logo-bns-app.png« Elektronische snelweg of digitaal karrespoor? | Index | Het zeemeeuwenmanagement »

March 10, 2001, by Léon Krijnen

De levende lijken van Windows 95   

Ik had er vergif op in kunnen nemen, en natuurlijk gebeurde het: uitgerekend op de dag dat ik zonodig over it'ers in het algemeen en die van mijn eigen werkgevers in het bijzonder, meende te moeten zeuren, gaf mijn machine op de krant op een spectaculaire manier de geest.

Hetgeen ondermeer tot de volgende woordenwisseling leidde: wat ik deed op het moment dat het fout ging? Ik: 'niks'. It: 'dat kan niet'. Ik: 'jawel, ik had net iets ge-ftp'ed, ik zat met mijn armen over elkaar te kijken en toen ging het beeld op zwart'.
Nou komt dat wel vaker voor, beeld op zwart, al dan niet vooraf gegaan door het bekende helblauwe voorportaal van de Windowshel, dus op de knop 'reset'; drukken doe ik, als ik af en toe in Breda moet werken, vaker dan de telefoon oppakken. In Amsterdam niet, waar ik tegenwoordig met computer, internet, sales en businessvolk nieuwe dingen probereer te verzinnen waarmee we op de portals van Wegener uit kunnen pakken.
Ik heb inmiddels vernomen dat we in de provincie als 'De Cowboys van WeM' bekend staan, en dat de een dat lovend en de ander honend bedoeld. Los van de vraag of wel ooit zullen leren om koeien te vangen en te brandmerken: we hebben prachtige lasso's en paarden. De sfeer is fabntastisch, de cappucino is heerlijk, iedereen heeft er Windows 2000 op zijn machine, en het 2 megabit netwerk is zo stabiel en razendsnel dat je er bijna voor de helft van je geld zou gaan werken. In drie maanden heb ik nooit meer dan twee knoppen per dag ingedrukt: 's morgens gaat-ie aan en 's avonds uit.
Tien jaar hebben we met zijn allen zitten wachten tot er een stabiel Windows was. Nou is er eindelijk een, en zie ik overal om me heen nog steeds de overjarige lijken van 95, 98, en zelfs af en toe nog een 3.11 rondspoken. Waarom? Kostenoverwegingen? Ga weg, Windows 2000 is duur, veel te duur, en die oude licenties lopen nog steeds, maar reken nou eens even uit wat het draaien van die oude rommel kost.
Neem het verhaal van die bezweken bak van mij, vorige week. Het scherm bleef zwart, ook na het opstarten. Slechts de oerprompt verscheen in beeld, welkom terug in 1985, bij dokter DOS. Windows 95 bleek zelfmoord gepleegd te hebben: de system directory, de registry, alle dynamic libraries, alles was spoorloos verdwenen; poeffffff!
Wat er gebeurd is weet nu nog niemand, maar voordat de machine weer geinstalleerd was, waren we twee dagen verder. Het ijzer moest nagekeken worden, want het had een kapotte diskcontroller, een kapotte bus, een rotte schijf kunnen zijn. Of een nieuw virus, en omdat de kapotte in een configuratie staat te babbelen met drie andere machines waarmee de internetredactie verschillende databases benadert, moesten er nogal wat Gordiaanse knopen op het netwerk doorgehakt worden.
Het van alles kunnen zijn, maar het was gewoon een rottige streek van een lijk van 95 dat al lang in het graf had moeten liggen. De gewaardeerde collega's van de helpdesk, die er ook niets aan kunnen doen dat ze met dat uitdetijdse spul moeten werken, zijn ruim twee dagen bezig geweest met het ruimen van overbodige rommel. In die twee dagen had een licentie van Windows 2000 zichzelf ruimschoots terugverdiend. Begraaf die levende lijken van 95!
Hebben we het niet eens over Linux, want dat is gratis. Nou zie ik dat er in kantooromgevingen, anders dan als server, niet zo snel van komen, maar wie er lol in heeft, of Win 2K te duur vindt, zou het thuis eens moeten proberen.
Wie er zelf niet aan durft te beginnen: op zaterdag 17 maart is een zogenaamd 'Linux Installfest' in Breda. Neem uw complete computer mee naar die party, en zorg dat er voldoende schijfruimte beschikbaar is. Op zo'n feest lopen mooie goeroes rond. Ze spreken een taal waar u en ik niets van begrijpen, maar ze zegenen u met een werkende Linux configuratie op uw pc.
Of probeer BeOS eens een keer. Ik heb het thuis naast Windows 2000 draaien, en ik werk er iedere avond een sessie in af. Verrekte leuk systeem, prachtig speelgoed, maar ook dat zie de Windowsen helaas niet verslaan, niet op de thuismarkt, en net op de kantoormarkt. Wat ik me afvraag: zou u zich, als u recht heeft op een leaseauto, de weg op laten sturen in een oude Opel Kadett met gladde banden, een rokende radiator en een rammelend stuur? Nee? Maar waarom zit u dan dagelijks te ergeren aan Windows 95?

Posted: March 10, 2001 02:26 AM (757 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .