logo-bns-app.png« Van de doden niets dan goeds? | Index | Het begint erop te lijken »

April 08, 2000, by Léon Krijnen

Vroeghebberig adopteren   

Ik ben een beetje een early adapter; iemand die als eerste technische noviteiten wil bezitten. 'Vroeghebberig adopteren' zou je het ook kunnen noemen: beetje hobby, beetje beroepsdeformatie. Aan de ene kant is het natuurlijk leuk om twee verschillende hobby's - schrijven en met computers spelen - in n beroep te mogen combineren. Aan de andere kant loop je daardoor het gevaar niet van je digitale parafernalia te kunnen afblijven, waardoor de hobby soms uitermate vervelend werk blijkt te zijn geworden.

Het ware wellicht beter om de computer, de Palm (de borstzakcomputer, niet het bier), de laptop en de GSM de deur uit te gooien, en de televisie en de radio er met een grote boog er achteraan. Misschien toch maar eens aan de bedrijfsarts gaan vragen wat die ervan denkt.
Wie weet heeft hij wel oren naar het idee van een urenregistratie op mijn machines. Zodat die krengen vanzelf afslaan als het toetsenbord acht uur lang door dezelfde vingers is beroerd. Nou ja, acht uur... Ik schat dat ik minstens een uur per dag zit te wachten op vastgelopen, herstartende computers. Jawel, en ik kan het ook niet helpen, maar het besturingssysteem is van de firma Microsoft.
Niks de deur uitgegooid. Ik heb het zelfs niet kunnen laten om een nieuwe aanwinst te bestellen: een wapper. Een GSM met het wireless application protocol. Hetzelfde apparaat dat Maurice de Hondt in die snelle commercial aanprijst. Weliswaar vr diens beursafgang, maar ik zag hem pas nadat ik het ding al besteld had.
Achteraf is de enige reden dat ik de Nokia 7110 misschien niet besteld zou hebben de lafheid van Maurice en zijn NewEconomy. Jarenlang z hard en z overtuigend het heil van de toekomst prediken, om op het beslissende moment de drempel niet durven te overschrijden. Hoewel, iedereen die met Nina Brink in zee is gegaan, wenst inmiddels dat die de beursgang ook was uitgesteld.
Hoe dan ook, de andere achteraf-reden dat ik niet aan de 7110 geraakt zou zijn is een demonstratie van Eric Bos van Palm Nederland. Ik heb geen aandelen in dat bedrijf - stom, had ik ze maar een jaar geleden moeten kopen - en ik schrijf hier derhalve zonder last of ruggespraak. Maar door die exercitie weet nu wat er met de Palm allemaal kan, en dat was meer dan ik vermoedde.
Voor de goede orde: het apparaat mag geen Palm Pilot meer genoemd worden, omdat iemand in Amerika die van mening was dat hij oudste rechten op het woord Pilot bezat, van een rechter gelijk gekregen heeft. De Palm-familie gaat nu dus door het leven als louter Palm, gevolgd door bijvoorbeeld III, V, VII of Vx.
Ik heb vaker over mijn Palmpje geschreven, waarbij vermeld dat ik hem via internet gekocht heb, zoals de afgelopen vijf jaar nogal wat boeken, cd's en wat hardware. 'Gaat dat nooit fout?', wordt mij nogal eens gevraagd? Ja, dat is inderdaad n keer fout gegaan. In het geval van de Palm, die ik een half jaar geleden bij een Amerikaanse soft- en hardwareleverancier via een credit-card afschrijving kocht.
Klagen doe ik echter niet. De Palm werd binnen twee dagen afgeleverd, en de daarvoor verschuldigde 349 dollar bleken een week later afgeschreven te zijn. Waarna mijn tevredenheid alleen maar toenam toen hetzelfde bedrag weer een week later zonder vermelding van reden werd teruggestort. Mijn besef voor ethiek zegt me dat ik contact op moet nemen met BuySoftware.Com, en mijn gezonde verstand zegt me gewoon nog even af te wachten. Ik weet niet wat het zal winnen en intussen werkt mijn Palm V als een tiereliertje.
Vooral nu ik gezien heb wat het ding als browsertje kan, in combinatie met een analoog modem, maar ook via de infrarood-poort van een standaard Nokia, zonder WAP. Die leg je er naast, je tikt wat op de Palm, de verbinding komt tot stand, en je kan een complete website lezen. Netjes tot tekst uitgekleed door een applicatie die AvantGo heet. Ik heb mijn wapper potdorie nog niet binnen of ik weet al dat-ie overbodig is. Eigen schuld. Moet ik maar afleren de early adapter uit te hangen, loop ik minder achter de feiten aan.

Posted: April 8, 2000 10:15 PM (686 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .