logo-bns-app.png« Kleine mensen met veel geld | Index | 'As is verbrande turf', ook op het net »

August 07, 1999, by Léon Krijnen

Zijn computers van Mars, of van Venus?   

In San Francisco is een radiostation, KSJO, waar ik iedere dag in de auto naar luister. Het is een vreemd soort fascinatie dat me dagelijks naar 92.7 doet schakelen. Er is namelijk van alles mis met die zender, en in het bijzonder met zijn populairste disc-jockey, Sloppy Joe. KSJO, oftewel The Rock is voornamelijk hard rock, Metallica en dat soort werk, aan elkaar gepraat met grappen die eigenlijk niet kunnen. Ik luister er desondanks iedere morgen naar omdat ik me afvraag hoever ze ditmaal durven gaan.

Tijdens de premire van Star Wars hadden ze een weddenschap afgesloten met een meisje. Die had zich verplicht om via een megafoon vanuit een telefooncel op straat te gaan herhalen wat Sloppy Joe haar via de telefoon voorzei. Ik verwachtte het zoveelste staaltje schuttingtaal, ditmaal op de stoep van een organisatie van fatsoensrakkers, of zoiets. Met, om problemen met advocaten te voorkomen, het nodige gebliep, maar ik werd weer verrast. De jongedame in kwestie werd met haar roeptoeter gedumpt in een telefooncel voor de deur van de mega-bioscoop op Embacadero, waar honderden mensen in de rij stonden om The Phanton Menace te gaan bekijken.
Ik zal het hier niet gaan herhalen, om boze brieven te voorkomen, maar gesouffleerd door Sloppy Joe moest de bimbo, het favoriete type vrouw van KSJO, het plot van de film aan alle wachtenden verraden. Wie er nou wel of niet de koningin was en wie van de hoofdpersonen aan het eind van de film dood gaat, dat soort werk. De uitzending stokte toen heetgebakerde Star Wars-fans de telefooncel bestormden, de hoorn van de kabel rukten en de elektronische roeptoeter kapot schopten.
KSJO is seksistisch, waarbij de volgende verklaring van Sloppy Joe de onschuldigste is die ik de afgelopen maanden gehoord heb. "Vrouwen zitten gecompliceerd in elkaar", aldus Sloppy, kale kop, honkbalpet achterstevoren, puntbaard model kabouter, "en mannen niet. Daar komen alle moeilijkheden uit voort, maar daar kunnen wij mannen niks aan doen."
Als die simpele logica u aanspreekt, wordt het misschien tijd om eens zo'n boek van het type Mannen zijn van Mars, en vrouwen van Venus, aan te schaffen. Ik begin er niet aan, maar als ik het geklets erover goed begrijp wordt in dat soort werkjes met veel pretenties en dure woorden ook geprobeerd om een sluitende definitie van het geestelijke verschil tussen man en vrouw te formuleren.
Wie wel eens deelgenomen aan een chat-sessie op internet, of ooit gereageerd heeft op een contact-advertentie, kent een andere onoverkomelijk probleem betreffende man en vrouw. Want hoe stel je vast dat degene die zich in de babbelbox als een negentienjarige studente heeft voorgesteld, met alles d'r op en d'r aan, dat ook inderdaad is? En niet een kwijlende grappenmaker van het mannelijke geslacht? Met een bierbuik, tatoeages, en een natte sigarettenpeuk in een mondhoek? Misschien dat dat probleem opgelost gaat worden als iedereen over zoveel bandbreedte beschikt dat tijdens een live-sessie ook vloeiend beeld en geluid van zichzelf meegestuurd kan worden. Zodat je in ieder geval kan zien of het gezegde synchroon loopt met de bewegingen van de mond aan de andere kant van de lijn. Hoewel er tegen die tijd ongetwijfeld hackers op zullen dagen die programma's maken waarmee op een hoger niveau verwarring gezaaid gaat worden. Ik ga het hier niet verraden, maar als de Phantom Menace ook in Nederland in premire gaat ziet u vanzelf wat ik bedoel.
Als computers hebben leren denken, zijn ze dan mannelijk of vrouwelijk? Dat probleem werd al in 1950 aan de orde gesteld door Alan M. Turing. De briljante Britse wiskundige staat vooral bekend om zijn Turing-test. Die test zegt dat een computer als een intelligent wezen beschouwd kan worden op het moment dat hij een conversatie met een mens van vlees en bloed kan voeren zonder dat die mens in de gaten heeft dat hij net met een mens praat. In het essay dat Turing bijna vijftig jaar geleden schreef geeft hij het voorbeeld van twee mensen die via een telex via vragen moeten raden van welk geslacht ze zijn. Turing, de vader van de computer, pleegde in 1954 zelfmoord en heeft internet niet meer meegemaakt, terwijl aan kunstmatige intelligentie nog steeds gewerkt wordt.
Intussen blijft daar het probleem van man of vrouw op internet. Raakt u steeds dieper verwikkeld in een briefwisseling met iemand met wie het wel klikt? Maar weet u nog steeds niet zeker of om te beginnen het geslacht van hem of haar wel klopt? Dus doet u eerst mee aan de Turing Game. Het is een dissertatie op internet, waarmee Joshua Berman afstudeert aan het Georgia Institute of Technology. Je moet je op de website van Berman aanmelden, waarna je later een uitnodiging krijgt om op een bepaald tijdstip met twee or drie anderen on-line deel te nemen aan een Turing Game. De deelnemers, waarvan er minstens een, maar misschien ook allemaal moeten pretenderen van een ander geslacht te zijn, moeten een aantal vragen beantwoorden en er proberen achter te komen wie de boel voor het lapje houdt. Wie meedoet gaat ermee akkoord dat hij zich blootgeeft, want alle antwoorden verschijnen op de website van Berman, en zullen ook gebruikt worden in zijn afstudeerproject. Volgens Berman is het hele internet eigenlijk een grote Turing Game, en brengt zijn spel er hooguit iets meer structuur in. Vooral mensen die fouten maken tijdens het spel, zullen volgens hem beter gaan nadenken over de antwoorden die ze zelf tijdens het spel aan anderen gegeven hebben.
Mijn haar zit lekker vandaag, dus misschien denken ze wel dat ik een meisje ben. Of is dat te simpel en trapt een echte vrouw daar niet in? De Turing Game lijkt me wel iets voor Sloppy Joe. Ben benieuwd wat die ervan zou bakken met zijn beperkte zienswijze en zijn simpele denken.

Posted: August 7, 1999 02:08 AM (961 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .