logo-bns-app.png« Wie goed doet heeft niets te vrezen | Index | Netscape heeft nog niet verloren! »

August 26, 2000, by Léon Krijnen

De plakkerige Black Planet   

Er zijn mensen die hun eigen camping in een nooit door het massatoerisme ontdekte uithoek van Frankrijk als een geheime familieschat koesteren. Ze zitten er lekker rustig, en dat willen ze zou houden. Zo heb ik mijn hoekjes op het net, die ik liever voor mezelf hou, omdat daar dingen op me staan te wachten, die van pas kunnen komen. Informatie, inspiratie, ideeen, plannen, layouts, ontwerpen, graphics, cgiscripts. Voor een nieuw geintje op een van de websites waaraan ik werk, of voor een volgende column.

Ik ga niet alles verklappen, en ik krijg wellicht spijt van de volgende onthulling, maar een van mijn favoriete speakers corners is de website van Robert X. Cringely. Ik heb hem vorig jaar in San Francisco een keer op de televisie gezien, en kan u daarom melden dat zijn omgangsvormen niet afwijken van het gemiddelde wat daar in de itwereld als norm geldt.
De man weet alles, hij praat veel, luidkeels, en niemand die ertussen komt. Ik ben er nog niet achter of hij over een minieme dosis zelfspot beschikt, hetgeen de titel en de voorpagina van zijn website zouden kunnen veronderstellen. De site heet I, Cringely. Op de openingspagina kijkt de webmaster ons breedgrijzend aan, links en rechts geflankeerd door de koppen van Steve Jobs en Bill Gates, alsof het zijn adjudanten zijn.
Of die keuze is bepaald door de grootte van het ego van Cringely, of om de draak te steken met de omvang van dat van het illustere duo, weet ik niet. Wel dat Cringely ook aardig in de slappe was moet zitten. Hij is een van de allereerste nerds die Steve Jobs in dienst nam. Samen met de oprichters van Apple heeft in de legendarische garage in Cupertino staan solderen aan de eerste Apple Macintoshes. Cringely is door Jobs vier keer aangenomen en ontslagen, gevolg van botsende ego's, en tussen die bedrijven door isie multimiljonair geworden dankzij de aandelenpakketten.
Groot ego of niet, Cringely is niet alleen schatrijk, maar ook zo scherp als een scheermes. Aan niets of niemand gebonden, weet vaak als een van de eersten nieuwe trends op het net te signaleren. En komt bijzonder overtuigend over als hij de schijnbewegingen en tactieken van Microsoft, Apple, Oracle, Intel, en de andere grote spelers haarfijn uit de doeken doet.
In oktober en november 1999 was Cringely de enige it'er van naam die luidkeels durfde te voorspellen dat het millenniumprobleem niet bestond. Dat er absoluut niets belangrijks met computers zou gebeuren tijdens de eeuwwisseling, en dat niemand zich zorgen hoefde te maken. Nou?
Cringely legt deze week legt in The Pulpit, zijn wekelijkse column, nog maar eens uit waar het echt om gaat op het web. In al zijn simpelheid: de enige echte killer applicatie blijft email, de eerste toepassing waar het web ooit voor ontworpen is. Email, en een paar toepassingen die daarvan afgeleid zijn. Mailen, in een of andere vorm, en chatten, via ICQ of chatboxen, forums, discussiegroepen, nieuwsgroepen, dat soort werk. De website of portal die door middel van die elementen een groep bezoekers aan zich weet te binden, die wordt sticky, daar blijven de bezoekers plakken. 'Bouw dat goed, en ze komen terug', is de boodschap.
Stickyness is belangrijker dan de aantallen pageviews, hits, impressions, click. Cringely wijst op de allerplakkerigste portal van de laatste maanden: Black Planet. De zwarte planeet is het eigendom van een 20 jarige Amerikaan, Omar Wasow. De site is pas sinds september 1999 in de lucht, maar scoorde vorige maand 77 miljoen pageviews. Echte bezoekjes, onafhankelijk gemeten door PCData Online.
De gemiddelde bezoeker blijft twee uur per week op Black Planet hangen, communiceert er op de een of andere manier, en pakt gemiddeld honderd pagina's mee. Plakkeriger kan het niet. Black Planet richt zich op de 40 miljoen zwarte Amerikanen en geeft die doelgroep precies watie wil: een eigen community.
Neem eens een kijkje op Black Panet, en kijk hoe alles in elkaar gestoken is. U moet uzelf aanmelden, maar u hoeft niet zwart te zijn. Alle rassen zijn welkom. En duik ook eens in The Old Hat, de verzameling oude columns van Robert X. Cringely.

Posted: August 26, 2000 09:25 PM (683 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .