logo-bns-app.png« Internet u ook op vakantie? | Index | Het nieuwe zoeken: AtomZ »

July 22, 2000, by Léon Krijnen

Het internetgat in de provincie   

Het was een korte vakantie, maar een leerzame: in twee dagen op en neer naar Londen, met de auto, door de chunnel. Onder het Kanaal door, waardoor je tegenwoordig op je dooie gemak naar de Engelse hoofdstad kart, veel relaxter dan richting Parijs.

Op wat volgens de ANWB een van de drukste weekeinden van het jaar zou worden, reed ik op zaterdag op een voorbij Gent vrijwel verlaten snelweg naar Calais. Daar koop je zonder uit de auto te komen een kaartje voor de trein, waar je de auto aan de achterkant inrijdt. Minder dan een half uur later rij je er aan de voorkant uit, en zit je op een zesbaans snelweg richting Londen, waar je anderhalf uur later aankomt: fluitje van een cent.
Reserveren via internet kan ook, maar dat is niks sneller, de enige reden om dat te doen is de drie pond korting waarmee je beloond wordt. Ze hebben een keurige website op www.eurotunnel.com met alles d'r op en d'r aan.
Dus was het een frappante stommiteit van mezelf om vorige week vanuit ingebakken automatisme een reisbureau in Breda te bellen: of ze kaartjes voor de Eurotunnel verkopen? Dat deden ze niet, zeiden ze, omdat de organisatie Eurotunnel zo slecht is in het uitdelen van informatie. Pas toen bedacht ik zelf dat ik niet bijster snugger bezig was en zelf beter even op het net had kunnen kijken.
Ik begrijp zo'n reisbureau niet. Die kunnen toch zelf even on-line dat formuliertje invullen? De klant hoeft alleen maar zijn paspoort bij de trein te laten zien. Het reisbureau maakt een goede beurt bij iedere klant zonder internet door het zogenaamd voor niks te doen en steekt die drie pond korting in zijn zak. Goed betaald voor een minuut werk. Heeft u geen internet en wilt u toch met de trein naar Londen? Stuurt u mij maar een mailtje en het komt voor elkaar. Ik stuur u per ommegaande een reserveringsnummer en we zijn allemaal dik tevreden.
Intussen blijft Breda een dorp. In de bibliotheek schijn je tegenwoordig te kunnen internetten, al moet je ervoor betalen. In Nieuw-Zeeland is het gratis voor abonnees, en in Amerika in de meeste biebs voor iedereen, maar dan zit er een limiet van een half of een heel uur op. Zo is het overal wat, maar een internetcafé heb ik Brabant nog niet kunnen ontdekken. Dat begrijp ik niet, want volgens mij moet het zelfs in een dorp als Breda een gat in de markt zijn. Het sterft er immers van scholieren van verschillende HBO's, die zich tegenwoordig allemaal student noemen en het eerste tentamentje heet propedeuse.
Maar of het nou studenten zijn of scholieren, een ding is van alle tijden: ze kampen altijd met geldgebrek, zeker met de studietoelagen van de 21e eeuw. Intussen zijn ze allemaal opgegroeid met internet en hebben ze allemaal een e-mail-adres, dat ze minstens een paar maal per dag willen checken. Of kant-en-klare scripties downloaden, die wij vroeger zelf over moesten typen, maar intussen geen geld voor een computer. Dus lange rijen voor de pc's op school en in de bieb en intussen nog steeds geen internetcafés.
In Londen struikel je erover. Aan de computer- en de netwerkkosten verdien je het niet terug, maar wie een half uur achter een pc gaat zitten, bestelt minstens een cappucino of een latte. Daar zit de winst, zodat het niet verwonderlijk is dat ze je bij sommige internetcafés voor niks langer laten zitten, als niet alles bezet is.
Die dingen hebben toekomst, ook al heeft straks iedereen een mobieltje met internet. Mijn Palm Vx en de Nokia deden het ook in Engeland perfect via een lokaal nummer van Compuserve. Maar als je op Gatwick een paar uur op iemand moet wachten, loop je even binnen in een mooi internetcafé met platte schermen en een bloedsnelle verbinding.
Kijken wie de Tour-etappe gewonnen heeft, hoe de website van BN/DeStem eruit ziet, even teletekst koekeloeren. Vijftig pence voor een half uur, en een cafe latte, die zeven gulden kost, want verder is Engeland tegenwoordig lelijk duur. Gezellig is het ook nog. Wie gaat dat gat in Breda en de andere West-Brabantse dorpen vullen? Neem eens een kijkje op easyeverything.com, dan ziet u wat ik bedoel. In Amsterdam en Rotterdam zijn ze al gearriveerd, het wachten is op de provincies.

Posted: July 22, 2000 09:39 PM (717 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .