logo-bns-app.png« Een rotte, rammelende , geniale galbak | Index | De mythe van de vergeten computer »

April 21, 2001, by Léon Krijnen

De kleren van de keizer   

Als een miljoen mensen iets stoms beweert, bljft het iets stoms. Het probleem is dat steeds meer mensen iets beginnen te geloven als steeds meer mensen dat beweren. Dat wist Andersen al, die in De kleren van de Keizer een onbevangen kind erop laat wijzen dat de keizer helemaal geen exclusieve kleren aan heeft maar in zijn blote kont in de koets door de straten gereden wordt.

Ik zeg niet dat Bill Gates in zijn blootje in zijn Porsche 959 door de straten van Redmond en Seattle scheurt, maar ik weet wel dat in Kingdom Microsoft niet veel werknemers de waarheid durven te zien te zien of te zeggen. Waar ik die wetenschap opgedaan heb, weet ik niet meer, waarschijnlijk uit de boeken over het reilen en zeilen van Microsoft, die ik afgelopen jaren gelezen heb. Of anders uit het ellenlange artikel van David Liddle, in het novembernummer van Wired, waarover ik vorige week iets schreef. U weet wel, over de ingezonden brief van Paul Allen op dat artikel, die boos was omdat Liddle hem en Gates van middelmatigheid qua programmeren betichtte, om vervolgens iets dergelijks over Liddle te beweren.
Wat ik nu ga vertellen heb ik in ieder geval niet gelezen in The Road Ahead, het boek dat Bill Gates over zichzelf zelf geschreven heeft, of in de vuistdikke, hoogglanzende bijbel die de firma vorig jaar ter gelegenheid van het een of ander produceerde en gratis verspreidde.
Daar staat de volgende anecdote echt niet in. Los van de de vraag of Bill nou wel of niet een van de meest briljante en geniale programmeurs ter wereld is, staat vast date qua taalvaardigheid allang niet meer vooraan stond toen God talenten uit stond te delen. Misschien wasie op de leeftijd dat de gemiddelde kleuter aan de eerste klinker is, al druk bezig met programmeren, niemand heeft tenslotte meer dan een grote gave nodig. Bovendien, wat maakt het uit als je het niet mooi vertellen kan, als ze je maar begrijpen.
Hoe dan ook, Bill, en iedereen die weleens een keynote speech van hem gehoord heeft, weet dat, spreekt sommige woorden in zijn moedertaal totaal verkeerd uit. Geeft niks, maar het leuke is dat kennelijk niemand bij Microsoft er iets van durft te zeggen. Dat is daaraantoe, maar er doet zich een merkwaardig fenomeen voor: die woorden worden door iedereen bij Microsoft verkeerd uitgesproken. De fouten van Bill worden zorgvuldig nageaapt. Zou Bill - en met een dergelijke dosis genialiteit is verstrooidheid in de toekomst wellicht waarschijnlijker dan Alzheimer - op een goede dag in zijn blote komt op zijn eigen campus verschijnen, dan zou iedereen hem daar complimenteren met zijn kledingkeuze.
Als u niet bij Microsoft Nederland werkt, mag u hardop lachen om deze virtuele uitvoering van de kleren van de Keizer, maar nu wordt het weer serieus. Dat ze keihard en ongenadig zaken kunnen doen bij Microsoft, dat weten we inmiddels. Onbeschoft ook nog, want geen enkel ander bedrijf in Nederland waagt het om zijn klanten toe te spreken zoals Microsoft dat doet. Ook bij u, als u een bedrijfje heeft, is, als het goed is, onlangs een brief van Microsoft op de mat gevallen.
Hierin wordt u verordonneerd om na te gaan welke Microsoft programma's u heeft geinstalleerd en of u NU! even wil controleren of alle vereiste licenties aanwezig zijn. Daarna onmiddellijk melden door de ingesloten aanklacht per ommegaande retour te sturen naar het softwarepolitburo. Als u zelf geconstateerd heeft dat u niet aan uw licentieverplichtingen voldoet, dan krijgt u een maand de gelegenheid om dat alsnog te doen, en anders zwaait er wat.
Stelt u zich eens voor dat de firma Volkswagen eenzelfde soort brief aan alle bedrijven in Nederland zou sturen: of ze per ommegaande even zwart op wit willen verklaren dat alle Polo's, Golfjes, Boro's en Passats netjes geleased of gekocht zijn, en dat ze niet gestolen of geleend zijn. Zwart op wit, en wel meteen, want anders! Ieder normaal mens dat bij Microsoft werkt, weet dat dit handelen een staaltje van het hemeltergend soort arrogantie is, waar Microsoft zichzelf belachelijk mee maakt. Kennelijk durft niemand het tegen de keizer te zeggen.

Posted: April 21, 2001 02:15 AM (685 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .