logo-bns-app.png« Meneer Gates is helaas niet beschikbaar voor u | Index | Het web een nieuwe vorm van kunst? »

July 03, 1999, by Léon Krijnen

Gratis graven in de database der doden   

Ik heb er tot nog toe weinig belangstelling voor gehad, maar wat niet is kan nog komen, dus misschien ga ik nog eens graven in het verleden van mijn voorvaderen. Via een e-mail van een Krijnen die ik niet ken, heb ik vorig jaar het adres gekregen van een andere Krijnen die ik niet ken, ergens in Limburg, die een familieboek over de Krijnens in Nederland geschreven heeft.

Ik diende een paar tientjes over te maken op een rekening, maar helaas kan ik dat e-mailtje met daarin dat adres van zowel de afzender als de schrijver van dat boek nergens meer vinden. Dus mailt u mij s.v.p. nog eens, de mij weer onbekende Krijnen.
Hoe dan ook, een van de dingen die het internet heeft veroorzaakt is een enorme toename van belangstelling voor genealogie. Wie vroeger een paar nieuwe takken op zijn eigen stamboom wilde enten, moest daarvoor letterlijk in stoffige archieven gaan wroeten. Internet heeft de hobby van die wroetenden een stuk gemakkelijker gemaakt. Ga voor de lol maar eens naar de eerste de beste zoekmachine, tik uw eigen naam in en u bent even zoet. De Smitsen (34.000 hits) en de Jansens (130.000 pagina's waarop die naam voorkomt) zullen door de bomen het bos niet meer zien.
Heet je toevallig Vierenhalm dan ben je snel klaar, met slechts twee pagina's op het hele wijde web. De Krijnens scoren 895 keer op het web, al ken ik Tony, Simon, Gijs en Peter, die bovenaan staan, niet.
Ik zie overigens dat er intussen een website krijnen.nl is, waarop Krijnen Associees MNA te vinden is: 'Midden Nederland Accountants- en Belastingadviseurs en Consulting BV' te Naarden. Een hele mond vol, maar het doet me deugd: een naamgenoot die goed geboerd heeft, en ook nog in het Gooi! Met op de site een mij bijzonder aansprekende button: 'de Krijnen-visie'. Ik vraag me af of die eerst geprobeerd heeft om Krijnen.com te registreren en er toen tot zijn frustratie achter gekomen is dat die twee jaar geleden door mij ingepikt is. Wat zegt u? Te koop? Tuurlijk, alles is te koop, al zal het misschien moeilijk onderhandelen zijn met iemand in die branche. Maar als-ie z'n eigen Krijnen-visie waarmaakt ('clinten willen oplossingen voor hun problemen') komen we d'r wel uit.
Genoeg geKrijnd. In Salt Lake City heb ik de vorige maand de tempel van de Heiligen van de Laatste Dagen bezocht. Ik kan het eenieder aanraden die ooit in Utah komt, want het was een leerzaam bezoek. We werden bij binnenkomst op het tempelcomplex van de mormonen aan de hand genomen door een 'zuster' die van de Phillipijnen afkomstig bleek, en die ons in de geschiedenis en alle voordelen van dat geloof inwijdde. De aanhangers van de Latter Day Saints (LDS) geloven dat tweeduizend jaar voor Columbus een groep joden die ontevreden was met de gang van zaken in Jeruzalem, de wijk naar Amerika heeft genomen. Dat geloof is gebaseerd op het gegeven dat ene John Smith in 1827 beweerde in het noorden van de staat New York enkele metalen platen opgegraven te hebben op een eeuwenoude indiaanse begraafplaats. Op die platen zou het boek van Mormon gegraveerd staan waarin bovenstaand verhaal verteld zou worden. Smith richtte het huidige kerkgenootschap op, en raakte in 1836 in de ban van de genealogie.
Dat jaar zou de de profeet Elijah aan hem verschenen zijn en hem opgedragen hebben tot het eind der tijden families en gezinnen aaneen te smeden, tot over het graf van henzelf en dat van hun nakomelingen. Tot eind vorige eeuw deden ze aan veelwijverij, een van de redenen waarom ze vervolgd werden in Amerika.
Nadat Smith vermoord werd tijdens een oproer over zijn gepreek, nam Brigham Young de leiding over en trokken de mormonen vanuit Missouri in huifkarren over bergen en eindeloze prairies naar Utah, waar Salt Lake City gesticht werd.
Alleen zij die gedoopt zijn, kunnen volgens de mormomen na de onvermijdelijke ondergang van de wereld door de Heer gered worden.
Gedoopt worden kan echter ook 'in proxy', zeg maar een achteraf alsnog goedgemaakt verzuim. Als u niet gedoopt bent voordat u het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisselt, dan kan een aangetoonde nazaat van u dat alsnog laten doen. U kunt ook uw opa nog laten dopen, ook al is die als overtuigd athest in het graf gestapt. Op deze manier zijn bijvoorbeeld Lucille Ball, Jeanne d'Arc, Boris Karloff en Walt Disney na hun dood meerdere keren gedoopt. Een keer is genoeg, maar, zoals dat met alle databases gaat, doublures zijn niet te vermijden.
Hiermee ben ik beland bij wat dat allemaal met internet te maken heeft, want dat zult u zich wellicht met enige verbijstering afvragen. Omdat die doop achteraf plaats kan vinden is het voor de mormomen van het opperste belang dat stambomen, de resultaten van volkstellingen, volksregisters, trouwpapieren, overlijdingsverklaringen, alles waarin ooit de namen van mensen zijn bijgehouden, worden bewaard, in ieder geval tot de wereld vergaat. Het resultaat van dat streven: een nog steeds groeiende verzameling van miljoenen archieven, miljarden pagina's papier en twee miljoen rol microfilm, die diep in een berg in Utah bewaard worden. Naar schatting hebben de mormonen nu ongeveer twee miljard namen opgeslagen. De laatste twintig jaar zijn ze bezig die onafzienbare hoeveelheid data in te tikken in computers, en sinds mei dit jaar zijn die databases op internet beschikbaar, gratis.
Neem bijvoorbeeld het resultaat van de Amerikaanse volkstelling van 1880. Destijds woonden er vijftig miljoen mensen in Amerika, en hun namen zijn toen allemaal keurig op schrift gesteld. Dat moet de computer in en de mormonen doen dat gewoon. Ze zetten er tweeduizend vrijwilligers aan, want die hebben ze, en dan is zo'n karwei na een tijdje klaar. Let wel, het gaat hier niet alleen om Amerika, want het uiteindelijke doel, al zal dat niet haalbaar zijn, is om iedereen die ooit geleefd heeft, met naam en toenaam, het liefst in een overzichtelijke stamboom, in hun databases te krijgen. Dat gebeurt met hulp van 3000 'Family History Centers' over de hele wereld. Geen internet? Ze zetten ook alles op cd's. Voor de onnozele prijs van 5 dollar krijgt u bijvoorbeeld de complete Britse volkstelling van 1851 in uw bezit. Of u nou wel of niet hetzelfde verhaal gelooft als de nakomelingen van Smith en Young, dat doet er niet toe, ook u kunt die schat aan gegevens kosteloos raadplegen. Niet alleen door dat gratis, maar ook door de gigantische bulk is de 'Family Search', oftewel de 'Database of the Dead' een van de belangrijkste onderzoeksbronnen ter wereld geworden. Niet alleen van amateur- en professionele liefhebbers van stambomen, maar ook van wetenschappers in een scala aan verschillende onderzoeksterreinen.
De kerk: www.lds.org
De stambomen: www.familysearch.org

Posted: July 3, 1999 02:17 AM (1112 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .