logo-bns-app.png« Napster is dood, leve Gnutella | Index | De grote broer van Big Brother »

June 17, 2000, by Léon Krijnen

Mozilla: bijna volwassen monster   

Ik heb Mozilla in mijn computer losgelaten, een maand of vier nadat dat voor de eerste keer mogelijk was. Vroeger was ik altijd zo laat dat, omdat ik verstandig was. Tegenwoordig gaat het vanzelf, vanwege nijpend tijdgebrek. Het resultaat is hetzelfde: je voorkomt een hoop problemen als je in de nooit ophoudende race naar nieuwe software rustig in het peloton meehobbelt, in plaats van voortdurend voor de punten mee te sprinten.

Zowel op mijn desktop thuis als op mijn laptop draait een anderhalf jaar oude second edition van Windows 98 die zich keurig gedraagt. Ik hoor het gejubel over Windows 2000 en Millennium stilletjes aan, maar zolang alles lekker werkt, wacht ik nog maar even. Intussen ben ik de laatste maanden niet meer aan Linux toegekomen. Na dagelijks een uur of tien naar een monitor te hebben zitten turen, gaat de computer 's avonds thuis niet meer aan.
Tot een maand of twee geleden stond-ie altijd in de sluimerstand, zodat voor het slapen gaan nog even e-mail gelezen kon worden. Dat is nu ook niet meer nodig, want e-mailen en SMS'en vanuit de Palm Vx, via de infrarode poort van de Nokia 7110, gaat vanuit dat bed zo gemakkelijk dat veel priv-mail op die manier wordt afgehandeld.
Het Linuxen probeer ik op peil te houden door de hele dag een Telnet-sessie open te houden: website-onderhoud vanaf de oude, vertrouwde commandoregel. Mailen, scripts testen, permissies veranderen, files copieren, verplaatsen, deleten, zoeken, vervangen, vrijwel al dat soort commando's zijn hetzelfde onder Unix en Linux. Sommige ervan kunnen ook uitgevoerd worden vanuit een FTP-client, maar en omdat het lamme polsen door het geschuif met de muis voorkomt, is telnetten tevens therapeutisch.
Mozilla dus. Discussirend over Linux met Martijn de Meulder, Linux-specialist voor Personal Computer Magazine, ging het ineens over Mozilla. "Netscape 6?", vroeg ik? "Ja en nee", was het antwoord. Hij had Mozilla onder Linux draaien, en raadde me aan om de Windowsversie eens te proberen.
Waarom niet? Zodat ik u nu in commissie hetzelfde aan kan raden: probeert u het ook eens. Al was het maar omdat u en uw machine zich er op geen enkele manier een buil aan kunnen vallen. U haalt het programma gratis op bij Mozilla.org, in de vorm van een zip-file van slechts 5 megabyte. Als u die uitpakt staat er een nieuwe directory, van waaruit u de browser kunt starten. Het programma installeert zichzelf niet, het voegt helemaal niets toe aan de registry, het laat Windows verder helemaal met rust. Bevalt het niet, of crasht het te vaak, dan hoeft u alleen maar die ene directory te deleten en alle sporen van Mozilla zijn verwijderd. Stak alle software zo in elkaar, dan was ons leven een stuk rustiger.
Ik weet niet precies wat de verschillen zijn tussen Mozilla en Netscape 6, maar wel dat ze hetzelfde hart hebben: Gecko. Dat is de engine van de software, die de HTML die via het net van een server wordt getrokken, vertaalt tot wat u op uw monitor ziet. Het verschil is kennelijk ook dat ze bij Netscape vanwege marketing redenen elementen uit eerder versies hebben gehandhaafd in nummertje 6, terwijl ze bij Mozilla van de grond af aan begonnen zijn. De ene build volgt de andere in rap tempo op, en wie er lol in heeft kan iedere morgen de laatste nachtelijke build downloaden, compleet met kersverse, nog te ontdekken bugs.
Het smoel en de opvallende rapheid van de browser bevallen me prima, maar stabiel is-ie nog niet. Dat geeft niks, want als-ie plat gaat gebeurt er verder helemaal niks met Windows. Wie er nog meer lol in heeft - en verstand van zaken - kan er zijn eigen browser op bouwen.
Via een simpele ingreep kun je bijvoorbeeld het logo van Mozilla vervangen, bijzonder elegant voor het intranet van je eigen bedrijf. Met nog meer programmeerkunsten kun je er ook nog een tekstverwerker, en spreadsheet en nog veel meer van maken. Het is te hopen dat Mozilla - en Netscape 6 - snel volwassen zullen zijn. Microsoft - met zijn eigen problemen - mag dan wel 65 procent van de browsermarkt in handen hebben met Explorer, maar wat mij betreft kan de browseroorlog weer opnieuw beginnen.

Posted: June 17, 2000 09:59 PM (693 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .