logo-bns-app.png« Zou Wang Xun echt bestaan? | Index | U heeft al een digitale verrader »

May 27, 2000, by Léon Krijnen

Dromen weven en Fireworks   

De vuurpijlen waren nog niet allemaal geland of de eerste grappen over de ramp in Enschede doken op. Ik wed dat er inmiddels niemand meer is die er nog geen gehoord heeft. Zeg eens eerlijk: heeft u er, besmuikt of niet, om gelachen?

We vinden de ramp met zijn allen afgrijselijk, en dat morbide grappen niet passen. Toch kunnen we het lachen niet laten, al doen we dat misschien met een beetje schuldgevoel. Waren we allemaal joods, dan hadden we daar misschien minder problemen mee. In die cultuur is zelfspot en humor altijd een onmisbaar ingredint van overleven en herstellen geweest.
Op de internetredactie krant werden we op de dag van de ramp geconfronteerd met een detail, waarbij ik een grimlach niet kon onderdrukken. De ramp was een aardige testcase voor de internetjournalistiek. Sommige kranten besteedden er op hun websites het hele weekeinde geen byte aan, andere kwamen kort na de ramp met de eerste foto en bleven daarna het hele weekeinde actueel.
Bij ons is op de krant een levendige discussie gaande over de manier waarop website en papieren krant in de nabije toekomst met elkaar samen moeten zouden werken. Tijdens het verloop van die discussie, die bezinning op onze toekomst geldt de afspraak dat we nu nog geen regionale primeurs op de website zetten voordat ze in de krant gestaan hebben.
In Amerika, waar ze qua internet misschien een jaar of zo vooroplopen met de ontwikkelingen, is die discussie achter de rug. Daar tikt iedere verslaggever, op de plaats waar zijn aanwezigheid gewenst was, op zijn laptop zo snel mogelijk een kort en handzaam stukkie. Dat verstuurt-ie via zijn GSM naar de redactie van de website die het meteen plaatst. Meteen daarna begint de verslaggever aan een achtergrondverhaal of een analyse voor de krant, of voor de website.
Ongeluk of optreden, voetbalwestrijd of persconferentie, journalisten maken geen aantekeningen meer, ze produceren meteen iets leesbaars, en liefst voordat buurman en concurrent klaar is. Die manier van werken en denken stuit in Nederland links en rechts op de nodige weerstand, maar hij is onontkoombaar. Waarom? Omdat als wij het niet doen er een andere buurman, een concurrent opstaat die het wel doet en daarmee zijn wij onze lezers en bezoekers kwijt.
Terwijl we ons op die toekomst voorbereiden, moet de internetredactie van deze krant zich aan de afspraken houden, waarin bepaald is dat regionaal nieuws van de website gehouden dient te worden ten faveure van het papier. Uitzonderingen: groot nieuws, zoals bijvoorbeel een vliegtuig dat bij Etten-Leur is neergestort.
Kort nadat die afspraak was gemaakt ontplofte Fireworks S.E. in Enschede. Waarover we overigens op de hoogte werden gesteld via een oud medium: de telefoon. Een van de redacteuren werd door familie uit Enschede gebeld: 'Er is hier in een vuurwerkfabriek de lucht ingegaan."
Weliswaar niet in Etten-Leur bleek de ramp van een dusdanig formaat dat de uitzondering van kracht was. Dus plaatsten we snel de eerste foto van de ramp op de website, gevolgd door de eerste verhalen. Daarna groeide de index in de loop van het weekeinde uit tot over de honderd verschillende nieuwsflitsen, overzichten, verhalen en analyses.
Het fotoboek groeide ook, dankzij de fantastische applicatie Dreamweaver, die we sinds kort gebruiken. Daarmee kun je een fotoalbum samenstellen, dat je door middel van thumbnails kan bekijken, en waar je daadwerkelijk doorheen kan bladeren.
Toen kwam onwillekeurige grimlach, waarover het aan het begin van dit stukkie ging. Ongevraagd diende zich een navrant detail aan: gentegreerd in Dreamweaver is een andere applicatie van Macromedia die zichzelf automatisch opstart als je met fotoalbums aan de gang gaat. De grafische interface van het programma ziet er nagenoeg hetzelfde uit als PhotoShop, maar het heet toch echt 'Fireworks 3.0'. Om mogelijke misverstanden over de fotopagina over de ontploffing van S.E. Fireworks te voorkomen hebben we het vignetje Made by Fireworks maar achterwege gelaten.

Posted: May 27, 2000 10:02 PM (639 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .