logo-bns-app.png« De ene blote borst is de andere niet | Index | De levende lijken van Windows 95 »

March 03, 2001, by Léon Krijnen

Elektronische snelweg of digitaal karrespoor?   

Ik koester niet de illusie dat deze column van enige invloed is op datgene waar hij meestal over gaat ­ computers, en/of internet ­ maar soms gebeurt er zowaar iets als ik ergens op heb gekankerd. Zoals toen ik bij KPN een ISDN­account besteld had en na het invullen van het formulier - waarop ik 'zo spoedig mogelijk' als keuze had aangevinkt - vijf volle weken niets gehoord had.

Toen ik in de krant een paar vervelende constateringen over de slagvaardigheid van KPN gemaakt had, ging de volgende morgen om negen uur de telefoon. Met de excuses werd een afspraak gemaakt en 24 uur later had ik een goed werkende ISDN­verbinding. Die me daarna louter plezier en nooit gedonder heeft opgeleverd.
Ik moet daarom bij mij in de straat minstens vijf blije surfers zien, die het met een bloedsnelle en stabiel werkende ADSL­verbinding doen, voordat ik me op dat onzekere terrein ga begeven. Daarom schreef ik een paar weken geleden dat, als KPN me een bandbreedte van twee megabyte per seconde garandeert, zwart op wit, het bestelformulier per ommegaande de deur uitgaat.
Daar heb ik geen reactie op gekregen, en dat had ik ook niet verwacht, want die garantie zal niemand krijgen. Volgens de planning is Breda in april aan de beurt, dus ik hou me aanbevolen voor reacties van de eerste ADSL­gelukkigen in Breda. Ik wacht af en intussen kruis ik mijn vingers, voor hen hopend dat het geen herhaling wordt van alle Casema­ellende.
Met wat ik vandaag ga schrijven, ga ik geen vrienden maken in het IT­walhalla van Wegener, waar, op een niveau waartoe internetredacties geen toegang hebben, soms idiote besluiten genomen worden. Onze moedermaatschappij heeft allerlei ambitieuze plannen met internet, en profileert zich in die markt als ambitieus en vooruitstrevend. Dat imago zou voor een deel kunnen kloppen. Ware het niet dat het leeuwendeel van de regioportals, de etalage van Wegener als internetbedrijf, dagelijks gevuld moet worden, zoals de eerste de beste knipselkrant in de jaren vijftig.
U kunt het geloven of niet, maar zeventien van de 21 portals van Wegener worden dagelijks met knippen en plakken gevuld. In het jaar 2001 zitten goedbetaalde krachten in Windows dagelijks stukkies tekst te knippen uit de redactionele database en te plakken in de internet­database.
Het is een digitaal Robbeneiland, de hele dag door: selecteer een aanhef van een artikeltje, doe control­C in Windows, ga naar een ander veld en doe control­V. Zo moet dat met de kop, zo moet dat met de aanhef, de naam van de verslaggever, en de body van het verhaal. Knippen en plakken, de hele dag door. Krijg je er geen muisarm van, dan ga je gillend ergens anders solliciteren, waar ze computers laten werken zoals het hoort.
Er zijn vier kranten ­ waaronder godzijdank BN/DeStem ­ die niet aan cut and paste hoeven te doen. Het zijn de dagbladen die door VNU aan Wegener zijn verkocht. Bij hen draaide al een mooi systeem waarmee op simpele wijze de inhoud van de redactionele database gefilterd, geredigeerd en verrijkt kan worden, waarna de ouput via een parser als XML naar de internetdatabase verzonden wordt. Het is lekker systeem om mee te werken, er zijn vrijwel nooit problemen mee, en het loopt als een tierelier. Iemand die er een beetje ervaring mee heeft, zet binnen een half uurtje een artikel of 300 weg, hetgeen met knippen en plakken meer dan een dag zou duren.
Waarom dat systeem niet ingevoerd bij de andere kranten van Wegener? Geen idee. De hele handel kan op simpele wijze aan de systemen van de kranten van Wegener geknoopt worden. Er is een programmeur beschikbaar die dat snel kan, er is budget, maar het wil maar niet vlotten. De besluitvorming stuitert van het ene naar het andere gremium op en neer, en iedereen die zich hard maakt voor invoering raakt op enig moment op enige wijze goed gefrustreerd. Om van de gebruikers maar niet te spreken, die de gang van zaken allang kotsbeu zijn, en waar het enthousiasme om een website te maken door al dat geknip en geplak mettertijd afstervende is.
De elektronische snelweg volgens de wetten van Wegener is een digitaal karrenspoor. Knippend en plakkend, de hele dag door, worden de portals gevuld. Dat een verstandig iemand, die ook nog iets te vertellen heeft, na het lezen van deze column een knoop doorhakt, en dat er snel een eind komt aan deze volslagen achterlijke manier van werken.

Posted: March 3, 2001 02:27 AM (729 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .