logo-bns-app.png« Hoe snel stroomt water? | Index | Graancirkels zijn uit, virussen in »

May 06, 2000, by Léon Krijnen

WAP: een doodgeboren kindje   

Bij KPN zijn ze er heilig van overtuigd dat WAP ons aller toekomst is, maar ik vrees dat het een doodgeboren kindje is. WAP? WAP is het wireless application protocol, waarmee het internet op kleine dingetjes in beeld zal moeten verschijnen. Op wappertjes bijvoorbeeld, de nieuwe generatie GSM-telefoons waarop je kan surfen. En straks misschien op een internet-horloge, een internet-bril, een display op uw koelkast misschien, of het dashboard van uw auto.

Ik heb sinds een paar weken een wapper, in casu een Nokia 7110. Mooi apparaatje, lekker smoeltje, maar dat laat onverkort dat ik denk dat WAP helemaal niks worden zal. WAP is te laat gekomen, en zal snel door andere dingen worden ingehaald. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik tot deze conclusie kom, die in de pro-WAP-kringen niet lekker valt.
Het ontstaan van WAP is een gevolg van twee beperkingen die vlot mobiel internetten onmogelijk maken. De eerste is een tekort aan draadloze bandbreedte en snelheid. Een GSM kan zijn data niet sneller van het net halen dan op 9600 baud per seconde, en dat betekent lang wachten op een pagina. De tweede beperking zit hem in de apparaatjes waarop mobiel gesurft kan worden. Die hebben te langzame processors en te weinig geheugen om vlot met grote hoeveelheden data om te springen.
Om desondanks mobiel te kunnen internetten is drie jaar geleden door een consortium van een vier bedrijven WAP verzonnen: Nokia, Ericsson, Unwired Planet en Motorola. Later zijn er meer mee gaan doen, waaronder Toshiba en Alcatel.
WAP wil zeggen dat de informatie op internet, meestal gecodeerd in HTML (Hyper Text Markup Language) versimpeld wordt. De inhoud moet zo kort en zo snel mogelijk, en de codering ook. WAP-pagina's mogen hooguit een paar zinnen lang zijn, zo nuchter en naakt mogelijk. Werd het hele web maar zo in elkaar gestoken, denk ik dan, maar daar gaat het hier niet om.
Want WAP is al achterhaald voordat het op gang gekomen is, omdat de twee horden waardoor het ontstaan is, binnen afzienbare tijd genomen zijn. Om te beginnen wordt de snelheid van het GSM-netwerk in twee stappen opgewaardeerd naar waarden die nu op de kabel nog niet eens gehaald worden. Daarmee kan straks zelfs op een mobieltje audio en video binnengehaald worden. Dag WAP, want dan maakt het niet meer uit hoe lang een pagina is.
Ten tweede worden alle draagbare computers, of ze nou Palm, Casio Cassiopeia, Psion Revo, Compaq Aero, HP Jornada, Handspring of Pocket PC (zie hierboven) heten, in een razend tempo volwassen. Daarvan heb ik vorige week een paar aardige demonstraties gezien op een bijeenkomst van de Palm Club Nederland. Vooral die van Dave Moloney van Handspring deed me het ergste voor WAP vermoeden.
Handspring is opgericht door de uitvinders van Palm. Ze produceren de Visor, uiterlijk een tweelingbroertje van de Palm III, en hetzelfde besturingssysteem. Nieuw is de Springboard, met een groot gat aan de bovenkant. Daarin kunnen verschillende modules gestopt worden. Die zijn nu 64 megabyte, en later dit jaar 128 of 256 megabyte. Daarmee is reden twee voor WAP onderuit gehaald, want met zulke modules heb je een volwassen computer in je hand. Dave Moloney verklapte ook al dat een van de modules binnen een of twee maanden van de Visor een GSM-telefoon maakt.
Het wachten is dus nog maar even op de snellere GSM-netwerken, terwijl de hardware zo goed als klaar staat. Nu al kan ik in combinatie met de infrarood-poort van de Nokia op mijn Palm V overal mijn mail lezen, surfen, ftp'en en telnetten.
Gewoon door op het schermpje van de Palm, veel groter en helderder dan dat van een WAP-telefoon, icoontjes aan te clicken, of met de pen erop te schrijven.
Als later dit jaar, begin volgend jaar, de voor GSM benodigde hardware door de makers van alle handcomputers in hun apparaatjes gentegreerd is, kunt u uw huidige GSM-telefoon, ook al is-ie nu net splinternieuw, in de vuilnisbak gooien. Net als het WAP-protocol, want dat doodgeboren kindje heeft dan niemand meer nodig.

Posted: May 6, 2000 10:10 PM (666 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .