logo-bns-app.png« I got them! | Index | De slagboom komt eraan »

January 17, 2004, by Léon Krijnen

Racisme   

hit.gif
Antillianen kunnen hard slaan. Dat wist ik voordat afgelopen zomer in de kranten die campagne liep waarin verschillende minderheden hun ongenoegen uitten over het gegeven dat een minderheid van etters onder de respectievelijke minderheden een negatief beeld van de totale minderheid veroorzaakt.

Ik ben even kwijt hoe Marokkanen, Turken, Somalirs, Chinezen, Russen, Polen, en weet ik veel wat nog meer voor nationaliteiten in die campagne tegengas gaven. Wie de neiging heeft om vrije associaties steken, schieten, schoppen, gokken aan bepaalde groepen te koppelen gaat maar naar een psychiater in de Freudiaanse leer, maar het waren intrigerende advertenties.

Nederlanders doen onbeschoft. Die had in die campagne gepast, als zijnde altijd weer het eerste wat me opvalt na een tijd in een buitenland waar men vriendelijker en beschaafder met elkaar omgaat dan in dit binnendijkse stukje grond. Maar, net als bij die Antillianen die zo hard kunnen slaan, wordt ook mijn Nederlanderbeeld bepaald door een minderheid. Aan de andere kant van dat spectrum heb je dat mooie liedje, van vijftien miljoen mensen, die het met zijn allen zo fantastisch doen op dat hele kleine stukje aarde. De waarheid zal daar ergens tussenin liggen, of heb ik misschien niet goed naar die tekst geluisterd?

Ik heb slechte herinneringen aan Antillianen die hard kunnen slaan. Maakt u zich geen zorgen, ik heb er geen blijvend letsel of een trauma aan overgehouden. Het waren slechts kortstondige deuken in mijn ego, als er weer eens bal naar de maan geslagen werd. Door zon elegante slagman, wiens stijl net zo oogstrelend was als zijn voor- of achternaam exotisch.

Velen zijn vrienden voor het leven geworden, maar natuurlijk liepen er een paar etterbakken tussen, net zoals tussen mijn blanke medespelers of tegenstanders. Als je met een gekleurde galbak ruzie kreeg, hetgeen af en toe onvermijdelijk het geval was, gebeurde het wel eens dat de racisme-troef gespeeld werd. Als de rapen gaar waren, en er van alles geroepen werd, werden wij blanken weleens beschuldigd van racisme. U moet mij maar op mijn blauwe ogen geloven dat ik mezelf er nooit aan bezoldigd heb. Maar, inderdaad, in het vuur van zon opstootje werd een kleur wel eens een als bijvoeglijk naamwoord aan een scheldwoord gekoppeld.

Uit den boze, en formeel beschouwd, is zoiets een uiting van racisme. Maar dan wel van hetzelfde niveau, net zo goed uit den boze, als het luidkeels als zodanig benoemen van de kleintjes, de langen, de rooien, de dikken, de kalen, de schelen, de doven, de blinden, de manken en de stommelingen van deze wereld. Hoort ook niet, maar het kan veel erger. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat iedere scheidsrechter de boel afblaast als er oerwoudgeluiden gemaakt of bananen op het veld gegooid worden. Of als hij iets merkt van racistisch schelden of treiteren, ook als het is dat alleen maar bedoeld om iemand professioneel uit zijn spel te halen.

Maar het kan niet zo zijn, dat een speler die toevallig met meer pigment gezegend is dan een blonde bleekscheet, over racisme begint te klagen bij het eerste het beste opstootje. Dat gebeurt me wat al te vaak in de softbalcompetitie voor bejaarde honkballers waarin ik in mijn sportieve winter beland ben.

Waar nog steeds oerend hard geslagen wordt door sommige Antillianen. Prachtige spelers, gezellige teams, waaronder de onvermijdelijk etterbak.

Geen enkele sport waarin zoveel verbaal geweld gebruikt wordt als honkbal/softbal. Daar is alle gelegenheid toe, want op ieder moment van de wedstrijd zit het grootste gedeelte van een van de twee ploegen op de bank. Zodat het geouwehoer een wedstrijd op zich is, en god weet waar ze ons in het Papiamentu lachend voor uitmaken. n team komen we komend seizoen gelukkig niet meer tegen, want dat waren stuk voor stuk klootzakken. Niemand van die lullos kan mij beschuldigen van racisme, want er speelt geen enkele gekleurde speler in, alleen maar volbloed Hollanders uit Zwijndrecht en omstreken. Wat moet ik daar nu weer uit concluderen?

Link: archief sportcolumns

Posted: January 17, 2004 08:16 PM (656 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .