logo-bns-app.png« Nieuwe portals, oude geluiden | Index | Ga gewoon lekker winkelen op het web »

December 16, 2000, by Léon Krijnen

De regioportal: van proficiat tot zeiksite...   

De internetredacties van de dagbladen van Wegener hebben een gedenkwaardige week achter de rug: twee weken voor het kindeke kerst zijn onze portals - een maand overtijd - geboren. Met ingehouden trots en gepaste vreugde hebben we uw kennis gegeven van de komst van onze nieuwe websites, het wachten is nu op de manier waarop ze het pad naar pubertijd en volwassenheid af gaan leggen.

De meningen over de geborene, zo blijkt uit de bijdragen van de bezoekers in het gastenboek op de website, pardon regioportal, van BNDeStem, de binnengekomen e-mails en de telefoontjes van gelukkige dan wel verontruste lezers, zijn nogal divers. Als we de poll op de portal bekijken dan zien we dat ongeveer de helft de nieuwe site slecht vindt, terwijl tegen de veertig procent hem de keuze 'goed' toekent. Vijftien procent vindt het wel gaan, twee procent heeft geen mening.
Deze ruwe peiling wordt niet bevestigd in het gastenboek, waarin de grote meerderheid van hen die er iets achter hebben gelaten, het helemaal niks zegt te vinden. Enkelen hebben een pluim over voor de vernieuwingen, terwijl anderen niet goed weten wat ze ermee aan moeten. Een willekeurige greep uit de opmerkingen.
"Ik heb moeite met de nieuwe lay-out. Hoewel ik beslist niet conservatief ben van aard, wil ik toch terug naar de oude site". "Proficiat BN. Wat een verbetering die nieuwe site. Het is een stuk overzichtelijker geworden. Ga zo door".
"Kleurloze site. Ik wil de vorige site terug. Zonde van het geld".
"Ik vind deze site beter. Ik weet niet waarom sommige deze site minder overzichtelijk vinden, maar ik vind deze dus echt veel overzichtelijker dan de oude".
"Sorry hoor maar geef mij de oude pagina maar weer. Veel overzichterlijker, deze is de koning van de kilheid hemzelf ,lijkt wel een winterlandschap".
"Prima zo, rustig voor de ogen en zeer duidelijk een licht kleurtje hier en daar zou wel mogen. Duurt wel lang eer de pagina verschijnt. Succes, het komt wel goed".
"Als Bredanaar in den vreemde lees ik altijd de digitale BNDeStem om een beetje bij te blijven. De oude vond ik altijd onoverzichtelijk en lelijk. De nieuwe is prima! Succes!".
"Breng de oude site maar weer terug. De nieuwe site is gewoon een zeiksite... onverzichtelijk, lelijk, saai, geen kleur".
Het spectrum tussen proficiat en zeiksite in overweging nemend kunnen we voorlopig slechts constateren dat het kennelijk wennen is. Alle kritiek dankbaar aanvaardend, past op dit moment als belangrijkste weerwoord dat de regioportal niets meer is dan de eerste versie: 1.0. Het kind moet nog aangekleed worden, veel geknuffeld worden en leren lopen en praten. Er zullen nog vele luiers verschoond moeten worden, en intussen zijn we allerlei schitterende en kleurige kleertjes aan het passen. Het slechte nieuws voor hen die smeken om de oude site: nee, we gaan niet meer terug. Een geruststellende wetenschap voor allen: op internet duurt een jaar maar drie, hooguit vier maanden.
De komende tijd zal er dagelijks veel veranderen op onze portal, en naar we uiteraard hopen zal het daarbij louter om verbeteringen gaan. Het cma, de 'content management applicatie', waarmee we in de afgelopen weken veel geoefend hebben, beginnen we na een week praktijk met de dag beter te kennen. Zoals dat met alle systemen gaat, die bij nieuwe gebruikers op de machines gekwakt worden, beginnen we allerlei mooie trucs en mogelijkheden te ontdekken. Sommigen grappen zijn kennelijk niet zo bedoeld, wellicht reden waarom de ontwerpers er niet op gewezen hebben. Andere mogelijkheden hebben de ontwikkelaars zelf niet eens ontdekt of verzonnen, ook een kenmerkende eigenschap van ieder nieuw systeem.
Los van gekende dan wel ongekende mogelijkheden gaat de komende maanden volop gespeeld worden met kleur, binnen de afspraken die daarvoor gelden. Onder de basis, het smoel van de nieuwssite, zullen er allerlei vrolijke experimenten plaatsvinden met kleur, beeld, chatboxen, audio en video. Proficiat of zeiksite, hou u niet in, en blijf ons vooral bestoken met kritiek, goede raad, ideeen, suggesties, rode of gele kaarten, of felicitaties.
Klik op de knop van de poll, stuur e-mail, pak de telefoon, laat uw medebezoekers luid en duidelijk weten van u van onze portal denkt. Als u dat blijft doen, negatief of positief, blijft een van de voornaamste doelstellingen springlevend: de interactiviteit. Het zal niet altijd 'u vraagt en wij draaien' zijn, maar vooral op die manier hopen we te groeien tot de perfecte portal, waarop we aan zoveel mogelijk vragen en wensen zullen proberen te voldoen.

Posted: December 16, 2000 02:49 AM (734 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .