logo-bns-app.png« Dromen weven en Fireworks | Index | Napster is dood, leve Gnutella »

June 03, 2000, by Léon Krijnen

U heeft al een digitale verrader   

Zou u bij uw kind een chip laten implanteren? Niet meteen `jakkes` roepen. Er kleven niet alleen nadelen aan deze elektronische inbreuk op het vlees en het bloed. Denk even na. Het is reuze gemakkelijk om tegen de klok van zessen, als een van de nazaten zich niet volgens afspraak meldt voor de gezamenlijke dis, op uw horloge te kijken.

Niet voor de tijd, maar om te zien waar de zondaar uithangt. Om hem een signaaltje te geven, en als straf en passant een tientje van zijn cyberzakgeld te halen. Geld, geparkeerd op dezelfde chip, die onder het sleutelbeen of achter het oor is gemplanteerd.
Griezelige toekomstmuziek? Niet hoor, de techniek is daar. Het is begonnen met de chips die honden en katten, paarden, koeien en varkens al jaren onder hun huid genjecteerd krijgen. Die dingen dienen meestal twee doelen: identificatie en daarmee voorkoming van diefstal, bijvoorbeeld in het geval van dure rashonden, -katten en -paarden.
In het geval van de lagere doelen dan de liefde van de mens dienende koeien en varkens, gaat het om afgepaste hoveelheden voedsel. Als de dieren met die chip in de buurt van de trog komen, verstrekt de computer het beest zijn eigen dieet.
Kan ook bij koters van pas komen. Een instelling op de chip via uw handheld aanpassen en de koektrommel sluit zich als een mossel zodra de kleine binnen een straal van een meter komt. Koektrommel, wasmachine, stofzuiger, koelkast en oven, zijn straks op het net aangesloten, en kunnen van afstand bekeken en gecommandeerd worden.
De chips in de beesten werken met een radiosignaaltje op een lage frequentie, met een bereik van niet meer dan een meter. Da`s genoeg omdat dieren uit zichzelf naar voederbakken lopen, en het is ook genoeg voor de dierenarts die met zijn scanner langs de hals van paard of hond aait.
De nieuwe chips zijn intelligent en ze werken via satellieten. Denk voor het gemak maar dat het een ultralicht Global Positioning System (GPS) is. Het probleem is de voeding. Hoe laadt je een batterij op die in je nek zit? Een stopcontact achter je oren waar je bij het slapen gaan een adaptor aankoppelt?
Het ding zal zo groot worden als het batterijtje uit een gehoorapparaatje. Het zal dus een tijd meegaan, maar als het constant communiceert, dan trekt het het batterijtje leeg. Het moet dus niet te vaak iets doen, en als er iets moet gebeuren, dan moet het zo snel mogelijk.
Uiteindelijk zal er een manier uitgevogeld worden het ding chemisch op te laden, vanuit het lichaam. Voor het zover is, is de chip uitermate geschikt voor n doel: het opsporen van vermiste personen. Ze worden al massaal toegepast in auto`s. Daar is het geen enkel probleem om ze ergens in de techniek te verbergen en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende voeding is. Is je karretje gejat, drukt er iemand in een centrale een code in, waardoor die chip ontwaakt, en zich via een satelliet meldt. De cordinaten van de positie kunnen vervolgens doorgeseind worden naar de politie, voor het geval er iemand achter het stuur blijkt te zitten die daar niet hoort.
Wat met auto`s kan, kan ook met mensen. Met ontvoerde mensen, met weggelopen kinderen, met zieke mensen. De chip hoeft natuurlijk niet gemplanteerd te worden, hij kan ook in een schoenzool, een armband of een horloge geplaatst worden. Maar kinderen die weglopen gooien als eerste hun digitale verradertje weg, en ontvoerders pakken alles af waarvan ze wel eens zouden kunnen vermoeden dat er een chip in zou kunnen zitten. Ontvoerders gaan misschien ook de nekken van de gijzelaars scannen, en wat doen ze als daar iets piept?
Gruwelijke gedachten, waar u slecht van slaapt? Lees dan vooral de laatste alinea niet. U, ruim de helft van de Nederlandse bevolking, heeft al een digitale verrader bij zich. Dat is een GSM-telefoon die je verraadt als je belt, of als je gebeld wordt. Iemand kan dan zien via welke mast je aanlogt, iemand kan tot op een op een paar vierkante meter zien waar je bent. Men zegt dat van die mogelijkheid geen gebruik gemaakt wordt, maar hoe weet ik of dat waar is? Big Brother is allang hier en ook hij gaat nooit meer weg.

Posted: June 3, 2000 10:01 PM (705 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .