logo-bns-app.png« Hallo Holland! Word eens wakker! | Index | Ik hou niet van websites die bewegen! »

September 18, 1999, by Léon Krijnen

Gaat alles weer eens plat? So, what?   

Een week later en ik ben weer een beetje wijzer: die Belgen zijn zo gek nog niet. Integendeel: wat sommige dingen betreft, hebben ze hun zaakjes beter voor elkaar dan de Nederlanders.

Het year2k-probleem bijvoorbeeld, zeg maar de 'millennium-bug'. Vorige week vroeg ik me af hoe het kan dat Belgi op een lijst staat van landen die volgens de Amerikaanse onderzoekers van Gartner 'belangrijke voortgang' geboekt hebben met voorbereidingen op het millennium-probleem.
Gartner heeft zo'n digitale pluim op de hoeden van achttien landen gestoken, waaronder acht Europese. Rustig maar, daar ten zuiden van Baarle-Nassau, want ik was niet zozeer verbaasd door de aanwezigheid van u Belgen, maar meer door het ontbreken van ons Nederlanders. Ik vroeg me daarom af wat er met die club van Jan Timmer aan de hand is. U weet wel, die kapitein die de helft van de bemanning overboord gooide, maar er daarna ook niet in slaagde om het Philips-schuitje scheepsrecht te krijgen.
Een jaar of wat geleden kreeg hij desondanks pardoes het roer van de millennium-club in handen en zou hij heel Nederland wel eens even millennium-gaar gaan maken. Nogmaals, even afkloppen, ik heb van dat millenniumprobleem nog geen minuut wakker gelegen. Of dat terecht is, zal over honderdenvier dagen vanzelf blijken. Dan zal ook vast komen te staan of die wakkere Belgen zich straks een eeuwlang het apezuur lachen om die stomme Hollanders die dachten dat het wel mee zou vallen met dat millennium-probleem.
Intussen weet ik waarom de Belgen op de Gartner-lijst staan en wij niet. Dankzij een e-mailtje van Piet Evers uit Breda, die eerlijk toegeeft dat hij een commercieel belang bij het opvangen van millennium-problemen heeft, maar die evengoed een interessant verhaal te vertellen had. Hij heeft me erop gewezen dat er twee standaarden aangehouden worden, aan de hand waarvan instellingen en computer-fabrikanten de normen hanteren waarmee vastgesteld wordt of een pc millenium-bestendig is.Het gaat te ver om in het bestek van deze column die verschillen uit te gaan diepen. Wie het naadje van de kous wil weten, surft naar www.avera.nl, waar het verhaal tot in details uit de doeken wordt gedaan. Waar het mij om gaat, is dat het mij idioot lijkt dat het berhaupt mogelijk is dat ontwikkelde landen verschillende standaarden aanhangen als het om zoiets belangrijks gaat.
U kunt van Belgi denken wat u wilt, maar het land lijkt me, qua computers, in aardig gezelschap te verkeren met bijvoorbeeld Groot Brittanni, Canada, Australi, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Die leven de normen van BSI UK (British Standards Institution) na, terwijl Nederland, onder aanvoering van het millenniumplatform, de regels van het NSTL USA (US National Software Testing Laboratory) volgt.
Volgens Piet Evers definieert het NSTL een pc al millennium-proof als er softwarematige correctie van de RTC (Real Time Clock) kan plaatsvinden. Volgens hem niet genoeg, want het BSI definieert een computer pas proof als werkzaamheden en functies niet benvloed kunnen worden door datums voor, gedurende en na het jaar 2000.
Da's inderdaad een essentieel verschil, maar de vraag is of u en ik elkaar daar druk om moeten maken. Het antwoord is volgens mij: dat ligt er maar aan. Ik heb op mijn Toshiba en op de computer thuis al lang geleden een test gedraaid en die zei dat met mijn speelgoed alles kits was. Ik slaap dus goed, maar ik weet niet of ik dat ook zou doen als ik de verantwoording over het netwerk van de baas, met duizend-plus verschillende desktops, zou hebben.
Voor een systeembeheerder met angst en beven zegt Avera een pasklare oplossing te leveren. In de vorm van een insteekkaart, waar levenslange garantie op zit en die volgens hen gegarandeerd alle problemen uit de wereld helpt, nu en in de volgende eeuw. Intussen heb ik een ingezonden stuk in de New York Times gelezen van iemand die het gezeur over de millennium-problemen goed beu schreef te zijn. Hij somde eerst op wat er in alle doem-scenario op 31 december om twaalf uur s'nachts mis kan gaan.
De elektriciteit valt uit, de druk op gas en waterleidingen valt weg, de telefoon doet het niet meer, de televisie ook niet, er komt geen geld meer uit de muren. Bovendien moet je al je geweren goed in de olie zetten en de munitie bij de hand houden, want er lopen allerlei grappenmakers op straat die proberen een slaatje te slaan uit de omstandigheden.
'Als alle computers op 1 januari niet meer werken', aldus de nuchtere briefschrijver, 'dan kan dat allemaal gebeuren. Da's dus niks bijzonders, want dat maken we in verschillende Amerikaanse staten een paar keer per jaar mee. In het zuiden en het midwesten is dat soms een tornado, of een cycloon, ijzel en sneeuw kunnen Minnesota lamleggen en dan hebben we af en toe een aardbeving in het westen.'
'We wachten tot de aarde uitgeraasd is en dan gaan we naar buiten en beginnen we met zijn allen puin te ruimen. Na een paar dagen begint alles weer te draaien. Het enige verschil is dat er op 1 januari waarschijnlijk niks kapot gewaaid is en dat we dus niks op hoeven te ruimen. We hoeven alleen maar te wachten tot die computers weer beginnen te werken. So what?'
'So what?', dat denk ik de laatste tijd ook steeds vaker als iemand weer een enorm veiligheidsgat ontdekt zegt te hebben. Ik kan me voorstellen dat de webmasters van deze wereld daar hun buik vol van hebben, want het is vaak nogal ver gezocht. De beheerders kunnen er ook niks aan doen dat het verkeer op internet zich afspeelt via het 'transmission control protocol/internet protocol' Dat TCP/IP, de standaard waar alle computers op het net gebruik van maken, geeft, hoe je het ook bekijkt, slimmeriken de nodige mogelijkheden. Het gevolg is een kat-en-muis-spelletje tussen beheerders en hackers, de laatsten al dan niet met nobele motieven. Die vervolgens het zoveelste ontdekte 'gat' weer triomfantelijk van de daken schreeuwen in plaats van de beheerder van de desbetreffende site stilletjes van het mankement op de hoogte te stellen. Als u ziet dat uw overbuurman zijn voordeur wijd open heeft laten staan, terwijl hij net op vakantie is vertrokken, dan gaat u dat toch ook niet tegen iedereen vertellen in plaats van hem gewoon op slot te doen?

Posted: September 18, 1999 12:53 AM (1038 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .