logo-bns-app.png« De grote broer van Big Brother | Index | Pornoboeren genaaid door hackers »

July 01, 2000, by Léon Krijnen

Van krant naar portal   

Een van de mooie dingen van internet is het gegeven dat niemand weet wat over vier of vijf maanden de trend van de dag zal zijn. We veronderstellen van alles en we ouwehoeren er oeverloos over, allemaal in de wetenschap dat iedereen - of niemand - gelijk kan hebben.

Internet is een metafoor van het leven: er staat maar n ding vast en dat is dat niets zeker is. Zo onzeker als het leven is de toekomst van de krant, op het net, op papier. Zullen de activiteiten van een krant op internet ten koste gaan van het aantal abonnees?
We kijken dan naar Amerika en denken van niet, omdat het daar niet gebleken is. Terwijl de radio zijn populariteit nooit kwijtgeraakt is, krijgt de televisie de grootste klappen van het web. De krant die het op het web goed doet, raakt er geen abonnees door kwijt. Wint er bezoekers mee en krijgt uiteindelijk extra inkomsten.
Hoe doe je het goed op het web? Dat is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Zo ongeveer iedere dag duikt er een nieuwe applicactie (een nieuw programma) een nieuwe toepassing op. Het click- en surfgedrag gedrag van de bezoekers is net zo grillig en onvoorspelbaar. Daardoor duurt een jaar op het web niet langer dan vier maanden. Wie langer dan een jaar vooruit kijkt en het waagt om op zo'n termijn ook nog een strategie te baseren, zal vaak bij moeten sturen.
Intussen hebben we keuzes gemaakt, die juist zouden kunnen zijn. Zoals u weet is ondermeer onze krant door VNU verkocht aan Wegener. Een van de gevolgen van de verkoop is dat de website medio september gaat verhuizen van onze oude baas naar de nieuwe. Voor de liefhebbers: we gaan dan overstappen van het Netscape Verity Publishing system, dat op Solaris draait, naar het Storyserver systeem van Netcast, dat het op Windows NT machines doet.
Daar komt het een en ander bij kijken, zoals het aan elkaar knopen van de redactionele database en de Storyserver. Maar dat soort zaken zal de gemiddelde bezoekers niet deren. Het spul moet werken, en als het dat doet, dan is het goed.
Toch is de migratie een goed moment om structuur en vormgeving van de websites aan te pakken. Waar we ons nu nog manifesteren als de krant op internet, streven we ernaar om d regionale portal te worden. Een digitaal marktplein, waarop niet al het regionale nieuws actueel verschijnt, maar waar ook alle extra's uit de regio te vinden zijn. De makelaars, de autodealers, alle cultuur, alle agenda's, alle restaurants, lle activiteiten in onze regio zullen op, in of via de portal met een click te vinden zijn.
Die keuze gemaakt, is de vraag in wat voor vorm we die krant/portal - portal/krant? - gaan gieten. Daar is lang over nagedacht, langer over gepraat, ontworpen en gesleuteld, en we zouden er nog maanden mee door kunnen gaan. Toen we dachten dat het zo ongeveer klaar zou kunnen zijn, heeft Wegener 150 mensen twee dagen in een hotel in Egmond aan Zee gestopt en werd het resultaat gepresenteerd. Dat uitje noemt de een een seminar, en de ander een workshop.
Gezellig was het ook nog, al kwam Adam Curry niet opdagen. Zeker verdwaald met zijn nieuwe helikopter. Ren van der Gijp kwam wel. Die legde uit dat hij zich te barsten lacht omdat hij vijf keer per week mag komen vertellen dat hij zich te barsten lacht om het geld dat hij voor dat vicieuze verbale gebazel ontvangt.
Er was ook iemand die serieuze dingen kwam vertellen over wat we verzonnen hebben. De man heet Mario Garcia, een op Cuba geboren Amerikaan. Hij heeft eerst in een indrukwekkende carrire van ruim vierhonderd kranten over de hele wereld de restyling verzorgd, en heeft zich daarna op het vormgeven van kranten op het web gestort. Hij mocht schieten op onze ideen en dat heeft-ie gedaan. Ai! Dus praten en schaven we nog even verder, in de wetenschap dat iedereen en niemand - dus ook niet Mario Garcia - gelijk zou kunnen hebben. Dat geeft-ie zelf grif toe: 'Geen idee wat over vier of vijf maanden de trend zal zijn. Dat weet niemand'.

Mario Garcia
La Nacion
Stockholmnew.com
Goteborgs Posten

Posted: July 1, 2000 09:45 PM (697 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .