logo-bns-app.png« WAP: een doodgeboren kindje | Index | Zou Wang Xun echt bestaan? »

May 13, 2000, by Léon Krijnen

Graancirkels zijn uit, virussen in   

Ik ga over de nieuwswaarde van virussen niet meer in discussie met mijn collega's. Dat is zonde van veel tijd, waarin zovele andere interessante of leuke dingen gedaan hadden kunnen worden. Zonde ook van papier, waarmee het bij een krant woekeren is. Hetzelfde geldt voor het stukkie wat u nu zit te lezen, maar ik voel me verplicht om nog n keer aandacht te besteden aan overbodige aandacht voor computervirussen.

Aan het bestaan ervan valt niet te twijfelen. Ook staat buiten kijf dat ze vervelende dingen met je pc kunnen uitvreten. Mij lijkt desondanks dat het venijn niet schuilt in de schade die virussen aan kunnen richten, maar in de de productiviteit die verloren gaat tijdens het geleuter erover.
Je zou vermoeden dat de makers van de anti-virus software daar een rol in spelen. Leuke complot-theorie, maar ik geloof niet dat er virussen gemaakt worden in sommige van dezelfde software laboratoria waar digitale anti-stoffen geproduceerd worden. Dat zou het stomste zijn wat ze kunnen doen, want zoiets komt uit. Vroeg of laat, maar altijd.
Die bedrijven spelen wel een rol in de kettingreactie die op gang komt zodra er een nieuw virus ontdekt is. Er worden er iedere dag tientallen, honderden ontdekt, die het nieuws niet halen. Om de zoveel tijd, en de frequentie van het opduiken van dat fenomeen stijgt snel, wordt er eentje gelabeld met 'levensgevaarlijk' of 'destructief'.
Dan is het spel op de wagen. Er staan mailing-lists klaar met miljoenen adressen die gewaarschuwd worden voor de nieuwste plaag. De anti-virussers struikelen over elkaar in hun haast de hele wereld de weg te wijzen naar hun website waar een nieuwe injectiespuit klaar staat. Als een elektronische sprinkhanenplaag verspreiden de kettingbrieven met waarschuwingen zich.
'Terecht toch', hoor ik roepen. Nee, helemaal niet, want het valt allemaal nogal mee. Dat bleek uit het onderzoekje dat het bureau Pro Active twee dagen later hield: 6 procent van alle Nederlanders die een internetaansluiting hebben hebben het virus ontvangen. Van die groep heeft 8 procent het attachment geopend, waardoor het virus geactiveerd werd. Daarmee hebben 22.000 mensen er daadwerkelijk last van gehad.
Voor hen is dat vervelend, maar niet meer dan dat. Het staat in geen enkele verhouding tot het gegeven dat alle kranten het virus behandeld hebben alsof de Derde Wereldoorlog was uitgebroken, terwijl radio en televisie vrolijk mee deden. Ik vrees dat het de komende maanden erger wordt, als de komkommertijd aangebroken is. Graancirkels zijn uit, virussen zijn in.
Zolang er internet is, zullen er virussen zijn, het een wat irritanter dan het ander. Daarom installeren we een virusscanner, die we iedere week of iedere maand even door zijn maker laten updaten, en dan valt het allemaal wel mee. Bovendien maken we allemaal regelmatig - iedere dag? - een backup - niet dan? - en kan ons helemaal niets meer gebeuren.
Wie geen Windows draait, maar Mac, Linux of BeOs, hoeft bijna niets te vrezen. Dat zegt niet zoveel over de gevoeligheid van die systemen, als de respectievelijke trotse gebruikers u misschien zouden willen doen geloven. Het komt door de lagere penetratiegraad, waardoor het voor de grappenmakers die virussen schrijven een minder aantrekkelijk podium is.
Voor wie tot Windows veroordeeld blijft, om wat voor reden dan ook, hanteert virusscanner en de backup. Hij pleurt alle vage mailtjes weg waar een attachment aanhangt. Aanmaningen zijn het gevolg, omdat er niet gereageerd wordt op aangehechte presentaties of documenten. Dan mailt u maar terug dat u alleen maar platte tekst wil en verder geen flauwekul, en dat u nooit attachments openmaakt. Misschien leren ze het dan ooit.
Voor wie op staande voet van Windows af wil heb ik een aardige tip. Voeg in het venster van uw browser het adres yaromat.com/macos8 in. Niet schrikken, armen over elkaar, er kan niks gebeuren. Binnen een minuut is uw Windows omgebouwd tot het Mac Operating System. Sommige dingen werken nog ook, en neemt u vooral een kijkje in de prullenmand.

Posted: May 13, 2000 10:06 PM (649 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .