logo-bns-app.png« Gaat alles weer eens plat? So, what? | Index | Waarmee zouden die sites het doen? »

September 25, 1999, by Léon Krijnen

Ik hou niet van websites die bewegen!   

Ik hou niet van websites die bewegen, terwijl ik iets probeer te lezen. Stel je voor dat je een goed boek zit te lezen en dat er op iedere bladzijde die je omslaat een knipperende advertentie voor het een of het ander verschijnt. Zoiets irriteert, maar omdat het de commercie is die bepaalt hoe die buttons en banners eruitzien, en niet de redactie van zo'n site, zult u met die dingen moeten leren leven.

Ik vind ze ook vervelend, wat mij betreft mag het ook wat rustiger, maar ik kan er verder niks aan doen. Zo'n standaard antwoord hebben al heel wat bezoekers van de website van deze krant van me gekregen als ze vroegen waar dat voor nodig is, dat geknipper en geflikker.
Terwijl het nogal meevalt op BN/DeStem-Online. Kijkt u bijvoorbeeld maar eens bij De Telegraaf, die meer op een digitale flipperkast lijkt.
Ik ben een beetje verbaasd over de resultaten van het Multiscope-onderzoek die afgelopen week bekend gemaakt werden. Daaruit zou moeten blijken dat slechts 38 procent van ruim 3000 respondenten die online een formulier ingevuld hebben, voorkeur zou hebben voor een site zonder advertenties, terwijl een meerderheid van 52 procent dienaangaande geen specifieke voorkeur zou hebben. Opvallend, volgens het persbericht van Multiscope, is dat twintig procent van de respondenten kiest voor een internetsite met advertenties.
Ik kan het niet helpen, maar ik moet dan meteen denken aan een van de 'fortunes' die op mijn website in beeld verschijnen, en die over statistieken gaat.
De 'fortunes' zijn een grap van de programmeurs die aan de Universiteit van Berkeley begin jaren tachtig de Unix-variant Free BSD ontwikkelden.
De host in Napa, Californi, waar mijn digitale speeltuin op draait, maakt gebruik van dat mooie besturingssysteem, met het Apache als webserver. Als je in een telnet-sessie aanlogt op een Free BSD-host, dus op de ouderwetse manier, zodat je computer thuis in een Unix-consoleverandert, krijg je altijd een 'fortune' voorgeschoteld. At random, computertaal en misschien ook wel Latijn, voor willekeurig, lepelt de computer een grap, een wijsheid of iets gemeens voor je op.
Omdat een computer een stom apparaat is dat alleen maar iets kan oplepelen als je er eerst iets ingestopt hebt, staan er een flinke file klaar met wijsheden, grappen en onzin-kreten. Wat de host dus doet als je aanlogt is via een of ander algoritme een 'cookie' vissen uit die mega-file van ruim een halve megabyte. Vijfhonderd K is niks als het om een programma gaat, maar het is een aardige lap tekst: om precies te zijn 101320 woorden, 16292 regels in TextPad. Ik gebruik de 'fortunes', door middel van een cgi-script, ook op mijn website. Wie aanlogt, of een reload doet, krijgt, helemaal onderin, en helemaal gratis, een kersverse 'fortune'.
Sommige 'fortunes' gaan dus over statistieken, en aan een daarvan moest ik dus denken toen ik dat onderzoek van Multiscope in mijn mailbox kreeg: 'Volgens de laatste officile cijfers is 43 procent van alle statistieken compleet waardeloos'.
Ik zeg niet dat ik dit onderzoek ook waardeloos vind, maar ik kan me haast niet voorstellen dat meer dan de helft van 3000 respondenten geen specifieke voorkeur zou hebben. Let wel: ik geloof heus wel dat die door Multiscope verstrekte cijfers formeel kloppen. Ik vraag me alleen maar af in hoeverre de vraagstelling, de opmaak van het formulier, en dat soort zaken, het geklik van de respondenten benvloed hebben. Als ik het goed begrijp is iedereen die eraan meegedaan heeft, op het formulier terecht gekomen nadat er zich ongevraagd een zogenaamd 'pop-up-window' voor zijn neus geopend heeft. Dat zijn dingen waar ik een bloedhekel aan heb, dus zodra ik zo'n ding zie verschijnen, klik ik er of naast, of ik sluit het met alt-F4, of ik klik op het kruisje. Dat zijn automatismen, en ik lees niet eens wat er in zo'n kader staat. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben met zo'n Pavlov-reactie, dus zoiets heeft zijn invloed op zo'n onderzoek. Immers, degenen die niks hebben moeten van ongevraagd opensplijtende pop-up-schermen en van verzoeken om de zoveelste deelname aan het zoveelste onderzoek, doen er niet aan mee, en hun ergernis is niet vertaald in cijfers. Het ware beter als in de statistieken ook verwerkt werd hoeveel en hoevaak dat venster gekilld is zonder dat het ingevuld is. Drieduizend respondenten klinkt mooi, maar als er honderdvijftigduizend dat venster dichtgeslagen hebben zonder het in te vullen, krijg je een ander beeld.
Een ander gegeven is dat er tegenwoordig verschillende plug-ins op de markt zijn, die irriterende bewegende advertenties verwijderen. Die plug-ins worden nog niet massaal gebruikt, dus waarschijnlijk zal de invloed ervan op onderzoeken nog te verwaarlozen zijn, maar dat gaat veranderen. Vorige week kwam ik een verhaal tegen over een banner-filter in 'Computer Currents' een gratis computerblad, dat je in Californi op de hoek van bijna iedere straat uit een automaat kunt halen. Het blad, want gratis, wordt helemaal betaald door adverteerders. Desondanks wordt er regelmatig een product, dat soms notabene op de pagina ernaast door de maker ervan aangeprezen wordt, in een redactioneel stuk volledig de grond ingeboord.
Current had ditmaal drie filterprogramma's getest die het leven van de websurfer rustiger zouden moeten maken. Twee ervan werden afgeserveerd, over het derde waren ze razend enthousiast. Ik nu ook, kan ik u mededelen. 'InterMute' komt niet meer van mijn computer af. Het is een juweel. Je geeft aan waar je een hekel aan hebt, dus heb ik 'advertisements', 'pop-up-windows', 'animations', 'auto-refresh', 'java-applets' en 'background-music' aangevinkt.
Probeert u ook eens, en haal maar eens website met flink veel reclame op, eerst zonder, en dan met InterMute ingeschakeld. Halleluja! Alle advertenties, alle bewegende beelden, alle reclamebuttons zijn spoorloos verdwenen.
Er wordt verder niets verminkt, alles ziet er verder normaal uit. Uw browser is een stuk sneller geworden, en u kunt op uw gemak alles lezen, zonder dat uw ogen beginnen te tranen. Een nachtmerrie voor marketeers, een hemels gerecht voor de al lang genoeg geteisterde surfer. Stand verplicht, dus op de website van InterMute ziet u geen banners, geen pop-ups en geen animaties. U kunt het programma er op uw dooie gemakkie downloaden en gratis twee weken uitproberen, een licentie kost twintig dollar.

Posted: September 25, 1999 12:52 AM (1023 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .