logo-bns-app.png¬ę Een gulden winst per bezoeker? | Index | Breedband?internet: zo doe je dat ¬Ľ

February 03, 2001, by Léon Krijnen

Een nieuwe computer voor vijftig gulden   

De computer van de nabije toekomst ziet eruit als een tijdschrift van plastic. Hij wordt, net als Haagse Post en Playboy, op een drukpers gedrukt. Bij de firma Rolltronics in Menlo Park, CaliforniŽ, zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van het prototype. Het ding is, als het van de band loopt, ruim een miljard gulden waard, maar ieder volgend exemplaar gaat niet meer dan vijftien dollar kosten, met Nederlandse btw en invoerrechten, pak 'm beet, vijf tot zes tientjes.

Die computer wordt als volgt gefabriceerd: een lang lint van plastic, ongeveer net zo breed als een A-4'tje, dat door een digitale pers getrokken wordt. De eerste afdruk vormt de isolerende achterkant. Daarna worden er een paar pagina's geslagen met flinterdunne batterijen. Het plastic lint rolt door, en er wordt een laag aansluitingen op gedrukt, bijvoorbeeld voor usb, video, modem of netwerk.
Volgende drukgang: pagina's met processors, een video pagina, een audio pagina, en een partij pagina's die met geheugen bedrukt worden. We zijn er bijna: alleen het scherm, het toetsenbord, en de laatste pagina met een touch screen en platte speakers moet nog worden geprint, waarna het geheel wordt opgevouwen, in elkaar geperst, en afgesloten met de laatste beschermende pagina. Het geheel is minder dan een centimeter dik, weegt een paar ons, en loopt dagen achtereen voor de batterijen moeten worden herladen.
Aldus een verslag van Bob Cringeley, op wiens mailinglist, zonder enige valse bescheidenheid I, Cringely getiteld, ik met veel plezier geabonneerd ben. Bob is een profeet, die in de jaren zeventig met ene Steve Jobs in diens garage knutselde aan wat later de eerste Apple's zouden worden. De omvang van de respectievelijke ego's stond een langdurige samenwerking in de weg, maar Cringeley verliet de garage niet zonder een karrevracht opties op Apple aandelen. Daardoor is hij multimiljonair geworden, een die leuke dingen doet. Zo beweert hij in dertig dagen een vliegtuig te hebben gebouwd, maar om erachter te komen hoe hij 'm dat gelapt heeft moet ik via zijn website voor veertig dollar een videoband aanschaffen.
Wat-ie iedere week keurig op tijd doet, is een verrekte interessante column schrijven over wat er gaande is, en fout gegaan is, op en rond het web. Zonder last of ruggespraak: geen deadlines, geen hoofdredacteuren die roepen dat de toon wat gematigder mag, geen advertentieverkopers die kwaad zijn omdat ze contracten verliezen vanwege de toon van zijn opinies. Cringeley kielhaalt wie hij wil, en wie naar zijn website surft ziet welke maat hij zichzelf aanmeet. Centraal geplaatst grijnst hij de wereld in, geflankeerd door, eveneens breedlachend, Steve Jobs en Bill Gates.
Cringely voorspelt, kraakt vaak af, prijst soms, en hij over wie het gaat huivert voor hij begint te lezen. Maar hij was ook niet te beroerd om in zijn eerste column van dit jaar op 4 januari al zijn voorspellingen voor het jaar 2000 nog eens na te lopen en te constateren dat hij er van de twintig keer zeven keer finaal naast had gezeten. Zo had hij voorspeld dat Steve Jobs Apple zou verkopen, hetgeen niet gebeurde. Wrong, aldus Bob, om eraan toe te voegen: 'maar hij zal zelf willen dat-ie het wel gedaan had', wijzend op de dramatische val van het aandeel Apple.
Ik doe het thuis met een ISDN-account van KPN. Omdat ADSL volgens Euronet in april in Breda beschikbaar komt speel ik met de gedachte mijn ISDN op te waarderen naar het bliksemsnelle ADSL. Ik wacht nog even met het invullen van het bestelformulier na het lezen van de laatste column van Cringely. Wat een ellende. Eerst maar eens een paar maanden afwachten tot een beetje bekend is wat de ADSL-pioniers in Nederland er van vinden.
Voordat ik, net als Bob, alleen maar gedonder met de hardware krijg, en in de slag moet met helpdeks van drie verschillende betrokkenen (Euronet, KPN en de leverancier van de kastjes), die elkaar de zwarte piet toeschuiven, terwijl er bij mij niks werkt. Cringely heeft zich een alternatief aangeschaft: internet via de satelliet, van de firma Starband. Nog niet in Europa gearriveerd, maar dat komt wel. Lees Cringely, voordat u zich iets aan laat smeren, waar u later spijt van krijgt. En hou Rolltronics in de gaten.

Posted: February 3, 2001 02:37 AM (696 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .