krijnen

Bedeltjes bengelen aan DoCoMobieltjes   

Ontwenningsverschijnselen? Nee hoor, integendeel, lekker uitgerust na twee maanden buitenleven zonder computer. Tussen mijn oren voelt het ook een stuk beter aan. Hersteld van de onvermijdelijke irritaties die - Microsoft, Linux, Mac, maakt niet uit - gepaard gaan met het gebruik van een computer.

De meeste mensen die dagelijks met zo'n ding moeten werken zal het niet verbazen dat je het op vakantie niet echt mist, maar voor mij was dat een revelatie. Gevolg van het automatisme om tijdens mijn reizen toch wekelijks een stukkie naar de krant te sturen. Soms was dat gemakkelijk, maar al te vaak was het een portie ellende.
Noem het digitale zelfkastijding, overdosis workalcoholisme of voor mijn part opscheppen. Het was altijd een hoop gedoe. Culminerend in een mislukte sessie onder een onvergetelijke sterrenhemel in Northern Territories. Waar ik zo de pest kreeg in het malfunctioneren van soft- en hardware, dat ik het thuisfront via een collect call vanuit een ouderwetse telefooncel liet weten mezelf van mijn verplichtingen ontslagen te hebben.
Vanaf dat moment was de vakantie pas echt vakantie, zonder de wekelijkse druk van het schrijven en het resultaat naar Nederland te krijgen. Dat, na twee memorabele weken in Japan, waar ik op 11 september tijdens een typhoon een lunapark-achtige landing op het vliegveld van Tokyo genoot, ongeveer op hetzelfde tijdstip dat er in Amerika het een en ander gebeurde.
Maar daar kwam ik pas ruim een dag later achter, omdat ik toevallig tegen een stel Canadese jongens opliep die me de weg vroegen naar een capsule hotel. Ze hadden met hetzelfde probleem te kampen waar ik ook tegenaan was gelopen: Japanners spreken Japans, en niets anders. Ik had wel een krant vol Japanse letters in een rek zien staan met een vage foto van een brandend gebouw, maar ik dacht dat het om een ordinaire fik elders in Tokyo of in het land betrof. 'Of ik CNN gezien had?', vroegen de Canadezen, die recht van het vliegveld kwamen.
Daarmee werd me een beetje duidelijk waarom al die Japanners naar hun DoCoMobieltjes zaten te staren, want met die apparaatjes wordt daar al volop gemaild en nieuws gelezen en bekeken. Die dingen, waarmee uiteraard ook gewoon gebeld en ge-sms't kan worden, zijn constant online; waarmee Japan een ruime voorsprong heeft op alles wat KPN ons intussen probeert aan te smeren.
Zoals gprs, waarmee bij ons op de krant een pilot-project wordt gedraaid, terwijl dat protocol binnen afzienbare tijd verdrongen zou moeten worden door iets snels en beters. Terwijl ik dit schrijf staat de radio aan, en hoor ik dat KNP Internet Everywhere uitstelt omdat het nog lang niet is wat het moet zijn. Zou dat echt zo zijn, of proberen ze eerst nog een miljoen straks overbodige gprs-toestellen te sljten?
Laat die Japanners intussen maar schuiven. Niet alleen de jeugd lijkt de hele dag online, met zilvergrijze speeltjes waaraan blinkende bedeltjes bengelen die in de jaren zestig de polsen van teenagers in Nederland sierden. In een jaar tijd hebben in Nippon dertig miljoen mensen een abonnement op DoCoMo genomen.
Hier in Nederland weten marketeers allerlei prachtige verhalen op te hangen over waarom DoCoMo in Japan zo'n succes is geworden, en waarom dat hier niet zomaar gaat lukken. Geheel in de stijl en het boeventaaltje van dat soort deskundigen krijg je ingewikkelde analyses over cultuurverschillen en internetpenetratie, waar ik geen touw aan vast kan knopen.
De belangrijkste reden voor het doorslaande succes van DoCoMo hoor je ze niet vertellen: al voordat het ge´ntroduceerd werd, werkte het zoals het moet: bliksemsnel, altijd en overal. Mijn eigen KPN-wapper gebruik ik alleen nog maar om te bellen. Maart 2000 aangeschaft, maar wappen doe ik er nooit mee omdat het of niet op gang komt, of niet werkt, of op een andere manier fout gaat.
De keren dat er iets werkt blijkt het niveau van de deelnemende diensten bedroevend: oud nieuws, of helemaal niks. Het gaat nog even duren voordat we hier allemaal, altijd en overal probleemloos online zijn.

Posted: November 17, 2001 01:34 AM (656 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .