logo-bns-app.png« Mozilla: bijna volwassen monster | Index | Van krant naar portal »

June 24, 2000, by Léon Krijnen

De grote broer van Big Brother   

Computers zullen altijd stomme apparaten blijven. Al kan dat een domme voorstelling zijn die gelogenstraft wordt zodra iemand erin slaagt om een quantum-computer te bouwen. Ik probeer al lang om te begrijpen hoe zo'n ding zou moeten werken, maar daar ben ik nog niet in geslaagd.

Daar staat u misschien niet van te kijken. Maar het kn natuurlijk aan de manier liggen, waarop de werking van quantum-pc's wordt uitgelegd door hen die het wel begrijpen. Mijn hoop is derhalve gevestigd op de eerste druk van Quantum computers for dummies, die toch ooit zal moeten verschijnen.
Wat ik begrijp is het volgende: de krengen waarmee we nu nog dagelijks onze gang gaan, zijn stom. Ze kunnen niet verder tellen dan n. Iedere computer kan alleen maar verschil zien tussen een n en een nul. Is het 1 dan doe-tie zus, is het 0 dan doet-ie zo. Omdat-ie net zo snel als stom is, kan een moderne processor dat miljoenen malen per seconde. Het ding wekt daardoor ten onrechte de indruk dat-ie slim is.
Een quantum-computer doet anders dan '1 of 0'? In een quantum-computer verkeert het geheugen constant in een 'superpositie' van alle bestaand cijfers tegelijk, of in combinatie. Snapt u dat? Gefeliciteerd, maar ik ik begrijp niet hoe dat kan.
Echter, als ik aanneem dat het mogelijk is, begrijp ik wel wat de consequenties zouden kunnen zijn. 'Verregaand' is een term die eufemistisch is. Wie de eerste quantum-pc bouwt, is de baas van de wereld. Een quantum-pc kan misschien mooie dingen voor de mensheid doen, maar het is ook het ultieme wapen van alle big brothers, dictators en kwaadwillenden.
Voorlopig hoeft u zich nog geen zorgen te maken over quantum-computers en tegen de tijd dat ze komen is de wereld misschien zo veranderd dat niemand er zich druk om maakt. Intussen hebben we dagelijks te maken met andere zorgen over privacy, internet, computers en verschillende kruis- en dwarsverbanden van die drie grootheden.
Bij ons op de krant heeft iedereen, die een werkplek met een computer heeft, toegang tot internet. Die situatie heeft hier, voor zover mij bekend, niet tot exessen, problemen of productieverlies geleid. Wat ik zeker weet is dat het net hier gelukkig steeds meer gebruikt wordt voor wat een van zijn grootst waarden is: naslagwerk, bibliotheek, informatiebron.
Er is hier kennelijk geen enkele noodzaak tot controle, maar we werken natuurlijk wel achter een firewall. Die zorgt ervoor dat technische snotapen met kwade bedoelingen buiten de deur blijven, maar intussen houdt-ie ongetwijfeld ook een logboek bij van waarheen gesurft wordt.
Ik kan daarmee leven, omdat ik weet dat die logboeken slechts dan doorgevogeld zullen gaan worden, als er iets ernstigs aan de hand is. Als er echt een vermoeden is dat er iets crimineels achter onze firewall heeft plaatsgevonden, binnen ons netwerk.
Terwijl wij in goed vertrouwen met elkaar omgaan, zijn er ook bedrijven waar dat zo niet werkt. Waar de controle zich zelfs niet alleen beperkt tot surf- en e-mail-gedrag. Waar gebruik gemaakt wordt van spector, eBlaster, Cyber Snoop of 007 Stealth Activity Recorder and Reporter.
Digitale detectives, onstaan uit programma's waarmee ouders het surfgedrag van hun kinderen hopen te controleren en sturen. Onderdeel uit van een categorie software die een eigen naam gekregen heeft: snoopware.
Spector slaat alles op wat er met pc gedaan, bezocht, gezien of gelezen wordt: ieder mailtje, iedere webpagina, ieder programma, iedere file, iedere toetsaanslag, ieder password of credit-card nummer, alles wordt in het geniep gepikt, gelogt en opgeslagen door Spector.
Zonder dat u het in de gaten heeft, misschien zelfs ook zonder dat uw systeembeheerder het weet. Spector kost vijftig dollar en verstopt zich onzichtbaar op uw harde schijf. Alleen wie het weet kan de resultaten bekijken, door middel van een combinatie van toetsaanslagen die hij alleen kent. Spector is de grote broer van Big Brother. Ik heb op mijn harde schijven geen spoor van Spector kunnen vinden, maar wat zegt dat?

Posted: June 24, 2000 09:57 PM (650 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .