logo-bns-app.png« Het nieuwe zoeken: AtomZ | Index | Ik ga mijn mail versleutelen »

August 05, 2000, by Léon Krijnen

Windows 2000 en Linux happy samen   

De verbindingen zijn nog niet wat ze wezen moeten, maar met de besturingssystemen gaat het de goede kant uit. Kan ik u mededelen nadat het gelukt is om zonder hulp van buitenaf op dezelfde laptop zowel Windows 2000 als Linux happy samen te laten leven. Er is niks gecrashed, er zijn geen partities aan diggelen gegaan en alles werkt.

Zowel onder Win 2000 als onder Mandrake Linux doet het beeld wat het moet doen, werkt de geluidskaart, lopen de internetverbindingen. Eerst het materile en geestelijke eigendom van de heer Gates,en daarna het geestelijk eigendom van de heer Torvalds installeerden zichzelf volgens het 'plug and play'-principe.
Ik geef toe dat ik even aan 'plug and pray' heb zitten doen toen de cd-speler zich na drie kwartier Linux installeren opende en het scherm mij vroeg of ik zo vriendelijk wilde zijn om de volgende cd in de schuif te stoppen terwijl ik er maar eentje had. Maar ook dat kwam vanzelf goed.
De vaste lezers van deze rubriek herinneren zich nog hoe de afgelopen jaren enkele malen met Linux aan de gang geweest ben. Soms kwam zo'n systeem op dreef, maar nooit zonder allerlei problemen van uiteenlopende aard. Altijd moest er een goeroe aan te pas komen om de boel dusdanig te tunen dat het beeld er normaal uitzag en om de verbindingen naar buiten aan te trappen. Was goeroe vertrokken, dan ging er na kortere of langere tijd iets fout met het file-system, of het modem, of iets anders. En liet ik het systeem weer maanden links liggen om met Windows - 3.11, '95 en '98 - verder te worstelen.
Wie de vorige eeuw Linux installeerde moest een digitale Catweazle zijn, zowel programmeur als hardware-specialist. Ik hang graag webmaster uit en ik liefhebber wat met scipts en databases. Programmeur ben ik echter niet en van hardware wil ik niks weten: daar zijn ijzerboeren voor. Zolang die zorgen dat ze de garantiebepalingen nakomen krijg ik er geen ruzie mee. Maar iemand als ik moest vorige eeuw dus niet beginnen met Linux installeren.
Deze eeuw is dat veranderd: de installatie van Mandrake Linux is vanzelf gegaan. Waarom Mandrake? Volgens goeroe - en dat was de enige raad waar ik om vroeg - omdat Mandrake het best geschikt is om op een desktop te installeren. Met de distributies van Caldera, Corel, Debian, Red Hat, Slackware en SuSe schijnt ook niks mis te zijn. Maar Mandrake zou de de meeste energie gestoken hebben in het pijnloos laten verlopen van het installatieproces.
Dat klopte dus, nadat ik Toshiba de in dit geval niet illegale kopie had gevoed. Want Linux blijft helemaal gratis en wie in de winkel honderd gulden over de toonbank schuift voor een distributie doet dat alleen maar voor een bepaald periode van ondersteuning van de leverancier.
Het loopt mooi en een hoop dingen werken onder de KDE-desktop ongeveer hetzelfde als onder Windows. Toch kan ik me niet voorstellen dat ik alleen met Linux zal gaan werken. De applicaties waar ik het meest mee werk - Access, Dreamweaver, Fireworks - zijn er niet voor Linux. Dat geldt voor veel programma's, al komen er steeds sneller nieuwe Linux-programma's beschikbaar. Maar veel dingen werken net even anders dan onder Windows, hetgeen voor de gemiddelde gebruiker een bezwaar zal zijn.
Mijn belangrijkste overweging is echter dat Windows 2000 precies dat Windows blijkt te zijn waar we met zijn allen jarenlang op hebben zitten wachten: bliksemsnel en stabiel. Zowel op de Toshiba Tecra met 64 megabyte geheugen als op mijn nieuwe bak thuis met 128 megabyte geheugen. Die bak thuis heb ik verder laten opwaarderen naar een Pentium III 650 megahertz, en er ondermeer een vette IBM harddisk in laten stoppen. Het kostte een paar centen, maar ik heb er geen spijt van.
Ook op dat systeem verliep de installatie van Windows 2000 pijnloos. Tweede printerpoort, netwerkkaart, geluid, ISDN-modem, USB-hub, het hele zootje werd herkend en aan de gang geschopt. Wat ik ook probeer, ik krijg het systeem niet plat, hooguit wordt er netjes een applicatie afgesloten.
Windows 2000 kost ruim 800 gulden, Linux is gratis. Telt dat gegeven mee als je een systeem aanschaft dat je jarenlang minstens enkele uren per dag gaat gebruiken? Ik weet het nog niet. Voorlopig probeer ik zowel het een als het andere dagelijks af te wisselen. Maar eens zien welk schip, en waar en wanneer, ditmaal voor het eerst gaat stranden.

Posted: August 5, 2000 09:34 PM (723 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .