logo-bns-app.png¬ę Isidorus, digitale patroonheilige | Index | Groundhog Day ¬Ľ

March 04, 2000, by Léon Krijnen

Het hele internet aan 'de dunne'?   

Op Embarcadero in San Francisco, vlak bij Fishermans' warf, staat een perk tulpen in volle bloei. Het is een geschenk van het Nederlandse volk aan de Amerikaanse bevrijders. Een traditie, die ieder jaar sinds de Tweede Wereldoorlog in stand is gehouden met het verzenden van een lading nieuwe tulpenbollen.

In de lente, die in CaliforniŽ volop in de lucht hangt, lijkt ook een oud idee in de IT-wereld weer tot bloei te komen: de netwerkcomputer. Oftewel de thin client. Een idee van topman Larry Ellison van Oracle, de afgelopen vier jaar door vrijwel de hele wereld als 'onhaalbaar' bestempeld. In de visie van Ellison is de toekomst van de pc - thuis en op kantoor - aan de thin client. Niet meer dan toetsenbord en monitor, elders aan een dikke server gehangen.
De 'dunne klant' haalt alle software van zijn grote broer, de server, op het moment dat hij wordt aangezet. Legio voordelen, maar ook nadelen. De investeringen zijn lager. 'Dunne clients' kosten een fractie van een complete pc, terwijl er geen servers aangeschaft en onderhouden hoeven te worden. Het is ook mogelijk om de harddisks uit de pc's in een bestaand netwerk te slopen, en het apparaat in het vervolg als thin client te gebruiken.
Ook de beveiliging wordt eenvoudiger. Omdat de 'dunne' niet over harde schijf of floppy beschikt hoeft de IT-afdeling zich geen zorgen te maken over wat werknemers met hun pc uitspoken. De privileges van de individuele gebruiker zijn eenvoudiger af te dwingen.
De server heeft altijd de nieuwste versies van de software, waarover iedereen dan meteen beschikt. Het is mogelijk het server-gedeelte uit te besteden. Een daarin gespecialiseerde host, die opereert vanuit een server farm. Die neemt dan alle verantwoordelijkheid voor de software, de mail, de stabiliteit, gegevensopslag en beveiliging van de server op zich. Aan de kant van de client's hoeft af en toe alleen nog maar een mannetje rond te lopen dat iets van stekkers weet. Gaat er iets kapot aan hardware, dan plugt hij een nieuw apparaat in.
Met de laatste twee mogelijkheden zijn de grootste bezwaren genoemd. De host zal alleen garantie voor zijn kant van de zaak verstrekken. Hij zal misschien garanderen dat de server 99.5 procent van de tijd up is, zoals bijvoorbeeld mijn eigen host TabNet doet, maar niet voor wat zich afspeelt tussen zijn server en u, de 'dunne klant'. Wat daartussen zit heet immers 'internet'. God weet wat zich daar afspeelt, en de duivel weet wat er fout kan gaan.
Daarom zal de gemiddelde IT'er niet wakker liggen van het schrikbeeld van de netwerkcomputer. Hij weet immers dat meer dan negentig procent van alle computerproblemen iets met het netwerk te maken hebben.
Een argument waarop voorstanders van de thin client zich beroepen is het toegenomen aantal mogelijkheden qua bandbreedte en snelheid. Tegenwoordig kan er veel meer dan communiceren via het klassieke modempje. In CaliforniŽ wemelt het van de elkaar overschreeuwende providers, die DSL, satelliet of kabel aanbieden. Met DSL zou je op 1.5 megabit per seconde via de telefoonlijn moeten kunnen downloaden. Ik zou er zo voor tekenen, ware het niet dat je in de kleine lettertjes leest dat de desbetreffende snelheid 'theoretisch haalbaar' is. De praktijk is anders.
In desbetreffende nieuwsgroepen, en in ingezonden brieven lees je andere verhalen uit de echte wereld, en die zijn heel anders dan de wervende teksten uit de pennen van de copywriters. Er is bijvoorbeeld ellende met iMac's en andere Mac's die niet op gang te krijgen zijn via de kabel of DSL.
Vanwege het lekkere smoel zijn de iMac en de PowerMac in CaliforniŽ, waar uiterlijk en imago zwaar tellen, zwaarder vertegenwoordigd da in de rest van de wereld. Dus zijn er relatief meer klachten, maar ook de pc's die via DSL of kabel aan internet hangen, lopen niet allemaal even lekker. Je krijgt de indruk dat alle klachten die vijf jaar geleden het modem golden, nu nog eens dunnetjes overgedaan worden met nieuwere technieken.
Dit soort problemen speelt niet als een bedrijf via een rechtstreeks eigen verbinding - een T1 of nog sneller en breder - aan internet hangt, maar ook dan kan niemand garanderen wat er zich op dat net afspeelt tussen client en server. Toch werden er in 1999 ruim 700.000 thin clients verkocht. Minder dan een peuleschil, vergeleken met 113 miljoen (!) nieuwe pc's die in hetzelfde jaar werden aangeschaft. Maar het is een stijging van 90 procent ten opzichte van 1998, terwijl de thin client vorig jaar dood en afgeschreven leek.
ABM, een bedrijf in San Francisco met 55.000 werknemers in 210 verschillende kantoren, is een van de trendvolgers van de 'dunne client'. Antony Lackey, hoofd van de IT-afdeling, heeft laten weten dankzij de 'dunne' de komende vijf jaar 19 miljoen dollar te zullen besparen. Ik ben benieuwd of hij zijn baantje nog heeft als de duivel aan het eind van dit jaar boven verwachting zijn kunsten op het netwerk vertoond blijkt te hebben. Krijgt hij daarentegen gelijk, dan gaan we de komende jaren misschien allemaal snel 'aan de dunne'.

Posted: March 4, 2000 10:23 PM (831 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .