logo-bns-app.png« Graancirkels zijn uit, virussen in | Index | Dromen weven en Fireworks »

May 20, 2000, by Léon Krijnen

Zou Wang Xun echt bestaan?   

Er zwerven mooie verhalen over het net, maar vaak blijken ze niet waar te zijn. Dat ligt niet aan internet. Te mooie verhalen, dolle dinsdagen zijn van alle tijden, van alle media. Ze zijn van mensen. Door de geschiedenis heen is massahysterie ontstaan nadat geruchten mondeling verspreid werden, of via rooksignalen, tam-tam, brieven in te water gelaten flessen of postduiven.

Later werden waarheden en nonsens getransporteerd door telex, telefoon, fax, radio en televisie. Een jaar of tien geleden stond ik aarzelend te liften aan de oprit van de elektronische snelweg die toen nog niet zo heette, terwijl ik het woord 'internet' niet kende en mezelf niet afvroeg waar ik heen wilde.
Begin jaren negentig was mijn net het Fido-net, en de voordeur een een bulletin board. In casu het NEABBS, 'Nederlands Eerste Algemene Bulletin Board'. Ik herinner me dat de oprichter, de eigenaar, de uitbater, de helpdesk, de boekhouding, de hele organisatie uit n persoon bestond: Max Keijzer.
Ik stelde me voor dat-ie op Catweazle leek en een lange puntbaard had, als-ie me weer eens bijzonder sikkeneurig te woord stond als mijn modempje zichzelf niet met dat van hem wilde verenigen. 'Dat staat allemaal in de FAQ", gromde hij vanuit Amsterdam, bovenmeester tegen brugpieper. Tijd om te argumenteren dat je om die Frequently Asked Questions te kunnen lezen eerst verbinding zou moeten krijgen - kip en ei - kreeg je niet, meneer zijn tijd was te duur.
Terwijl BB'sen toen al een tientje of vier per maand kostte, en de telefoonkosten - inbellen in Amsterdam - daar nog bovenop kwamen. Je had er een postbus die gevuld kon worden door andere leden van het board. Je kon jezelf een 'Fido-adres' toe eigenen, dat uit cijfers en dubbele punten bestond. E-mailen zonder internet, en ik was de eerste keer stomverbaasd dat die dubbele punten en cijfers beantwoord vanuit Amerika beantwoord werden door andere dubbele punten en cijfers.
Zo'n bulletinboard was een spiegel van het leven. Van literatuurbespiegelingen tot porno, van filosofische kringen tot liefhebbers van hakenkruizen. In die virtuele mini-wereld werden ook nonsens verspreid, alsmede bedelbrieven en geruchten over bordeelbezoek van prinsen en politici.
Al snel na mijn eerste echte internetaansluiting, Compuserve in 1994, verscheen de eerste kettingbrief in mijn postbakkie. Die diende doorgestuurd te worden ten bate van het kankerpatientje Jessica Mydek. De American Cancer Society werd zo gallisch van de miljoenen mailtjes dat er een officieel onderzoek naar Jessica Mydek gehouden werd. Het resultaat, voorspelbaar: het kind heeft nooit bestaan. Desondanks krijg ik nog steeds enkele malen per jaar diezelfde kettingbrief van zes jaar geleden binnen.
Iedere keer als er een mooi verhaal op het net opduikt groeit mijn argwaan. Deze week was het weer raak: een arme Chinees zou via internet een miljoen dollar gewonnen hebben, maar niemand weet hoe dat geld bij hem terecht moet komen. Hij woont nog bij zijn ouders, verdient tienduizend gulden per jaar, en heeft geen bankrekening.
Ik lees het allemaal in Webwereld. Die citeert de San Jose Mercury News, en daar citeren ze Jackpot.com, de organisator van de internetloterij. Maar eens even op die site kijken. Daar staat een breedlachende Chinees, bedolven onder groene dollars. Dat kan Wang Xun niet zijn, want het was immers niet mogelijk om hem de hoofdprijs te bezorgen. Chinees op foto ziet er trouwens uit als een teenager uit San Francisco, qua kapsel en smile, en niet als een Chinese Chinees, zonder nagels om zijn kont te krabben.
Jackpot.com beweert dat de hoofdprijs op een rekening van de Bank of China in Los Angeles gestort is en dat Xun maar ziet hoe hij eraf haalt. Ik moet nog zien dat het waar is. Het kn, maar zou me niet verbazen als alles door Jackpot.com verzonnen blijkt te zijn. Wat me nog het meest skeptisch maakt is het feit dat je op de foto van Wang Xun kan clicken, waarna zich een formulier opent. Als u dat invult kunt u meteen meedoen - tegen betaling - met de volgende digitale loterij. Veel geluk.

Posted: May 20, 2000 10:05 PM (659 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .