logo-bns-app.png« Een nieuwe computer voor vijftig gulden | Index | Uitdaging of huiveringwekkende zekerheid? »

February 10, 2001, by Léon Krijnen

Breedband?internet: zo doe je dat   

Een lezer begrijpt niet dat ik op Bob Cringely leun, als ik besluit toch nog maar even te wachten met het bestellen van ADSL. Of ik wel weet wat in Nederland allemaal kan! We lopen voor op Amerika hier, en ADSL is goed en betrouwbaar! ADSL dus, die mogelijkheid zou ergens het komend voorjaar in WestBrabant beschikbaar moeten komen. Maar ik wordt altijd een beetje wantrouwig en terughoudend als er KPN aan te pas komt.

Dat heeft verschillende historische oorzaken, die nog stammen van toen ik nog niet eens internet had, en ik in een straat woonde, waar van alles gerenoveerd werd. Er werden meteen maar nieuwe telefoonkabels onder de stoep door getrokken, en er viel een briefje in de bus waarin me verzocht werd op een bepaalde datum de hele dag thuis te zijn zodat die nieuwe draad met mijn interieur verbonden kon worden.
Helaas bleek ik rond de voorgestelde datum voor mijn werk in het buitenland te vertoeven, en na enkele vruchteloze pogingen om een andere afspraak te maken, moest ik toch echt weg. Twee weken later weer thuis, lag er een nieuwe stoep, maar telefoon had ik niet meer. KPN gebeld, vanuit een telefooncel. Het antwoord was, na tien minuten wachten, dat het aan mij moest liggen. Want de hele straat hing aan de nieuwe kabel, en ik was de enige die klachten had. De tweemaandelijkse rekening arriveerde op tijd, maar de telefoon bleef doofstom. Het duurde drie weken voor ik ze zover kreeg dat er iemand langs kwam die aan de binnenkant het signaal opmat - geen signaal dus - waarna de stoep opgebroken moest worden. Omdat ik niet netjes thuis was, bleek uiteindelijk, had de PTT de oude kabel doorgeknipt, want de stratenmaker stond klaar. Een beetje bedrijf doet dat zo niet.
Ooit heb ik het genoegen mogen smaken drie monteurs ongevraagd op mijn voordeur te horen bonken. Tijdens het plaatsen van een wandje op de slaapkamer was een gipsplaatschroef schuin weggeschoten en had op mirakuleuze wijze zowel de fasedraad - 240 volt - aangeraakt, als de telefoonlijn ernaast. Bij mij klapte een stop, vandaar dat gebonk, de bel was dood, maar op de centrale, minder dan vijfhonderd meter van mijn huis, jankten de sirenes.
U heeft het niet van mij, maar als u er niet in slaagt om een servicemonteur aan de deur te krijgen: deze methode werkt perfect. Het was mijn schuld, maar ik krijg weer de pest in over de manier waarop ik als een snotaap door drie meesters bestraft werd. Doe je zo niet.
Deze week had ik een extern ISDNmodem nodig, en liep ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een Primafoonwinkel in. Ik heb het vijf minuten aangezien, waarin ik dood neer had kunnen vallen zonder dat het personeel iets bijzonders opgevallen zou zijn. Er is nog steeds te weinig personeel, nog steeds kun je er geen nummertje trekken. Ik ben het modem bij een computerwinkel gaan kopen, waar ik vriendelijk en met verstand van zaken snel geholpen werd. Het zijn van die kleine dingen in dat soort ervaringen die bepalen of je wel of geen klant blijft. Op het moment dat iemand van een afstand tegen me iets roept van 'Sorry, druk, ik kom zo bij u', dan blijf ik fluitend een kwartier wachten, maar als ze me straal negeren ben ik weg.
Paar KPNdingetjes die me te binnen schoten, toen ik de nieuwe Emerce zat te lezen, waarin directeur Cees van den Heijkant mag vertellen waar KPN Telecommerce allemaal goed in is. Ik zat door het blad te bladeren vanwege een special over alle (on)mogelijkheden van breedbandinternet, en als je dan alles vergelijkt met een jaar of vier geleden, dan lijken alle verhalen van nu heel veel op die van toen.
Eens zal iedereen over voldoende breedband beschikken, eens zullen we streaming video on demand binnen kunnen halen. Dat wisten we vier jaar geleden ook, dat het binnen een jaar of vier vijf allemaal gebeurd zou zijn. Intussen zijn er een hoop letters en afkortingen bijgekomen, zoals WAP, UMTS, GPRS, ADSL, PLT, satelliet, FWA, en glasvezel, maar opschieten doet het nog niet.
Het blijft nog even hetzelfde liedje: komt eraan, technisch haalbare maximum snelheid, maar geen provider die zwart op wit garandeert dat die maximum snelheid altijd beschikbaar zal zijn. Omdat ik voor zes maanden in Amsterdam gedetacheerd ben, geniet ik nu dagelijks van een internetverbinding van 2 megabit per seconde. Niet echt genoeg voor streaming video, maar ik kan u verzekeren dat het verslavend snel is. ADSL gaat ook tot 2 megabit per seconde. Als KPN me op dit moment een contract onder mijn neus houdt, waarin staat dat ze die 2 mb garanderen, dan leg ik mezelf voor vijf jaar vast, en ga ik nooit meer naar een andere club. Zo doe je dat.

Posted: February 10, 2001 02:36 AM (796 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .