logo-bns-app.png« Willem is voor de laatste keer omgevallen | Index | Nieuwe portals, oude geluiden »

December 02, 2000, by Léon Krijnen

Het gat in de markt: www.uwbedrijf.bv   

Ik dacht een aardig gat in de markt gevonden te hebben, maar het mag helaas niet gedicht worden. Nog niet tenminste, maar als er geld aan te pas komt mogen wel vaker dingen die in eerste instantie niet door de beugel kunnen. Weinigen hadden tot voor een paar jaar geleden van Tonga en Tuvalu gehoord, maar omdat die twee eilanden in de Stille Zuidzee bij de geboorte van internet van de landcodes .tv en .to werden voorzien, zijn daar enkele mensen heel rijk van geworden.

Wat ik me afvroeg: zijn er landcodes die in het Nederlands extra waarde zouden kunnen hebben? Is er bijvoorbeeld een land dat destijds, toen internet ingericht werd, van de extensie 'op' voorzien werd? Levert leuke mogelijkheden op in de Nederlandse taal, zoals de wesbite bal.op/dak of www.mijnrug.op.
Waar haal ik landcodes vandaan? Ze zullen ongetwijfeld ergens geparkeerd staan bij Network Solutions, van welke firma ik afgelopen week een mooi T-shirt mocht ontvangen met krijnen.com in vette letters op de rug, en een levensgroot geel-blauw logo van NS op de voorkant. Omdat ik voor de zesde keer het geestelijk en juridisch eigendom op mijn achternaam verlengd heb. Ik was er in een redelijk vroeg stadium bij, en en toen kon het registreren van .com-domeinen alleen nog maar bij de InterNic, die de administratieve had uitbesteed aan Network Solutions.
Geen landcodes bij NS, dus in Google 'list of country codes' ingetikt, en daarna geclickt op 'i'm feeling lucky today'. Bingo: een lijst van 252 regels op een universiteitsserver in Irvine. Trek er negen af, want onderaan staan de vaste reguliere extensies, die volgend jaar met negen stuks worden uitgebreid, en je houdt 243 unieke landencodes over.
Onthoudt de negen klassieken uit de internet-oudheid: .com, .edu, .gov, .int, .net, .mil, .org, .arpa en .nato. Op 17 november werden er door de domeinbeheerders van het web, die in de Internet Corporation for Assigned Names en Numbers (ICANN) zijn verenigd, zeven nieuwe extensies aan toegvoegd: aero, biz, coop, info, name, museum en pro.
Daar valt van alles over te zeggen, en wie zich, net als ik, over de gemaakte keuzes wil verbazen, kijkt maar eens op de website van ICANN, waar een lijst van honderden voorstellen staat, die het niet gehaald hebben. Zo had bijvoorbeeld toekenning van de extensie .sex een hoop onduidelijkheid en gezoek kunnen voorkomen, al was het maar om het gegeven dat wie die drie letters aan het eind van een adres intikt daarna niet meer kan smoezen dat-ie per ongeluk in een uitstalling lillend vlees terecht gekomen is.
Maar het ging mij om landnamen, en of daar nog iets te halen valt voor een Nederlands sprekende domeinkaper. Helaas is de naam van Opper Volta vlak voor de geboorte van het web in Burkina Fasso (.bf) veranderd, zodat de extensie .op er niet van gekomen is.
Snel door de lijst heen bladeren leveren niks leuks op. Misschien zou een lingeriefabrikant zijn bedrijf ook in Bahrain (.bh) kunnen laten registren, maar daar zijn ze nou net niet gesteld zulke grappen. Misschien dat de sexboeren alsnog nog iets kunnen met San Marino (.sm), maar verder houdt het niet over. Behalve dan een code, die me, alleen in het Nederlands, goud waard lijkt: .bv. Het lijkt me dat ieder bedrijf in Nederland onmiddellijk zijn www.bedrijfsnaam.bv zou laten registreren , als dat mogelijk was. De beste reden: voordat een kaper ermee vandoor gaat.
Bv blijkt voor Bouvet Island te staan. Het ligt ten zuiden van Kaapstad, ongeveer op de 0-meridiaan, zo dicht bij Antarctica dat het in de winter onder een ijskap ligt en in de zomer ingesloten is door drijfijs. Iets van acht bij acht kilometer, onbewoond, er staat alleen een weerstation. Bouvet Island is eigendom van Noorwegen, en het is me een raadsel waarom het een aparte landextensie gekregen heeft.
Verder spitten op net web levert een tegenvaller op: de Noorse Internet Domein Registratie geeft zijn eigen landcode antwoord op de vraag of er domeinen op .bv geregistreerd kunnen worden: .NO!
Daar heb ik het niet bij gelaten. Ik heb een Nederlandse registreerder getip, die er prat op gaat alles en iedereen overal te kunnen registreren. Ik vermoed dat diens techneuten en juristen driftig kanalen in de Noorse IT en de politiek aan het aanboren zijn. Ik ben benieuwd wat ervan komt. Hou het in de gaten, vooral als u een bv heeft.

Posted: December 2, 2000 03:11 AM (723 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .