logo-bns-app.png« Vroeghebberig adopteren | Index | De lente in de processors »

April 15, 2000, by Léon Krijnen

Het begint erop te lijken   

Mijn wappertje werkt. Dat is één ding, maar of ik die telefoon met het wireless application protocol ook vaak zal gaan gebruiken voor mail en surfen, betwijfel ik. Dat dat zeker veelvuldig zal gaan gebeuren met de combinatie 'wapper-Palm' staat vast. Ik hoor alweer iemand roepen dat zoiets ook mogelijk is met een goedkoper toestelletje. Maakt me niet uit, want alleen met de sexiness van de Nokia 7110 maak je de bezitters van alle mindere mobieltjes groen van jaloezie, dus dat doel is bereikt.

Het kostte me een avond of twee fanatiek studeren om achter een aantal geheimen van mijn nieuwste hebbedingetje te komen, waarbij ik er nog niet aan toegekomen ben om de infrarood-verbinding met de Palm V aan de gang te krijgen. Dat komt over veertien dagen vanzelf goed in Utrecht, tijdens een bijeenkomst van Palm-freaks. Ik stel me voor dat die toestand zal ontaarden in iets gezelligs sektarisch, zoiets als de Linux Install Feasts.
Zou u zelf aan de gang willen met Linux, maar durft u het niet goed aan om uw laptop (of die van de baas) koelbloedig te formatteren, trap dan het net aan de gang, en zoek uit of ergens binnenkort zo'n installatietoestand op het programma staat. Het heeft iets weg van een een doopfeest van een of andere Evangelische sekte. Er zitten digitale apostelen te wachten, compleet met lange baarden, die in de ziel van uw computer een ander geloof deponeren. U krijgt geen garantie, en dat is niet nodig. Als Linux fatsoenlijk geconfigureerd is, kunt u de woorden crashen, vastlopen, bevriezen en herstarten uit uw vocabulaire schrappen.
Wachten op een herstart van een Windows (95, 98, 2000, Millennium, maakt niet uit) zou slechts een kleine ergernis zijn als zo'n reboot een of twee seconden in beslag zou nemen. Dat gaat pas gebeuren, als geheugen zo snel en goedkoop is dat het besturingssysteem zelf in een vaste geheugen geladen blijft, ook als de computer uit staat, of vastloopt.
Net zoals dat met de op vier batterijtjes werkende Tandy's en Olivetti's tien jaar geleden al werkte, en zoals de Palm dat nu doet. Je zet hem aan, en hij werkt. Loopt-ie vast, wat nog wel eens wil gebeuren als je met de HackMaster zit te pielen, notabene een applicatie precies bedoeld om te rommelen in andere applicaties, dan druk je op de reset aan de achterkant, en hij doet 't weer. Meteen.
Dat een-tweetje tussen de wapper en de Palm komt binnenkort vanzelf tot stand onder begeleiding van een paar profeten in Utrecht, en misschien valt daar ook nog voor een paar centen een toetsenbord en een speciaal kabeltje te regelen. Let wel: dit is geen hebberigheid, maar ik ben de afgelopen maanden voorgoed bekeerd tot het geloof van de handheld. Hetgeen in kleine kring opzien baart, gezien een paar e-mails van lezers die beweerden dat ze van verbazing bijna uit bed gevallen waren. Dat uitgerekend ik, die iedereen altijd aanraadde om een paar maanden achter de ontwikkelingen achter te lopen, nu zo nodig de eerste de beste wapper moest kopen. Waarom?
Waarom? Ik zou zeggen, gaat u zelf maar eens een paar maanden met een paar kilo laptop en daarbij horende rommel naar buitenlanden waar stekkers anders zijn. Waar vijftig of meer volt spanning op telefoonlijnen blijkt te staan, als ze al goed geschakeld zijn. Of waar je in motels alleen maar via de telefoniste of door middel van een credit-card kan bellen, maar daar snapt dat stomme protocol in je computer niks van. Doet u dat eens een tijdje, en geniet daarvan ook van de combinatie GSM-handheld. Begint al te dagen?
Een jaar of vijf, zes geleden liep ik te dromen over het jaar 2000, waarin ik met een klein communicatiedingetje alles naar huis zou kunnen sturen. Het is misschien nog steeds niet wat het wezen moet, en wat het worden zal, maar het begint er aardig op te lijken. Die WAP-telefoon is een stap in de goede richting, en een handheld, waarop je ook nog fatsoenlijk kan typen, en een opvouwbaar toetsenbord, dat zijn stap twee en drie. De rest volgt vanzelf.

Posted: April 15, 2000 10:14 PM (681 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .