logo-bns-app.png¬ę Maakt me niet uit hoe, als het maar werkt | Index | Gaat alles weer eens plat? So, what? ¬Ľ

September 11, 1999, by Léon Krijnen

Hallo Holland! Word eens wakker!   

Tijdelijk levend in een andere tijdzone heeft zo zijn voor en nadelen.
Vandaag weet ik niet wat ik eraan heb. Waar ik zit te tikken is het Pacific Standard Time, bijna negen uur vroeger dan in Nederland. In AustraliŽ daarentegen is het tien uur later dan in Nederland, oftewel negentien uur later dan hier aan de Amerikaanse westkust, bijna een vol etmaal.

Om meerdere redenen ben ik altijd graag Down Under, en een ervan is die riante marge van tien uur voorsprong op de deadlines. Als verslaggever is het daar lekker relaxed werken. Je kan na afloop van een persconferentie rustig gaan borrelen. Heb je toevallig geen inspiratie dan kun je op je gemak een uur naar het plafond gaan zitten staren.
Lukt het dan nog niet, dan ga je altijd met een paar collega's dineren.
Als je pas tegen middernacht op gang kwam is het pas twee uur 's middags in Nederland en heb je nog steeds alle tijd van de wereld om fluitend deadlines te halen.
In Amerika daarentegen is het altijd stressen geblazen. In New York is het zes uur later dan in Nederland, dus dan rinkelt de telefoon in het perscentrum al voor de wedstrijd afgelopen is: waar potdorie je verhaal blijft? Moet je zorgen dat je een reserveverhaal klaar hebt voor het geval het matchpoint niet benut wordt voor de deadline en als je pech hebt moet je het binnen tien minuten nog een keer overnieuw maken. Op die manier leer je wel snel schrijven, maar het zijn geen verhalen waar je een dag later trots op bent.
Daarom doe ik tegenwoordig maar net of het woensdag donderdag is, en donderdag vrijdag, en ik weet al maanden niet beter. Donderdagmorgen (in Nederland) moet de computercolumn klaar zijn, maar dan is het hier pas woensdagavond. Tegen middernacht is het bijna negen uur 's morgens in Breda en dan moet wat ik geschreven heb in de redactie-mailbox op bnstem.nl zitten. Da's vandaag een interessante kwestie want terwijl het hier nog 8 september is, is het in alles ten oosten van de Atlantische Ocaan al 9 september. Het is nu net na negenen 's avonds, zodat het in New York net na middernacht is. In de hele wereld, behalve in de Amerika's, is het 9-9-99, en er wil maar niks gebeuren. Alles werkt nog, op CNN is nog niks te bespeuren van rellen, behalve dan in Oost-Timor en een paar andere brandhaarden, zodat ik voorzichtig begin te constateren dat de wereld de eerste millennium-test, die van 9-9-99, zonder noemenswaardige problemen heeft doorstaan.
Had u anders verwacht? Ik niet.
Ik geloof niet zo in dat millenniumprobleem. D'r zal hier en daar wel een computer plat gaan, maar dat gebeurt iedere dag, dus waar praten we nou eigenlijk over? Intussen zijn er in de Verenigde Staten duizenden onheilsprofeten die zich op 31 december in zullen graven. Voorzien van minstens drie maanden proviand en andere overlevingsmiddelen, en uiteraard een uitgebreid wapenarsenaal. Die zijn er nog steeds van overtuigd dat op de laatste dag van de eeuw alle banken, vliegvelden, verkeerslichten, televisie, internet, gas, licht en water op zullen houden met werken. Alle gevangenisdeuren, want door computers geregeld, zullen zichzelf openen, en heel Amerika zal geplunderd worden. U kunt erom lachen, maar nog steeds kom ik iedere dag in alle boekhandels tijdschriften tegen waarin dat soort millennium-rampen aangekondigd worden. Over 9-9-99 werd nauwelijks geschreven, maar dat is logisch, want ze moeten nog bijna vier maanden verkocht worden.
Intussen zijn dit jaar al enkele 'kritische data' geruisloos verlopen. 1 januari 1999 had problemen op kunnen leveren, vanwege vervaldagen een kalenderjaar later. Net als 9 april, door sommige systemen gezien als de 99ste dag van het 99ste jaar van de eeuw. Verder is in Amerika op 1 juli het fiscale jaar 2000 begonnen en ook daar heeft geen computer de hik van gekregen.
Wat ik bijna vergeten ben: maanden geleden las ik in een van die onheilsbladen, genaamd 'Disaster 2000!', een verhaal over het falen van het Global Positioning System. Dat zou twee keer gebeuren, met de eeuwwisseling en een keer in augustus 1999, omdat een computerklok die iets met de GPS-satellieten doet, opnieuw opgestart moest worden. Dat zou een regelrechte ramp worden voor alle vliegtuigen en boten die gebruik maken van GPS om hun positie te bepalen. Daarom moest iedereen een goed kompas kopen, en een sextant, en natuurlijk stonden er naast dat verhaal advertenties voor sextanten en kompassen. Intussen is de GPS-klok vorige maand gereset, en schijnen alleen enkele taxi-chauffeurs in Tokio tijdelijk de kluts kwijt geraakt te zijn. Omdat taxi-chauffeurs over de hele wereld hetzelfde zijn, denk ik dan, zullen de klanten daar wel voor opgedraaid zijn want de meter zal ongetwijfeld gewoon doorgetikt hebben.
Even op de klok kijken, en een stukkie surfen. Het is inmiddels woensdagavond acht september, 22:00 uur in San Francisco, 9-9-99 zeven uur 's morgens in Nederland. In New York is 9 september al een uur aangebroken, in Sydney en Melbourne is het al vijf uur 's middags, terwijl het in Nieuw Zeeland alweer donker is. Op het net is niks te vinden over rampen, waar dan ook, ook niet op Australische nieuws-sites. Het 9-9-99-probleem bestond dus niet, terwijl een persbericht op de website van de Australian Tourist Comission apetrots laat weten dat AustraliŽ officieel de status van 'tier-one country' heeft toegekend gekregen door de Gartner Group. Alle millennium-zaakjes klaar en voor elkaar.
Die digitale pluim is totnogtoe alleen de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Canada op de hoed gestoken. Eens even kijken op de website van Gartner. Daar staat meer interessant nieuws, zoals een rijtje landen die volgens de Amerikaanse onderzoekers intussen 'belangrijke voortgang' geboekt hebben met voorbereidingen op het millennium-probleem. Het zijn achttien landen, waaronder acht Europese. BelgiŽ staat er wel bij, maar Nederland niet. Waarom niet? Is die club van Jan Timmer nou nog niet klaar met iedereen millennium-gaar maken? Hallo Holland! Ontwaak en kom op die lijst te staan! Ik wil niet meemaken dat die wakkere Belgen zich straks een eeuwlang het apezuur lachen om die stomme Hollanders die dachten dat het wel mee zou vallen met dat millennium-probleem...

Posted: September 11, 1999 12:55 AM (1016 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .