logo-bns-app.png« Ik hou niet van websites die bewegen! | Index | Ik blijf nog maar even AltaVista rijden... »

October 02, 1999, by Léon Krijnen

Waarmee zouden die sites het doen?   

Is het alweer een jaar of zes geleden, toen ze in Nederland opdoken: billboards met daarop reclame voor Word? Of is het al weer langer geleden? Ik zat toen nog op mijn oude Tulipje teksten in WordPerfect te timmeren. Ik vroeg me af wat dat 'Word for Windows' precies zou zijn, maar ik geen zin om het te gaan proberen. De ellende van dat Windows, dat zal versie 2.0 geweest zijn, had ik een week of twee op die Tulip aangezien, en er daarna rap afgedonderd.

Terug naar DOS! Van de krant had ik een laptop, al noemden we die toen geloof ik nog wel eens schootcomputer, waarop R84 was genstalleerd, kloon van het teksverwerkingssysteem dat op de redactie draait. Of zou dat inmiddels verleden tijd zijn? Toen ik in maart het pand voor een jaar verliet, waren er vergevorderde plannen om iedereen op een uitgeklede versie van Word in het NT-netwerk over te schakelen.
Op die schootcomputers draaide in die R84 tekstverwerker een communicatieproces dat R84 files via Z-modem naar de R84 op de krant stuurde. Ik zal u besparen wat er allemaal mee fout kon gaan, en wat er allemaal mee fout gegaan is. Omdat ik van paar dingen een klein beetje verstand heb, kreeg ik mijn stukkies meestal door. Soms moest ik er telefoons in hotels voor slopen, of draden doorknippen, maar het kwam goed, dammit. Ik beschouwde dat 'stukkie zenden' altijd als een persoonlijke kruistocht. Opgeven en naar de dictafoniste vragen was uit den boze, in mijn strijd met laptop en modem als wapens tegen achterhaalde techniek en weigerachtige IT'ers.
Die natuurlijk ook alleen maar richtlijnen van boven volgden en bij VNU zitten de IT-apostelen tamelijk hoog in hun hemel. Duwden ze ons weer een peperduur programma door de strot waar nooit om gevraagd was en wat nooit fatsoenlijk getest was en zaten alle IT'ers en gebruikers in het vagevuur weer met gebakken peren. Wat er dienaangaande zal gaan veranderen onder de paraplui van onze nieuwe eigenaar Wegener Arcade, wachten we maar af.
Lukte het met dat schootbakkie dus meestal wel, het werd een een ander verhaal nadat die 286 door Van Gend en Loos thuis bezorgd was.
Vijfduizend gulden kostte het ding, inclusief acht megabyte geheugen, een harddisk van twintig megabyte en wat draaide die processor eigenlijk? Was dat niet iets van ruim twaalf (!) imponerende megahertzen? Een modem zat er niet bij, en als ik me niet vergis kostte het Tornado 2400 baud modem 450 gulden extra. Ik ben er op een doordeweekse middag nog voor naar Den Bosch gereden, want opsturen zou minstens een dag extra in beslag nemen, en zo lang kon ik niet wachten. Ik moest en zou een 2400, want acht keer zo snel als dat 300 baud modem, dat wilde ik wel eens meemaken. Met Windows 2.0 was ik dus snel uitgespeeld want ik had weinig zin om iedere keer als ik op een knop gedrukt had, een minuut of drie te gaan zitten wachten of er zich misschien nog een menu wenste af te rollen of tot dat het kreng weer gecrasht was.
Terug naar DOS, maar ik moest en zou met mijn nieuwe speeltje communiceren. Eerst maar eens de officile weg bewandeld en netjes gevraagd of het mogelijk was om een stand-alone versie van R84 op de 286 te installeren. Alle door mij verwachte antwoorden kwamen in een en dezelfde zin: er werd aan gewerkt, en intussen kon het niet, was het er nog niet, en mocht het niet.
De software in de laptops voor de verslaggevers werd via een serile poort genstalleerd, al was het maar omdat die eerste laptops geen floppy-drive hadden. Bovendien was het product van het inmiddels overigens ter ziele gegane Expograph op het paranode af versleuteld, en installatie op pc's werd niet ondersteund. Punt uit, en zelf pielen met WordPerfect en een communicatieprogramma werd ook al niet ondersteund, en was zelfs verboden. Ook al punt uit!
Al dat gepuntuit, maar dat snapt u als trouwe lezer misschien al, werkte op mij een beetje averechts. Dus had ik allang, wat natuurlijk ook niet mocht, in de ingewanden van die laptop zitten wroeten. Eenmaal het trucje ontdekt om de boot-procedure te onderbreken en het verboden DOS-gebied in te duiken, bleek daar ondermeer iets te huizen dat Procomm heette. Daarmee bleek ik met de 286 lekker bij de krant aan te kunnen loggen. Waar ik niet alleen kon kiezen uit een protocol om iets te uploaden, maar ook in welk format: ASCII, R84 of ...WP51. Wat allemaal, punt uit, niet mocht!
Het heeft nog een hele tijd geduurd voor het allemaal wel mocht, en in de tussentijd stuurde ik WP-files naar de krant. Als ik thuis iets nodig had, dan wist ik het ook nog vanuit R84 via dezelfde weg - mocht niet, punt uit - naar de Tulip thuis te krijgen. Mijn vaste weg naar de buitenwereld was intussen het Nederlands Eerste Amsterdams Bulletin Board (NEABBS) geworden, waar ik mijn eerste e-mailadres had en vanwaar ik zowaar echt e-mail via het fido-net naar het echte internet wist te sturen.
Mooie tijden waren dat, begin jaren negentig. WP 5.1 is op die oude 286 nog steeds lekker snel. Het ding is in de afgelopen tien jaar nog nooit kapot geweest, waarvoor complimenten voor die Bossche computerboer. Trouwe Tulip staat bij mijn zus in Amsterdam, die er nog steeds een eind op wegtikt en werkt. Ik zou het leuk vinden om te vernemen of er misschien nog lezers zijn die internetten en/of e-mailen vanaf zo'n museumstuk, of misschien een andere exotische computer. Atari bijvoorbeeld, of Linux vanaf een ouwe-
tje? Over Linux en Unix gesproken: een tip voor wie zich altijd afvraagt welke site wat voor server op wat voor besturingssyteem draait. Ga naar www.netcraft.com , tik www.bnstem.nl in en zie dat: 'www.bnstem.nl is running Netscape-Enterprise/3.5.1C on Solaris' Leuke site! Ik weet nu van een hele hoop websites waarmee ze het doen.
Natuurlijk, en ik had niet anders gedacht, draaien linux.com en linux.org op linux. Natuurlijk zou ik mezelf niet zijn, punt uit, als ik niet onmiddellijk zou gaan kijken op wat voor server en wat voor besturingssysteem het Apple-circus van Steve Jobs zichzelf presenteert.
Je zou toch verwachten dat dat een Mac-server is vanaf zo'n bliksemsnelle G4, maar mijn klomp is gebroken nadat ik bij Netcraft www.apple.com ingetikt heb. Die van u ook?

Posted: October 2, 1999 12:49 AM (1053 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .