logo-bns-app.png« BeOS: hét systeem van het jaar 2000? | Index | Heb ik een vriend verloren? »

September 23, 2000, by Léon Krijnen

BeOS is nog 'hotter dan zweetvoeten   

On)gezondheid is de laatste jaren een van de populairste items in de krant. Of het over wratten gaat, of over kanker, zweetvoeten, hoge bloeddruk, knotsknieen of beroertes: de verhalen over wat er met lichaam en geest kan gebeuren worden gevreten.

Het redactiesecretariaat, de redacteur gezondheid - overigens een levensgenieter - en de lezersredactie krijgen tegenwoordig meer reacties te verwerken dan de sportredactie over NAC en RBC. Als dt geen teken des tijds is!
Ook de internetredactie fungeert regelmatig als vraagbaak over ziekte en genezing. Men is op het net een trefwoord tegengekomen, maar men kan het bijbehorende verhaal hoort niet vinden, of we misschien de naam van de dokter waar het over ging op kunnen ophoesten.
Er is een onderwerp dat ng hotter blijkt te zijn dan zweetvoeten: besturingssystemen. Dat wist ik al langer. Ik heb immers wel eens vaker iets geschreven over de gammele fundamenten waarop de firma Microsoft steeds weer een nieuwe versie van Windows durfde te bouwen. De daaruit voortkomende frustratie was jaren geleden de drijfveer om te gaan experimenteren met OS2 en Linux.
OS2 Warp! 4 van IBM deed het eigenlijk best lekker, maar er bleek bijna geen software voorhanden waar ik iets mee kon. Windows 3.1 kon je onder Warp! ook draaien, maar dat crashte op die manier ng vaker dan het normaal al deed, dus dat schoot ook niet op.
Met Linux begon ik een jaar of vier geleden te klungelen en ik huiver weer als ik aan het in de soep gelopen installatiecircus denk. Het dieptepunt was een crash om een uur of vier 's nachts, waarna er nog maar n ding werkte: de ventilator van de koeling. Verder geen geluid en geen beeld. Welterusten.
Moesten de goeroes weer gebeld worden, die het toevallig veel te druk hadden. Met werk of studie, waren de smoezen, maar volgens mij waren ze gewoon ergens anders bezig om vastgelopen Linux-instalaties weer aan het draaien te krijgen.
De tijden zijn veranderd. In hetzelfde jaar - 2000, dus het werd tijd - dat ik voor het eerst helemaal niks te klagen heb over een Windows - 2000 dus - , blijkt het ineens een fluitje van een cent om Linux te installeren. In datzelfde jaar - waarin ik me eindelijk geen zorgen meer zou hoeven maken over besturingssystemen - kan ik het toch weer niet laten. Windows 2000 flitst over mijn systemen als een gesmeerde bliksem en ik heb het in twee maanden nul keer onderuit gekregen. Linux loopt ook lekker, dus waarom moet ik dan toch weer aan BeOS beginnen?
De aanleiding was mijn nooit te bevredigen nieuwsgierigheid. Het vervolg is puur de lol. Ik heb plezier in de simpelheid van het systeem, net zoals ik geniet van het simplisme van mijn Palm Vx. Ik zit dit stukkie te tikken in StyleEdit, zo mogelijk nog primitiever dan NotePad. Ik tel eens even in BeMail hoeveel reacties het eerste stukkie over BeOS opgeleverd heeft.
Het zijn 27 mailtjes van mensen die ik kennelijk met het BeOS virus besmet heb. Al zitten er vier bij van dezelfde lezer, met wie ik in een discussie over Apple besturingssystemen verzeild ben geraakt. Mooi is dat! Schrijf ik niks over Mac, wordt ik alsnog op mijn vingers getikt door een Apple-evangelist, die me probeert wijs te maken dat alles wat er in het komende Mac-X OS zit, superieur zou moeten zijn aan BeOS. Of dat dan de eerste belofte van Apple is die waargemaakt gaat worden, wachten we maar af.
Er zijn twee mailjes van hevig teleurgestelde lezers die BeOS geinstalleerd hebben. Problemen met drivers, printers en geluidskaarten, te weinig software, het lijkt wel of het over Linux gaat. Nog twee klachten: dat blad waar het bij zat is uitverkocht! De eerste had mazzel, want die heb ik mijn eigen exemplaar opgestuurd, voor de rest geldt: downloaden vanaf be.com.
Er zijn er gelukkig ook bij wie het, net als bij mij, liefde op het eerste gezicht blijkt te zijn. Twee oude Amiga-fanaten blijken helemaal verkocht, alleen al door het gegeven dat je het systeem als een echte Amiga kan inrichten. Ontroerend.
Intussen blijkt mijn geluidskaart, een oeroude SB16, onder BeOS niet helemaal kosjer te werken. Een Ierse MP3 verkracht hij zodanig, dat het resultaat synthesizer-rock lijkt te zijn geworden, dus ook voor valt er nog wat te pielen. Ik hou u op de hoogte, vanuit BeOS.

Posted: September 23, 2000 09:05 PM (714 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .