logo-bns-app.png« De slagboom komt eraan | Index | Het digitale dagboek »

January 24, 2004, by Léon Krijnen

Onderbroekenlol   

koeman.jpg
Denkt u sinds woensdagavond dat Ronald Koeman een verschrikkelijke zeikerd is? Ik zal u een goede raad geven: niet net zo snel een oordeel klaar hebben als over Rob Oudkerk, want misschien zijn we erin getrapt.
Want dat kan Koeman nooit geweest zijn, die als een verwende snotaap stond te zeuren over de nieuwjaarstoespraak van Freek de Jonge. Dat was Diederik van Vleuten, die Koeman jarenlang zo magistraal heeft nageaapt in Spijkers met Koppen. Terwijl het overigens misschien ook Freek de Jonge niet was, die die toespraak hield. Want ook die schijnt wel eens zo perfect gemiteerd te zijn door Erik van Muiswinkel, dat hem dingen werden kwalijk genomen die hij helemaal niet gezegd had.

Toen op Studio Sport de nieuwjaarsreceptie van Ajax werd aangekondigd zag ik dat in eerste instantie als typisch Ajax. Waar alles en iedereen zo snel mogelijk na oudjaar recipieert, doet Ajax dat drie weken later. Krijg je tenminste nog wat publiciteit. Toen verscheen Freek op de preekstoel en keek ik zowaar geamuseerd naar de nieuwjaarsrede van Ajax, in plaats van als een haas naar elders te zappen. Net zoals ik voor de verandering veel langer dan afgelopen jaren naar de verkiezing van alle sportdinges van het jaar was blijven kijken. Traditioneel een obligate, slaapverwekkende slappe hap, maar nu was dat gala verrekte leuk. Omdat Freek - het grootste gedeelte van zijn optreden in zijn onderbroek - alles en iedereen, inclusief zichzelf, lekker ironisch, af en toe zelfs bijtend sarcastisch, in het ootje nam.

Godzijdank is Leontien van Moorsel niet zon zeikerd als Koeman, want dan had De Jonge een maand geleden een kort geding aan zijn broek gehad. Vanwege de manier waarop hij de ongestelde van Moorsel in het ootje nam over haar megamenstruatie, waardoor ze in Mexico, bij de start van haar geslaagde aanval op het werelduurrecord, zelfs tampons in haar neusgaten moest proppen om niet helemaal leeg te lopen.

Onderbroekenlol? Misschien, maar toen Freek dat deed, had Van Moorsel een zakdoek nodig om de tranen te stelpen, die van het lachen over haar wangen stroomden. Mooie, spontane meid, met een met de dag merkwaardiger accent, nu dat volle Brabants zich gaat vermengen met het rollende Rotterdams van haar lief en haar omgeving.

Vooral dat laatste zal er veel mee te maken hebben, want het is precies het verschil tussen Rotterdamse en Amsterdamse humor. Waar ze aan de boorden van de Maas weten wat zelfspot is, is Amsterdamse humor altijd meer gericht op het afzeiken van een ander. Al wordt die daarna misschien wel weer op zijn schouder geslagen; het blijft een subtiel verschil.

Zet in Amsterdam een stugge Groninger neer, en die heeft het vooral druk met zichzelf verdedigen. Lachen om zichzelf leert-ie in elk geval niet, maar daar had Koeman altijd al een beetje moeite mee. Terwijl hij zich een paar jaar geleden toch vol overtuiging in het carnaval heeft proberen te storten. Volgens n van de roddelbladen met als gevolg een smakelijke liaison met een Brabantse prinses carnaval tot ver voorbij Aswoensdag. Koeman kon om de daaruit voortvloeiende publicaties niet lachen, hetgeen me in dit geval niet verbaast. Of het nou wel of niet waar was, zoiets gaat je tenslotte niet in je kouwe kleren zitten.

Waar het mij toen om ging is dat-ie destijds, heel ernstig kijkend, met een hoop bombarie een rechtszaak aankondigde, waarna van de affaire nooit meer iets vernomen is. Was het misschien beter om het deksel op de doofpot te plaatsen?

Ben benieuwd hoe het nu in de Arena moet, want waar een groot ego zich beschadigd voelt, wroet zoiets altijd verder. Het geniale idee om Freek de Jonge op te laten draven was van voorzitter Jaakke. De karakters zullen dan wel op elkaar blijven knotsen daar, met een voorzitter met kennelijk veel meer gevoel voor humor dan zijn trainer.

Of zijn we erin getrapt en was het toch een verlate sketch van Diederik van Vleuten?

Ach, dat moet haast wel. Zon humorloze zeikerd is Ronald Koeman nou ook weer niet. Zeg nou zelf.

Link: archief sportcolumns

Posted: January 24, 2004 11:22 PM (668 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .