logo-bns-app.png« De zomervirussen gaan nooit meer weg | Index | Louis van Gaal mag van u blijven »

September 01, 2001, by Léon Krijnen

Wordt provider van uw vrienden   

Is de tijd eindelijk rijp, en moet ik thuis nu wel of niet overstappen op ADSL? Die vraag stelde ik mezelf op deze plaats in juni, voor het zomerreces. Het antwoord ligt naast me in een grote groene doos die ik bij het postkantoor in Breda opgehaald heb. Er zit een adaptor in, een Alcatel ADSL modem, een splitter en wat losse stekkers, kabels, cdroms en handleidingen.

Omdat ik dat pakket op weg naar de krant opgepikt heb, waar ik dit stukkie zit te tikken, was de verleiding groot om even langs IT te lopen en ze daar een beetje voor de gek te houden. Zo van, 'kijk eens wat ik gekocht heb, kunnen we eindelijk vooruit op de internetredactie'. Toch maar niet gedaan, teneinde de goede verstandhouding niet te verstoren.
Ik ben allang blij dat ze eindelijk een grootverbruiker onder het personeel betrapt hebben, die over onze toch al zo beperkte bandbreedt 700 megabyte hobby binnen had zitten slurpen. Wij intussen maar kankeren over de traagheid van ons netwerk. Het is maar goed dat ik niet weet wie de grappenmaker is, want dan zou mijn 'computer repair kit' misschien nog van pas komen. Die tekst staat in staalblauwe letters op een honkbalknuppeltje dat ik ooit van iemand cadeau kreeg. Tot nog toe heb ik er alleen nog maar mee in de palm van mijn linkerhand geslagen, en alle neigingen om mijn machine er een ram mee te geven, kunnen onderdrukken.
Mijn ADSLavontuur gaat dus beginnen, maar ik vraag me af of het een goed idee is om de boel te gaan verbouwen in de week die me nog rest voor mijn vakantie. En probleem zie al opduiken na een eerste vluchtige blik in de handleiding: ik moet een of twee kabels van een meter of vijftien gaan trekken. Naast de ISDN kabel die ik vier jaar geleden achter de verwarming in de voorkamer geleid heb, gat geboord, omhoog naar de zolder en dan weer via de overloop en een paar gaten terug de woonkamer in naar de computer. Want voor het ISDN kastje dat bij de voordeur zit, moet een splitter gemonteerd worden. Vanaf dat punt moeten de telefoon, die naast de computer staat, en de ethernetkaart, die nog in de computer gestoken moet worden, aangesloten worden.
Ik ben zeer benieuwd. Een van de redenen dat ik afscheid ga nemen van mijn betrouwbare ISDN is het enthousiasme van enkele Bredanaars die me voorgegaan zijn. Maar intussen loop ik misschien weer achter. De beschikbaarheid van glasvezel zal nog een paar jaar duren, denk ik, dus tot die tijd zal het wel ADSL zijn.
Robert X. Cringely schreef vorige week een verhaal dat me bijzonder intrigeert, alhoewel het amper begrijpelijk is, zeker als je de Amerikaanse situatie en begrippen naar Nederlands probeert te vertalen. Het gaat dan over 'dry copper pairs', 'series 1100 circuits', en 'off promise extensions'. Als ik het allemaal begrijp worden vaste datalijnen, die je ook in Nederland kan huren, op de een of andere manier aan internet geknoopt, waarna je een spotgoedkope T1 verbinding hebt, die zelfs in Amerika nog iets van 1200 gulden per maand kost. T1 is 2048 megabits per seconde, 2000 keer meer bandbreedte dan de 1024 kilobit per seconde die ik aangeschaft heb. Met een T1 zou je zelf kunnen beginnen als provider of digitale televisiezender.
Het verhaal zie de website van Cringely is mij te technisch, maar ongetwijfeld zijn er ook in Nederland handige knapen die begrijpen waar het om gaat, en die ermee aan de slag gaan.
Als u dan toch begint aan Cringely, lees dan ook zijn columns van een paar weken terug over ADSL. Stel dat u in de Bredase wijk Haagse Beemden woont. Pech, want daar kan u (nog) geen ADSL krijgen. Dan delen we toch? Hoe? We kopen allebei de apparatuur die daarvoor nodig is, en we zetten allebei een kleine schotelantenne op het dak. Het is waarschijnlijk een hoop gepiel, en we moeten allebei een of tweeduizend gulden aan tecniek investeren, maar die hebben we er snel uit. Want nadat de antennes gesynchroniseerd zijn, delen we de abonnementskosten en we surfen uit het rood. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Wordt provider van al uw vrienden.

Cringely: Roll your own

Posted: September 1, 2001 01:41 AM (704 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .